• Etusivu
  • Talo

Sisustuksen viimeistely – listoitus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.02.2024
Ruokahuone AdobeStock_183474241

Listoituksen avulla voidaan viimeistellä eri rakenneosien rajapintoja.

Listoituksen tarkoituksena on viimeistellä eri rakenneosien pintaverhoilujen rajapinnat, mutta listoitus voi olla myös tehoste näyttävän kokonaisuuden luomisessa.

Tyypillisiä kohteita listoitukselle ovat lattianraja, aukkojen reunat sekä katonraja. Lista asennetaan tavallisesti myös puolipaneelin päälle.

Vanhoissa sisustuksissa esiintyy usein mitä erilaisimmista profiileista taidokkaasti tehtyjä listakehyksiä, jotka jakavat seinä- ja kattopinnat harmonisiin neliöihin ja suorakaiteisiin.

Moderneissa sisustuksissa on isoja, yhtenäisiä ja sileitä levypintoja. Käyttämällä sisustuslistoja ja puupaneelia voidaan näihin saada vaihtelevia kuvioita ja yksityiskohtia.

Listojen nimitykset ja käyttökohteet

Listat nimetään pääsääntöisesti käyttötarkoituksen tai sijoituksen mukaan. Kulmalista asennetaan kulmaan ja reunalista reunaan. Listoihin perehtymätön sekoittaa helposti mm. kulmalistan ja reunalistan keskenään. Yleisin reunalista on poikkileikkaukseltaan L:n muotoinen, joten se mielletään helposti kulmaksi. Seuraavassa listoista ja niiden käyttötarkoituksesta.

Peitelistat

Peitelistaa kutsutaan usein karmilistaksi, koska sen tyypillisin käyttötarkoitus on ovien ja ikkunoiden karmien ja rakenteen väliin jäävän tilkeraon peittäminen. Peitelistaa voidaan käyttää kuitenkin myös esimerkiksi kahden erilaisen tapetin rajapinnassa boordinauhan tapaan.

<p data-block-key="68y3c">Peitelista</p>
Peitelista

Jalka- ja parkettilistat

Jalkalista asennetaan lattianrajaan seinän ja lattian yhtymäkohtaan. Jalkalista muistuttaa muodoltaan peitelistaa, mutta toisessa reunassa on viiste, joka takaa jalkalistan asettumisen tiiviisti lattiapinnoitetta vasten. Parkettilista on periaatteessa jalkalistan erikoismalli, jonka peittävä leveys lattiapinnan puolella on perus jalkalistaa suurempi. Tämä siksi, että parketin ja seinän väliin jätettävä rako peittyisi.

<p data-block-key="kkd7h">Jalkalista</p>
Jalkalista

Reuna- ja puolipaneelilistat

Reunalista sijoitetaan jonkun materiaalin reunaan, kuten esimerkiksi puolipaneelin päälle. Tyypillinen reunalista on poikkileikkaukseltaan L:n muotoinen, mutta reunalistoja valmistetaan erikoistarkoituksiin erikoismuotoisina. Esimerkiksi puolipaneelilistan nimellä löytyy koristeellisempi reunalistavaihtoehto asiantuntevan puukauppiaan varastosta.

<p data-block-key="68y3c">Reunalista</p>
Reunalista

Katto- ja kulmalistat

Kulmalistat sijoitetaan kahden erisuuntaisen rakenteen yhtymäkohtaan, kuten katon ja seinän rajaan. Tästä syystä kulmalistoja kutsutan usein myös kattolistoiksi tai niiden muodon perusteella holkkalistoiksi.

<p data-block-key="kkd7h">Kulmalista</p>
Kulmalista

Varjolistat

Varjolista on tyypillisesti katon rajaan sijoitettava lista, joka on saanut nimityksensä profiilissa olevan kynteen muodostaman varjon takia. Lista asennetaan paikoilleen niin, että katon ja listan väliin jää varjoura ja vastaavasti seinän ja listan väliin.

<p data-block-key="jgjsf">Varjolista</p>
Varjolista

Koristelistat

Erilaisia koristelistoja kannattaa myös kysellä asiantuntevalta puukauppiaalta. Osa koristelistoista on peruslistoista johdettuja muunnoksia, kuten edellä mainittu puolipaneelilista.

Eri listavalmistajilla on myös toisistaan poikkeavia malleja tarjolla. Mikäli peruslistojen joukosta ei löydy sopivaa listaa, kannattaa pyytää apua kauppiaasi edustajalta.

Listoja voidaan yhdistellä, niitä voidaan teettää tai sopiva listaprofiili saattaa löytyä myös jonkun valmistajan mallistosta, vaikka sitä ei vähäisen menekin vuoksi varastossa pidetäkään.

Jalkalista

Listojen yhdistäminen

Aina ei löydy sopivaa listaa. Tällöin kannattaa muistaa, että listoja voidaan myös yhdistellä. Esimerkiksi puolipaneelin yläreunan listoitus on siistin lopputuloksen kannalta välttämätön ja samalla se peittää asennuksessa tapahtuneet pienet virheet. Lista on helpompi asentaa, jos yhden yhtenäisen listan sijasta käytät kahta listanpätkää jokaista seinä- ja kattopituutta kohti. Eri listavaihtoehtoja löydät asiantuntevalta puukauppiaalta.

Listojen teettäminen

Listoja voi myös teettää esimerkiksi mallin mukaan. Usein vanhoissa rakennuksissa on käytetty massiivisia ja erittäin koristeellisia listoja, joita ei ole saatavilla laajastakaan tuotevalikoimasta huolimatta. Tällöin lista voidaan teettää, kunhan malliksi löytyy pieni pätkä ehjää listaa. Teettämisessä on kuitenkin ikävänä puolena korkeahko hinta. Työ- ja materiaalikustannusten lisäksi tilauksiin joudutaan lisäämään ns. aseteraha. Höylääjä kun joutuu rakentamaan sopivat terät listan valmistamista varten. Hyvin pienen määrän teettäminen ei siis välttämättä ole kannattavaa, mutta toisinaan se on lopputuloksen kannalta hintansa arvoista.

201410_41147.jpg

Listamateriaalit ja pinnoitukset

Perinteisesti listat valmistetaan kotimaisesta männystä. Listoja on kuitenkin saatavilla myös jalopuisina. Eräs vaihtoehto on myös MDF-lista, joka on pinnoitettu maalaamalla tai jalopuuviilulla. Luonnollisesti myös maalattuja mäntylistoja on saatavilla.

Listojen asennus

Listojen asennus on varsin yksinkertaista, kunhan mittaa listat huolellisesti sopivan mittaisiksi ja käyttää hyviä työkaluja. Seuraavassa muutama huomion arvoinen asia:

  • Käytä jiirilaatikkoa ja terävää pienihampaista sahaa listojen katkaisuun, mikäli käytettävissä ei ole sähkökäyttöistä jiirisahaa.
  • Sähkökäyttöistä jiirisahaa käytettäessä on näkyviin jäävä pinta syytä asettaa niin, että terä menee puuhun näkyvältä puolelta. Terä saattaa repiä listaa takapuolelta, etenkin jos terä on tylsä.
  • Vaikeammat jiirisahaukset on syytä tehdä niin, että katkaistava kappale asetetaan leikkuualustalle siihen asentoon kuin se asennetaan paikoilleen. Tällöin vältytään pieleen menneiltä katkaisuilta. On hyvä käyttää myös kokeilukappaletta aluksi.
  • Mikäli listan profiili sallii, listoitettavat sisäkulmat voidaan tehdä myös puskusaumalla, mutta ulkokulmat sahataan jiiriin lähes poikkeuksetta.
  • Jiirikulma kannattaa tehdä ensin ja vasta sen jälkeen kappale katkaistaan oikeaan mittaan, mikäli molempiin päihin listaa ei tarvita jiiriä.
Kattolistan asennus

Listojen kiinnitys

Listat kiinnitetään tavallisimmin naulaamalla. Viimeistelynaulain on kätevä apuväline, mutta vasaralla ja listanauloilla päästään yhtä hyvään lopputulokseen.

Talo
pintakäsittely
sisustus
sisätilat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20238_82790.jpg
Uusi materiaali on otettu käyttöön väli­ovissa - tervetuloa tulevaisuuteen
Olet varmasti jo kuullut CLT-taloista. CLT:tä on käytetty talon rakenteissa, muun muassa ylä- ja alapohjassa, kaiteissa, väliseinissä sekä terasseilla. CLT on saavuttanut suosiota hyvin paloa kestävänä, erittäin lujana ja jäykkänä sekä ominaisuuksiinsa nähden kevyenä rakennuslevynä.Nyt CTL on jalostettu myös välioviin!
Kuvassa rakennustyökaluja sekaisin pöydällä ja seassa wtf-sarjan liimamassa puristimessa
WTF tuotekehityksen tulos – vakavasti otattavat silikonit ja akryylimassat
Parhaimmillaan työmaalla käytettävät rakennusmassat, liimat ja silikonit toimivat kuten on luvattu. Silikoni saattaakin odottamatta kutistua haluttua enemmän eikä tiivistysominaisuus ole riittävä. Tai että akryylimassan elastisuus ei ole toivotulla tasolla. Laadusta ei rakennustyömaalla haluta tinkiä ja laadukas tuote myös säästää niin aikaa kuin loppujen lopuksi rahaakin.WTF-valikoimiin on nyt tullut kokeilemisen arvoisena uutuutena sekä silikoni että akryylimassa.– Halusimme mahdollisimman luotettavat, joustavat ympäristöystävälliset sekä helppokäyttöiset massat WTF-valikoimaamme. Tuttuun WTF tapaamme keskityimme nimenomaan parhaaseen suorituskykyyn ja laatuun, kertoo Rakennuskemian toimitusjohtaja Mikko Ikonen.
tumman vihreä keittiönkaapisto valkoiseksi maalatussa loft asunnossa. puiset kattoparrut ovat esillä
Älä karta keittiöremonttia – nykyaikainen keittiö ilahduttaa arjessa
Parma-keittiöiden suunnittelutapaamisissa koetaan usein ahaa-elämyksiä. Toiminnalliset mekanismit tuovat keittiön tilasuunnitteluun uudenlaisia mahdollisuuksia. Myös nykyaikaisen keittiön hinta on usein asiakkaalle iloinen yllätys.Keittiöremontti nostaa monen remontoijan ja rakentajan mieleen mielikuvan suuren budjetin remontista. Tosiasiassa uusien keittiökalusteiden hinta keskikokoiseen keittiöön alkaa muutamasta tuhannesta eurosta. Keittiökalusteiden hinnat ovat siis laskeneet monen mielikuvissa elävästä keittiöremontin budjetista muutaman kymmenen vuoden takaa. Nykyisin keittiöremontti ei myöskään tarkoita vain kauniiden kaapinovien valintaa, sillä keittiöiden kehittyneet toiminnallisuudet tuovat mielekkyyttä arkeen.
Mies ja nainen poseeraavat poscast-studiossa ja hymyilevät kameralle
Unelmien omakotitalo
Unelmiesi omakotitalo voi olla lähempänä kuin luuletkaan! Tämänkertainen jakso on täynnä inspiraatiota unelmien omakotitalon rakentamiseen, siihen liittyviin oppeihin ja asunnon lämmityksen parantamiseen.
20165_46417.jpg
Matalaenergiatalon matala energialasku
Nakkilassa kivenheiton päässä Kokemäenjoesta seisoo arkkitehti Kai Nordmanin suunnittelema raikas, vaalea omakotitalo. Talon ihanat isot ikkunat avaavat näkymän ympäristöön. Ikkunoiden vieressä seisoessa tulee mieleen, mahtaako kylmä ja viima päästä taloon sisälle tulipalopakkasella tai kovalla tuulella? Entäpä kesällä? Paistuuko talon sisällä?
20101_19848.jpg
Uutta Suomessa - osta Kastellin Economytalo netistä!
Nyt voit valita ja varata talon suoraan netistä! Kastelli-talot tuo uutena mahdollisuuden ostaa talon suoraan netistä. Nettikauppa avautuu to 14.1.2010

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton