Puukoulu 1
- Yleistä puutavarasta


Puu on rakennusmateriaali, joka on tuttu meille suomalaisille. Puuta on joka puolella. On käytännössä mahdotonta löytää taloa, jossa ei olisi käytetty puuta. Puuta käytetään runkomateriaalina sekä sisustusmateriaalina. Puu on ominaisuuksiltaan lujaa ja kevyttä. Suhteessa painoonsa puu on lujempaa kuin mikään muu rakennusmateriaali. Puu muistuttaa lämmönjohtavuudeltaan lämmöneristeitä. Siksi kosteus ei tiivisty puun pinnalle ja se tuntuu miellyttävältä niin kuumassa kuin kylmässäkin. Puun lämpölaajeneminen on varsin vähäistä. Vain noin kolmannes teräksen ja betonin lämpölaajenemisesta. Puu on hygroskooppinen materiaali, joka asettuu tasapainokosteuteen ympäristönsä kanssa. Puu turpoaa jonkin verran kostuessaan ja kutistuu kuivuessaan. 95 mm leveä lauta kutistuu leveydestään 2 mm, jos kosteusprosentti laskee 10:een. Pituussuunnassa eläminen on erittäin pientä, vain 1 mm metriä kohti.
720-Paneelit-ja-listat-2

Puun kuivaus


Puun kuivaus tapahtuu nykyisin käytännössä katsoen keinokuivauksessa, tarkoitusta varten rakennetussa kamari- tai kanavakuivaamoissa. Rakentamiseen tarkoitettu mänty- ja kuusipuu kuivataan ns. ilmakuivaksi, jolloin kosteusprosentti on 18. Puusepäntöihin tarkoitetun puutavaran kosteusprosentti on 10 - 15. Puu tulisi kuitenkin varastoida käyttötarkoituksensa mukaisesti, sillä puu on hygroskooppinen materiaali, joka asettuu tasapainokosteuteen ympäristönsä kanssa. Jos puusepänkuivaa puuta säilytetään ulkona vaikka suojattunakin, ilman kosteuden ollessa korkea, puukin kostuu. Toisaalta tulevaa käyttöympäristöään kosteampi puu kuivuu ja kutistuu hieman kuivuessaan. Olisikin hyvä, että puu saisi tarvittaessa viettää pari viikkoa tulevaa käyttöä vastaavissa olosuhteissa ennen asennusta. Esimerkiksi ulkovarastoinnissa säilytetty sisäverhouspaneeli tai lattialauta kannattaa tuoda kuiviin sisätiloihin pariksi viikoksi ennen asennusta. Ostaessa kannattaa kysyä suositusta myyjältä.
Puu ei vettä pelkää
Puu ei pelkää vettä, kunhan sillä on mahdollisuus myös kuivua. Toisaalta kokonaan veteen upotettuna puu säilyy vuosika...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan