Julkisivukin kohentui uuden katon ansiosta

Koivujen ja sammaleen kasvualustasta takaisin ansaittuun loistoon

Ruukki järjesti kaikille avoimen kattokilpailun Ruukkikoti.fi sivustolla keväällä 2010. Kilpailuun osallistuttiin lähettämällä kuvia ja tarinoita taloista, joiden katto kaipasi remonttia. Ensimmäinen voittaja ratkaistiin Ruukkikoti.fi-sivuilla annettujen yleisöäänien perusteella ja toinen pääpalkinto arvottiin. Arvonnan voittaja oli Matti Oja ja hän osallistui kilpailuun näin: "Tämän entisen maalaistalon katto toimii nykyisin koivujen ja sammaleen kasvualustana - puuttuvat vain vuohet laiduntamasta. Olisi ihanaa antaa vanhalle talolle arvoisensa uusi ilme."

Yhteydenottopyyntö teräskatoista

Kilpailu toi tarvittua lisäpontta

Kilpailu järjestettiin Matti Ojan kannalta hyvään aikaan. Hän oli miettinyt isänsä Leo Ojan Aurassa sijaitsevan maalaistalon katon kunnostusta jo pitkään ja erityisesti nähtyään vanhoja kuvia talosta. "Kun näin kuvat, halusin ehdottomasti osallistua kisaan isäni puolesta", kertoo Matti Oja.

Ruukki lupasi kaikille kilpailuun osallistuneille tarjouksen kattoremontista sekä katon suunnittelun. "Toivoimme taloon remonttia yhdessä sisareni kanssa. En missään vaiheessa kuitenkaan uskonut voittoomme", kertoo Oja. Kun palkinto vielä osui kohdalle, ei seuraavia askelia tarvinnut miettiä. "Toivoin, että voitto saisi isäni aloittamaan kattoremontin ja näin kävikin. Katon voittaminen oli hyvä syy aloittaa remontti. Kun katto on kunnossa, on helppo siirtyä muihin kunnostustöihin. Vanhassa talossa on paljon tekemistä", selventää Matti Oja.

Perinteikäs Tiilikainen täytti tarvittavat kriteerit

Maalaistalon vanhassa tiilikatossa oli muutamia vuotokohtia ja se oli kauttaaltaan iäkäs sekä sammaloitunut. Vain entisen tiilikaton alla ollut pärekatto säästettiin. Uudeksi kattomateriaaliksi valikoitui Ruukin tiilenpunainen Pural-pinnoitteinen teräskatto, Tiilikainen, joka on perinteinen muotokate ja sopii erityisesti suomalaiseen luontoon sekä pientaloarkkitehtuuriin. Kate on profiililtaan matala ja muotonsa vuoksi helppo huoltaa sekä puhdistaa. Luonnollisesti projektiin kuuluivat myös asianmukaiset sadevesijärjestelmät, listat ja muut tarvikkeet.

"Teräskatto sopi maalaistaloon täydellisesti ja oli erinomainen vaihtoehto ominaisuuksiensa johdosta", kertoo Matti Oja. "Painava tiilikatto olisi voinut vaikuttaa talon vanhoihin rakenteisiin", hän selventää. Se, että maalaistalo sijaitsee savimaalla, vaikutti myös valintaan. Toinen tärkeä kriteeri oli katon sopivuus kohteeseen ja maalaismaisemaan. "Katto istui erinomaisesti luonnonläheiseen maisemaan ja toi kaivattua ryhtiä kartanotyyppiseen taloon", luonnehtii Oja.

Maalaistalon remontti vaati ammattitaitoa

Kattoa lähdettiin kunnostamaan perusteellisesti. Tarkoituksena oli antaa vanhalle maalaistalolle arvoisensa loisto takaisin. Kohde oli haasteellinen, sillä katossa oli kuvioita ja pieniä yksityiskohtia, jotka vaativat suunnittelua ja rankkaa työtä. Erityisen haasteelliseksi Auran remontin tekivät muun muassa useat jiirit ja savupiippujen läpiviennit, jotka vaativat asiantuntevaa osaamista ja tarkkuutta. "Katto oli vaativa, joten hyvä suunnittelu ja taustatyö olivat tärkeässä asemassa", selventää Matti Oja. "Kattoremontti vaati lujaa ammattitaitoa sekä suunnittelijoilta että rakentajilta. Ratkaisevassa osassa remontin onnistumisen kannalta olivat Ruukin ammattitaitoiset työntekijät projektin jokaisessa vaiheessa", hän jatkaa.

Lopputulos oli onnistunut

Remontti vastasi kokonaisuudessaan sille asetettuja odotuksia ja Ruukki pystyin palvelemaan maalaistalon tarpeita kokonaisvaltaisesti. "Katon kunnostus toteutettiin kustannustehokkaasti ja lopputulos on kaunis", kertoo Oja. "Uusi katto nostaa asunnon arvoa ja on pitkällä aikavälillä hyvä sijoitus." Remontti toteutettiin Matti Ojan mukaan myös laadukkaasti. "Ruukin materiaalit ovat kestäviä ja luotettavia", kiteyttää Oja.

Yhteydenottopyyntö teräskatoista

 
Julkaistu
15.3.2011