Huolla kattosi oikein

Pidä huolta katostasi – Pikaopas Ruukin

Parhaan mahdollisen toimivuuden ja pitkän käyttöiän varmistamiseksi katon kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Sadevesi riittää yleensä pitämään maalipinnoitteen puhtaana, mutta katolle ja ränneihin pudonneet lehdet, risut jne. eivät kuitenkaan aina huuhtoudu sadeveden mukana alas. Siksi katto kannattaa tarkistaa ja puhdistaa säännöllisesti.

Käy katolla kaksi kertaa vuodessa

Teräskatto on turvallinen valinta kotisi suojaksi, ja siitä kannattaa pitää huolta. Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä suosittelemme katolla käyntiä ja sen tarkastamista kaksi kertaa vuodessa. Suositeltavat ajankohdat ovat keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot on helppo havaita, sekä syksyllä syysmyrskyjen jälkeen ennen lumen tuloa.

Katon tarkistus

Tee tarkastuksen yhteydessä ainakin seuraavat huoltotoimenpiteet:
– poista katolta roskat ja puhdista katto epäpuhtauksista (pehmeä harja ja vesi, vesipainepesu < 50 bar, tarkoitukseen soveltuvat pesuaineet)
– puhdista jiirit ja vedenpoistojärjestelmä, varmista veden esteetön poistuminen katolta
– vaihda virheelliset ja löysät kiinnikkeet

Katon pesu

Likaiset tai tahraantuneet kohdat pestään pehmeällä harjalla ja vedellä. Pinttyneemmän lian voi pestä yleispesuaineella tai maalipinnoitteiden puhdistukseen tarkoitetulla pesuaineella. Noudata pesuaineen käyttöselostetta tai tarkista soveltuvuus tuotteen valmistajalta. Vaikean paikallisen tahran voi poistaa lakkabensiiniin kostutetulla kankaalla. Lopuksi katto huuhdellaan ylhäältä alaspäin, jotta pesuaine tulee huuhdeltua kokonaan pois. Sadevesijärjestelmät tulee huuhdella vielä lopuksi vedellä.

Lumen poisto

Maalipinnoitetulla katolla lumi ei yleensä pysy eikä näin ollen ylitä rakenteen mitoituskuormaa. Mikäli joudut poistamaan lunta, toimi varovaisesti pintaa vaurioittamatta ja jätä katolle vähintään 10 cm lunta suojakerrokseksi. Älä koskaan pudota lunta ylemmältä tasolta alemmalle äläkä kinosta seinän viereen.
Mahdollisen jään poistaminen tehdään tarvittaessa esim. kuumalla vedellä, ei koskaan hakkaamalla.

Yhteydenottopyyntö Ruukin kattopalvelusta
 
Julkaistu
8.3.2011