• Etusivu
  • Sisustus

Puukoulu 9- Sisustaminen puutuotteilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.10.2014
201410_41435.jpg

Puu on suomalaisille rakas materiaali.


Puu on elävä ja lämmin materiaali, jota voidaan käyttää melkein kaikissa kodin pinnoissa. Puu on tekstuuriltaan kaunis materiaali. Se ei ole pelkästään ulkonäön kannalta hyvä materiaali, vaan sillä on myös muita hyviä ominaisuuksia. Puu on lämmin materiaali, jota on miellyttävä koskettaa. Puu toimii myös kosteuden tasapainottajana sitomalla itseensä tai luovuttamalla kosteutta ympäröivien olosuhteiden mukaan.

Tyypillisin tapa käyttää puuta sisustamisessa on panelointi. Toinen lähes yhtä yleinen käyttökohde on puulattia. Puulattia voi olla ns. parketti tai massiivipuulattia. Puun lisäksi sisustamiseen soveltuvat puulevyt, kuten vaneri.

Miltei kliseen mukaisesti voidaankin todeta, että suomalainen pitää puulla sisustamisesta.

Värimaailman valinta

Huolimatta tummasta värimaailmasta, wc-tila ei ole synkkä. Tummaksi käsitelty katto toistaa lattian värisävyjä
Huolimatta tummasta värimaailmasta, wc-tila ei ole synkkä. Tummaksi käsitelty katto toistaa lattian värisävyjä

Puulla sisustamisessa kuten muussakin sisustamisessa tärkeä rooli on värien yhteensovittamisella ja kontrasteilla.

Sisustamisessa on ehkä helpointa lähteä liikkeelle lattiasta. Lattian värin voimakkuuden perusteella suunnitellaan muiden pintojen värit ja sävyt. Jos lattiaksi halutaan erittäin vaalea materiaali tai väri, on hyvä käyttää voimakkaampaa väriä ja tummempia sävyjä muissa pinnoissa.

Sisustus voi toki olla kokonaisuudessaankin hyvin vaalea, mutta tällöin siistin ja harmonisen vaikutelman säilyttäminen vaatii käyttäjältä enemmän. Yhtenäisessä vaaleassa kokonaisuudessa ylimääräiset esineet ja epäjärjestys tulevat voimakkaammin esille kuin sisustuksessa, jossa on käytetty runsaasti värejä tai värisävyjä.

Kotimaisten puulajien valikoima

Pelkästään kotimaisissa puulajeissa on nykyisin käytettävissä laaja valikoima. Perinteisten puulajien: männyn, kuusen ja koivun lisäksi on tarjolla mm. leppää ja haapaa. Oman lisänsä kokonaisuuteen tuo lämpökäsitelty puu. Edellä mainituista muut ovat hyvin vaaleita puita, lepän ollessa punertava ja lämpökäsitelty puu taas on väriltään varsin tumma.

Värivalikoimaa ja kontrastia voidaan muokata tietysti myös erilaisilla pintakäsittelyillä. Puu voidaan lakata, petsata, vahata, maalata tai öljytä. Eri käsittelyt ovat luonteeltaan erilaisia. Kirkas lakka säilyttää puun ulkonäön ja toimii helppohoitoisena kulutuskerroksena. Nykyään on myös puulattioille hyvin soveltuvia vesiliukoisia lakkoja. Kuultokäsittelyllä tai petsauksella saadaan lattiaan läpikuultava väri, joka jättää puun tekstuurin näkyviin. Peittomaalausta käytettäessä on värivalikoima miltei rajaton. Puu voidaan käsitellä myös erilaisilla vahoilla ja öljyillä.

Puutuotteita, kuten esimerkiksi paneelia käytettäessä värien lisäksi voidaan sisustuksessa hyödyntää erilaisia muotoja ja profiileja. Esimerkiksi sormipaneeli on näyttävä tuote.

Valeurapaneeli.
Valeurapaneeli.
Sisustus
seinät
katto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20154_43085.jpg
Maaliruiskulla nopeasti valmista
Ovatko seinät värittömät ja synkät vai onko puu haalistunut? Samantekevää, haluatko maalata puuta tai levittää seinämaalia, Bosch tarjoaa maalausjärjestelmällään juuri oikean ratkaisun, jotta saat uutta väriä elämääsi. Bosch-järjestelmät ovat helppokäyttöisiä ilman vaivalloista puhdistamista.
202010_66974.jpg
Maalauskoulu: Sisävärin valinta
Värin valinta on kenties mielenkiintoisin, mutta samalla myös haastavin osa maalausprojektia. Vaihtoehtoja löytyy paljon, eikä sisustuksen kokonaisuuden hahmottaminen ole aina helppoa. Värin valinnan helpottamiseksi on hyvä tietää joitakin perusasioita, jotta kokonaisuudesta tulisi mielekäs.
20155_43423.jpg
Uudella läpivientisarjalla 100% aluskatteen tiiveys
Uutta tiiveyttä kattoonAluskatteen tiivisteen tehtävänä on varmistaa, ettei tuiskuava lumi, sade tai vesikaton alle muodostuva kondenssivesi pääse välikattoon kastelemaan ja vaurioittamaan rakenteita ja eristeitä. VILPE®-perheeseen on nyt kehitetty tähän tarpeeseen uuden sukupolven ratkaisu: Aluskatteen 2K-tiiviste.
Studio 89, Viro
Studio 89: Näin olkilevyn huipputason ääneneristysominaisuus pääsee oikeuksiinsa äänitysstudiossa
Olkilevy on uusi Suomen markkinoilla, mutta muualla Euroopassa paljon käytetty rakennusmateriaali. Olkilevy valtaa entisestään alaa muun muassa kipsilevyltä, mutta olkilevy taipuu moneen muuhunkin käyttötarkoitukseen kuin esimerkiksi väliseiniksi.Tässä artikkelissa tutustutaan äänitysstudio Studio 89:n esimerkkiin miten olkilevyn erinomaista äänenvaimennusominaisuutta hyödynnettiin studion toteuttamisessa.
20174_48954.jpg
Luonnonkivet esillä Asuntomessukohteissa
Asuntomessut järjestetään Kouvolassa 12.7. - 11.8. 2019. Tämän vuoden asuntomessut rakentuvat Pioneeripuiston kasarmialueelle, Kouvolan Korialle. Messualue jakaantuu luonteeltaan viiteen erilaiseen korttelikokonaisuuteen.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet kosteisiin tiloihin
Pesuhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin suunnitellut pistorasiat eroavat tavallisista pistorasioista niiden suunnittelussa, jotta ne täyttävät kosteuden ja turvallisuuden vaatimukset. Yleisimpiä piirteitä näissä pistorasioissa ovat roiskeveden ja kosteuden kestävyys, erityiset tiivisteet sekä asianmukainen suojaus sähköiskuilta.Pistorasioiden suojaaminen vikavirtasuojakytkimellä on ollut pakollista kylpyhuoneissa vuoden 1997 jälkeen. Kytkin kykenee katkaisemaan virran vikatilanteissa, tarjoten suojan huomattavasti sulaketta pienemmällä virralla ja estäen välittömän hengenvaaran syntymisen. Vuoden 2007 lopulla käyttöönotetut vaatimukset laajensivat tätä suojamekanismia koskemaan paitsi pistorasioita myös kaikkia muita sähköasennuksia uusissa kylpyhuonetiloissa.Tukesin ohjeiden mukaan sähkölaitteiden sijoittamista suihkun tai ammeen välittömään läheisyyteen on rajoitettu aluemäärittelyjen 0, 1 ja 2 avulla. Alueet on otettava huomioon, kun asennetaan uusia sähkölaitteita tai siirretään suihkun tai ammeen paikkaa. Alueiden yleispiirteet ja aluemäärittelyiden yleisimmät vaatimukset löydät Tukesin sivulta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton