• Etusivu
  • Talo

Sisäverhouslaudat: Lämpöä ja luonnetta kotiisi

Katto- ja seinäpaneelit, lattialaudat sekä listat

Rakentajan toimitus
Julkaistu 14.12.2006Päivitetty 12.03.2024
paneelit-panelointi-rakentaja-fi-1920x1080

Tyypillisiä sisäverhouspaneelien muotoja.

Yksi aikaa kestävistä ja tyylikkäistä ratkaisuista, jotka tuovat luonnollista eleganssia sisätiloihin, ovat sisäverhouslaudat. Sisäverhouslaudat eivät ole pelkästään seinäpäällysteitä – ne ovat taidokkaasti suunniteltuja ja monipuolisia materiaaleja, jotka voivat muuntaa huoneen ilmeen ja tuntuman. Niiden käyttö ei rajoitu pelkästään perinteisiin tiloihin, vaan ne ovat myös modernin sisustussuunnittelun kulmakiviä.

Tutustu puusta valmistettuihin sisäverhous paneeleihin, lattialautaan sekä listoihin.

Sisäverhouslaudat eli puupaneelit

Laadukkaat sisäverhouslaudat eli paneelit höylätään tavallisesti pintalaudasta tai terveoksaisesta raaka-aineesta, mutta paneeleita valmistetaan myös oksaisemmasta puusta. Raaka-aine onkin merkittävin tekijä sisäverhouslautojen hinnan muodostumisessa. Toinen hintaan vaikuttava tekijä on verhouslaudan paksuus.

Seinäpaneelien vahvuus on yleisimmin 12-21 mm välillä. Vahvuus riippuu paljolti paneelin leveydestä sekä profiilista. Jos ostat leveää paneelia, on sen hyvä olla myös paksumpaa. Paneelin vahvuus vaikuttaa myös koolauksen rimoitukseen. Yleensä puupaneelien kanssa käytetään 600 mm koolausta.

Info

Info

Paneelilaatujen merkinnät

Kuusi

VK: vähäoksainen kuusi.
TK: terveoksainen kuusi
OK: oksainen kuusi

Mänty

EM: erikoisluokan mänty
VM: vähäoksainen mänty
TM: terveoksainen mänty
OM: oksainen mänty

Mäntypaneeleissa laatuluokat vaikuttavat hintaan varsin paljon. Esimerkiksi EM-luokan vaatimukset täyttävää sahatavaran raaka-ainetta löytyy mäntyerästä yleensä vain noin 5 %, kun OM-luokan raaka-ainetta samassa erässä on tyypillisesti noin 45 %.

Kuusella laatuluokkien välinen hintaero on vähäisempi kuin männyllä. Sisäverhouslautojen hintavertailussa onkin syytä huomioida laatuluokka. Sisäverhouslautojen hintoja kannattaa vertailla neliöhintoina.

Paneelien menekin laskeminen

Tyypillisimpiä paneelien nimellismittoja ovat 95 mm ja 120 mm. Peittävä leveys on ponttien takia kuitenkin pienempi kuin paneelin nimellismitta. 95 mm paneelin menekki neliölle on 11,7 jm ja 120 mm paneelille 8,9 jm.

Paneeleissa on lisäksi varauduttava n. 10 % hukkaan. Hukkaprosentti voi olla myös merkittävästi suurempi, jos paneelit halutaan käyttöön yksimittaisina, ilman jatkoja ja paneelin mitta on sopimaton suhteessa paneloitavaan kohteeseen.

Ennen paneeliostoksille lähtöä kannattaa miettiä sopiva mitta ja sen mahdolliset kerrannaiset. Jos esimerkiksi halutaan paneloida saunan katto, joka on 2 m x 1,7 m , sopivia paneelipituuksia voivat olla 1,8 jm, 2,1 jm tai näiden kerrannaiset 3,6 jm ja 4,2 jm. Tällöin hukkaprosentti jää todella pieneksi.

Asiantunteva puukauppias myy tavallisesti sisäverhouslaudat määrämittaisiin nippuihin pakattuina. Paneelien pituudet vaihtelevat välillä 1,8-5,7, mutta kaikkia mittoja ei tavallisesti ole tarjolla ja pidemmät mitat ovat harvinaisia etenkin paremmissa laatuluokissa.

201410_41388.jpg

Edellä mainittujen kuusi- ja mäntypaneelien lisäksi myydään usein myös muista puulajeista höylättyjä paneeleja, kuten lepää tai haapaa. Lisäksi nykyisin suosittuja vaihtoehtoja ovat lämpökäsitellyt paneelit. Nämä erikoisemmat paneelit ovat suosittuja erityisesti saunatiloissa.

Lattialaudat

Lattialaudat valmistetaan laatuluokkien A3, A4, AB ja B raaka-aineista. Lattialautojen kirjaintunnuksena käytetään merkintää HLL. Lattialautojen käyttölape on sileäksi höylätty ja alaspäin jäävälle puolelle on höylätty ns. kevennys. Kevennys on muodoltaan kaareva ja syvyydeltään n. 2,5 mm.

Paksuudeltaan lattialaudat vaihtelevat 21-33 millimetrin välillä ja niiden leveydet yleensä välillä 58-120 millimetriä Ohuemmat lattialaudat edellyttävät taajempaa kannakejakoa.

Vaalea puinen lautalattia

Lattialautoja myydään eri asteisesti kuivattuina. Tarjolla on puusepänkuivaa, joka soveltuu käytettäväksi kuiviin sisätiloihin. Ulkovarastoinnissa säilytettävä lattialauta soveltuu sellaisenaan käytettäväksi osittain tai kokonaan kylmillään olevissa lattioissa.

Ulkovarastoitua lattialautaa voidaan käyttää myös kuivissa sisätiloissa, kunhan sen annetaan olla kaksi viikkoa tulevia olosuhteita vastaavassa tilassa, jolloin se ehtii asettua tasapainokosteuteen ympäristönsä kanssa.

Ehkä yleisimmin käytetty lattialauta on 70-95 mm leveä ja 28 mm paksu männystä höylätty lattialauta, jota saattaa saada myös pääpontattuna. Pääponttaus mahdollistaa lattialaudan jatkamisen, vaikka koolaus ei osuisikaan kohdalle. Tällaisen jatkoksen molemmilla puolilla tulisi kuitenkin olla yhtenäinen lattialauta.

Listat

Kotimaisesta puusta valmistetut listat höylätään lähes poikkeuksetta männystä tai koivusta. Yleisin raaka-aine on männystä sahattava pintalauta, joka on lähes oksatonta. Raaka-aine lajitellaan sahauksen ja kuivauksen jälkeen, erityisesti jatkojalostusta ajatellen.

Listoissa käytettävässä raaka-aineessa sallitaan vajaasärmää, joka höyläyksen yhteydessä häipyy osittain tai kokonaan. Osassa listoista piiloon jäävä vajaasärmäisyys on sallittua.

Listat nimetään käyttötarkoituksen tai sijoituksen mukaan. Kulmalista asennetaan kulmaan ja reunalista reunaan. Listoihin perehtymätön sekoittaa helposti kulmalistan ja reunalistan keskenään, koska reunalista on poikkileikkaukseltaan L:n muotoinen ja mielletään helposti kulmaksi.

Listanimikkeitä:

Jalkalista: Jalkalista asennetaan lattianrajaan seinän ja lattian yhtymäkohtaan.

Peitelista: Peitelistalla verhoillaan yleensä saumakohtia, kuten oven ja seinälevyn väliset kohdat. Peitelistasta käytetäänkin puhekielessä nimitystä "karmilista".

Reunalista: Reunalista sijoitetaan jonkun materiaalin reunaan, kuten esimerkiksi puolipaneelin päälle. Tyypillinen reunalista on poikkileikkaukseltaan L:n muotoinen, mutta reunalistoja valmistetaan erikoistarkoituksiin erikoismuotoisina, kuten esimerkiksi puolipaneelilista.

Kulmalista: Sijoitetaan kahden erisuuntaisen rakenteen yhtymäkohtaan, kuten katon ja seinän rajaan. Tästä syystä kulmalistoja kutsutan usein myös kattolistoiksi tai niiden muodon perusteella holkkalistoiksi.

Varjolista: Varjolista on tyypillisesti katon rajaan sijoitettava lista, joka on saanut nimityksensä profiilissa olevan kynteen muodostaman varjon takia.

<p data-block-key="u5baf">Reunalistat on pääsääntöisesti tarkoitettu 90 asteen ulkokulmissa käytettäviksi. Kulmalistoista ylimpiä kutsutaan myös holkkalistoiksii. Varjolista asennetan niin, että kattoa ja seinää vasten jäävä kynne muodostaa varjon.</p>
Reunalistat on pääsääntöisesti tarkoitettu 90 asteen ulkokulmissa käytettäviksi. Kulmalistoista ylimpiä kutsutaan myös holkkalistoiksii. Varjolista asennetan niin, että kattoa ja seinää vasten jäävä kynne muodostaa varjon.

Edellisten lisäksi myynnissä on muun muassa pyörölistaa sekä ns. parkettilistaa, jonka peittävä leveys on tavallista jalkalistaa suurempi. Listoja saa myös valmiiksi maalattuina ja lakattuina. Esimerkiksi erilaiset valkoiseksi maalatut listat ovat yleisiä varastomalleja. Ne ovat hinnaltaan vastaavia puuvalmiita listoja kalliimpia, mutta maalauksen laatu on erinomainen ja vastaavaan jälkeen on vaikea päästä kotikonstein. Erityisesti silloin, jos listatarve on pieni ja listoja tarvitaan nopeasti, on valmiiksi maalattu lista erinomainen ratkaisu.

Ennen listaostoksille lähtöä, kannattaa mitata ja laittaa paperille tarvittavat listamitat ja listojen peittävyyden tarve. Asiantunteva puukauppias osaa näiden asioiden perusteella auttaa sopivien listojen valinnassa.

Talo
sisustus
sisätilat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Ruokailutilan listoituksia
Sisustuksen viimeistely – listoitus
Listoituksen tarkoituksena on viimeistellä eri rakenneosien pintaverhoilujen rajapinnat, mutta listoitus voi olla myös tehoste näyttävän kokonaisuuden luomisessa.Tyypillisiä kohteita listoitukselle ovat lattianraja, aukkojen reunat sekä katonraja. Lista asennetaan tavallisesti myös puolipaneelin päälle.Vanhoissa sisustuksissa esiintyy usein mitä erilaisimmista profiileista taidokkaasti tehtyjä listakehyksiä, jotka jakavat seinä- ja kattopinnat harmonisiin neliöihin ja suorakaiteisiin.Moderneissa sisustuksissa on isoja, yhtenäisiä ja sileitä levypintoja. Käyttämällä sisustuslistoja ja puupaneelia voidaan näihin saada vaihtelevia kuvioita ja yksityiskohtia.
20238_82790.jpg
Uusi materiaali on otettu käyttöön väli­ovissa - tervetuloa tulevaisuuteen
Olet varmasti jo kuullut CLT-taloista. CLT:tä on käytetty talon rakenteissa, muun muassa ylä- ja alapohjassa, kaiteissa, väliseinissä sekä terasseilla. CLT on saavuttanut suosiota hyvin paloa kestävänä, erittäin lujana ja jäykkänä sekä ominaisuuksiinsa nähden kevyenä rakennuslevynä.Nyt CTL on jalostettu myös välioviin!
rakenteiden toteutus kipsilevyllä
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
tumman vihreä keittiönkaapisto valkoiseksi maalatussa loft asunnossa. puiset kattoparrut ovat esillä
Älä karta keittiöremonttia – nykyaikainen keittiö ilahduttaa arjessa
Parma-keittiöiden suunnittelutapaamisissa koetaan usein ahaa-elämyksiä. Toiminnalliset mekanismit tuovat keittiön tilasuunnitteluun uudenlaisia mahdollisuuksia. Myös nykyaikaisen keittiön hinta on usein asiakkaalle iloinen yllätys.Keittiöremontti nostaa monen remontoijan ja rakentajan mieleen mielikuvan suuren budjetin remontista. Tosiasiassa uusien keittiökalusteiden hinta keskikokoiseen keittiöön alkaa muutamasta tuhannesta eurosta. Keittiökalusteiden hinnat ovat siis laskeneet monen mielikuvissa elävästä keittiöremontin budjetista muutaman kymmenen vuoden takaa. Nykyisin keittiöremontti ei myöskään tarkoita vain kauniiden kaapinovien valintaa, sillä keittiöiden kehittyneet toiminnallisuudet tuovat mielekkyyttä arkeen.
200911_19340.jpg
Kastellin sivuilla uusi ARVAUSKILPAILU!
Arvaa CityEconomy 80:n hinta ja voita City-loma Roomaan!Kastellin nettisivuilla on käynnissä ARVAUSKILPAILU, jolla juhlistetaan uuden CityEconomy-malliston julkaisemista 12.11.2009 klo 12.00. Arvauskilpailussa tehtävänä on arvata trendikkään CityEconomy 80-talomallin hinta Muuttovalmiiksi rakennettuna keskelle Suomea eli Jyväskylän alueelle.Muuttovalmiiksi rakennettu CityEconomy on aito Kastelli-koti, joka on ammattilaisten suunnittelema ja rakentama. Muuttovalmiin talon laadukkaaseen varusteluun kuuluu mm. Puustellin kalusteet asennettuina, Siemensin kodinkoneet, Pukkilan laatat kosteissa tiloissa sekä Upofloorin laminaattilattiat. Tyylikkään ja valoisan sisustuksen on suunnitellut sisustussuunnittelija Virpi Illman.Arvaa CityEconomyn hinta ja voita kahden hengen City-loma Roomaan! CityEconomy-mallisto julkaistaan kokonaisuudessaan Kastellin nettisivuilla torstaina 12.11.2009 klo 12.00.
20081_7850.jpg
Sisustaja.Com aktivoituu
Suomalaisten kiinnostus rakentamiseen on aina ollut korkealla tasolla. Pihan rakentamisessa ja puutarhan hoidossa olemme pitkään olleet jäljessä mm. pohjoismaisia naapureitamme. Liekö syynä ilmastonmuutos ja "kesän pidentyminen", mutta nyt suomalaisia kiinnostaa ennen näkemättömällä tavalla kauniin pihan ja kodin ympäristön rakentaminen lieveilmiöineen, nurmikonleikkaamisineen, kasteluineen ja kitkemisineen. Ja taitaapa olla naapureidemme vaikutusta myös sisustamisboomi. Kaikki aiheeseen liittyvä kiinnostaa, tietoa haetaan, ideoita ammennetaan – ja kotia sisustetaan!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton