Puukoulu 2
- Höylätyt ja hienosahatut puutavarat


Hyvin varustetussa puutavaraliikkeessä on tarjolla runsaasti erilaisia vaihtoehtoja, joista pitäisi osata valita tarkoituksenmukaisin. Asiantunteva puukauppias osaa auttaa oikean tuotteen valitsemisessa, mutta muutama perusasia on hyvä tuntea jo puutavaraliikkeeseen mentäessä. Seuraavassa lyhyesti tuotteiden nimikkeistä ja valmistuksesta.

Hienosahattu puutavara


Tavallinen sahatavara ei pinnaltaan aina ole riittävän tasaista, vaikka nykyisin ns. ”raamilla revittyä” sahatavaraa on enää harvemmin myynnissä. Huono pinnanlaatu johtuu tavallisesti suuresta syöttönopeudesta sahausvaiheessa. Syöttönopeuden lisäksi pinnanlaatuun vaikuttaa terien kunto. Sahojen terät vaihdetaan 2 – 4 kertaa yhden työvuoron aikana ja vähän ennen terien vaihtoa pinnanlaatu on huonoimmillaan.
560-Kohde-7-istuinryhmä
Tasainen pinnanlaatu
Ulkoverhouksiin halutaan pinnaltaan tasalaatuista sahatavaraa. Pinnan tulee olla sopivan karhea, jotta maalin tartunta on hyvä, mutta toisaalta liian karkea pinta imee liiaksi maalia.

Puutavaran pintaan saattaa myös jäädä kuvioita sahan tai pelkkahakkurin terästä. Nämä kuviot tulevat näkyviin maalin alta, mikä ei yleensä ole toivottavaa. Joissain tapauksissa ulkoverhouksen pinnan halutaan olevan täysin sileä, jolloin valitaan höyläpintainen ulkoverhouslauta.

Valmistus halkaisemalla
Hienosahattuja lautoja valmistetaan halkaisemalla paksummista, jo kuivatuista sydäntavarakappaleista, jolloin halkaisupinta on ns. näkyviin jätettävä pinta eli käyttölape. Halkaiseminen tapahtuu tavallisesti vannesahalla.

Tyypillinen hienosahatun laudan paksuus on 21 mm, joka on saatu halkaisemalla 44 mm paksu sydäntavarakappale keskeltä kahtia. Paksuudesta häipyy n. 2 mm halkaisun yhteydessä.
Ulkoverhouslaudat
Ulkoverhouslaudat ovat niinikään yleensä ensin halkaistu kuivatusta sydäntavarasta, jonka jälkeen niihin höylät&#...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan