Listoituksen avulla voidaan viimeistellä eri rakenneosien rajapintoja.Listoituksen avulla voidaan viimeistellä eri rakenneosien rajapintoja.

Listoituksen tarkoituksena on viimeistellä eri rakenneosien pintaverhoilujen rajapinnat, mutta listoitus voi olla myös tehoste näyttävän kokonaisuuden luomisessa.

Tyypillisiä kohteita listoitukselle ovat lattianraja, aukkojen reunat sekä katonraja. Lista asennetaan tavallisesti myös puolipaneelin päälle.

Vanhoissa sisustuksissa esiintyy usein mitä erilaisimmista profiileista taidokkaasti tehtyjä listakehyksiä, jotka jakavat seinä- ja kattopinnat harmonisiin neliöihin ja suorakaiteisiin.

Moderneissa sisustuksissa on isoja, yhtenäisiä ja sileitä levypintoja. Käyttämällä sisustuslistoja ja puupaneelia voidaan näihin saada vaihtelevia kuvioita ja yksityiskohtia.

Listojen nimitykset ja käyttökohteet


Listat nimetään pääsääntöisesti käyttötarkoituksen tai sijoituksen mukaan. Kulmalista asennetaan kulmaan ja reunalista reunaan. Listoihin perehtymätön sekoittaa helposti mm. kulmalistan ja reunalistan keskenään. Yleisin reunalista on poikkileikkaukseltaan L:n muotoinen, joten se mielletään helposti kulmaksi. Seuraavassa listoista ja niiden käyttötarkoituksesta.
Peitelistat
Peitelistaa kutsutaan usein karmilistaksi, koska sen tyypillisin käyttötarkoitus on ovien ja ikkunoiden karmien ja rakenteen väliin j...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan