Pinnat luovat perustan sisustukselle

Luontaisesti katse kiintyy ensimmäisenä kotiin tulessa lattiaan. Kauniit materiaalit pääsevät lattiassa oikeuksiinsa, koska pinta-ala on suuri. Lattialta vaaditaan myös käytännöllisyyttä, joten valinta on tärkeä. Mieleinen lattia siivittää suunnittelun lentoon ja ympärillä olevat pintamateriaalit täydentyvät luontevasti. Valinnat voivat olla voimakkaita tai klassisen helppoja, kokonaisuus ratkaisee.

Panosta lattian pintamateriaaliin

Mieti tarkoin toimivuutta, kun valitset uutta materiaalia lattiaan. Kun materiaali on oikea, ei tule ongelmia arkipäivään ja lattia kestää kovaakin kulutusta vuosikausia. Toimivuus ja kauneus kulkevat usein käsi kädessä.

Kosteiden tilojen lattioissa käytetään luontevasti paljon laattaa ja kiveä. Pinnan liukkaus on syytä huomioida, ettei pesutiloista tule vaaralliset. Liukastumisvahingot ovat yksi yleisin syy sairauslomiin. Vuolukivi ei ole märkänäkään liukas ja pesutiloihin tarkoitetuissa keraamisissa laatoissa on usein hiukan karhea pinta. Myös mosaiikit lisäävät turvallisuutta, koska saumaa on enemmän ja se jarruttaa jalan alla.

Sisääntuloon asennetaan usein kiveä tai suurikokoista laattaa. Eteistiloissa lattia joutuu kovalle kulutukselle, varsinkin omakotitaloissa, joissa kivetkin kulkeutuvat suoraan sisälle. Tärkeämpää kuin lattiamateriaali, eteisessä on toimiva matto, joka kerää lian ja kuran itseensä sekä pehmentää ilmeellään kodin henkeä. Tehokkaan maton alla lattia voi olla yhteneväinen muiden tilojen kanssa.

Suomalainen haluaa oleskelutiloihin useimmiten puulattian. Kylmässä ilmastossamme puun lämpö tuntuu miellyttävältä. Jos aito puulattia koetaan liian kalliina ratkaisuna, päädytään usein laminaattiin tai muovimattoon. Toinen luontaisesti lämmin lattiamateriaali on korkki, johon on saatavilla paljon erilaisia pintavaihtoehtoja ja värisävyjä.

Kaikki aidot materiaalit nostavat asunnon arvoa ja lisäävät asumisviihtyvyyttä. Neliöhinnan ero ei ole huomattava, kun laskee mukaan aidon materiaalin tuoman luxuksen ja pintojen pitkäikäisyyden.

Seinät jatkavat lattian nostamaa tunnelmaa

Seiniin valittavilla pintamateriaaleilla voi leikitellä jo harrastelijakin. Yrityksen ja erehdyksen kautta kulkeminen ei välttämättä tule kalliiksi ja tuotteiden ominaisuuksia on helpompi ymmärtää ihan maalaisjärjelläkin.

Arvostetuin seinäpinta kosteissa tiloissa on luonnonkiven lisäksi erilaiset teolliset laatat. Seiniin kohdistuva rasitus on niin pientä, että voi huoletta valita melkeinpä laatan kuin laatan. Tarjolla on tällä hetkellä niin upeita suuria laattoja, että niitä voi käyttää vaikka oleskelutilankin seinässä.

Maalatut pinnat ovat olleet viime vuosien trendi. Maalaamalla saadaan edullisesti näyttävää pintaa ja seinien sävyä on kohtuullisen helppo vaihtaa. Erilaisuutta voidaan luoda kuviomaalauksella tai käyttämällä erikoismaaleja tehosteena. Maalista innostuu eniten tee se itse -sisustaja, joka haluaa korostaa persoonallisuutta ja kaipaa vaihtelua ympäristöönsä.

Maalausinnostuksen vuoksi tapettia käytetään vähemmän, mutta voimakkaampina tehosteina, vaikka huoneen yhdellä tehosteseinällä. Tapetti on kuitenkin hyvä konsti tuoda lisää kodikkuutta ja viimeistelyä tilaan. Ehkä tapetoinnin suunnittelu vaatii enemmän näkemystä ja värien hallintaa, minkä vuoksi arkuus ajaa ihmiset maalaamaan seinät valkoiseksi.

Katto valaisee kodin

Yksi tärkeimmistä kodin pintamateriaaleista sijoittuu kattoon. Katon materiaali vaikuttaa voimakkaasti tilan tuntuun ja akustiikkaan. Yhtä aikaa kun ikkunat ovat suurentuneet, pitäisi kattoon valita entistä akustisempia levyjä ja harkittuja panelointeja.

Tummunut puukatto laskee tilan huonekorkeutta aivan silmissä. Toki kauniin paneelikaton voi aina maalata valkoiseksi, mutta järkevintä olisi huomioida tuo puun luonnollinen tummuminen jo rakennusvaiheessa.

Tutustu ja pysy ajan tasalla

Sen verran kannattaa havainnoida ympäristöään jatkuvasti, että oppii huomaamaan mistä pintamateriaaleista itse pitää. Kun liikkuu erilaisissa tiloissa, voi vertailla eri materiaalien vaikutusta huoneeseen ja rekisteröidä uusien materiaalien tuntua tilassa. Rakentajat ja sisustajat kertovat mielellään kokemuksiaan tehdyistä valinnoista. Näin vuosien aikana keräytynyt tieto ohjaa valitsemaan itselleen sopivia pintamateriaaleja markkinoilla olevasta tuoterunsaudesta.
Teksti: Virpi Illman, sisustussuunnittelija SI
 
Päivitetty
11.3.2011