Sisustussuunnittelija osaa rakentamisen

Sisustussuunnittelu mielletään helposti vain kodin viimeistelyksi, vaikka ammattilainen tekee enemmän töitä teknisten yksityiskohtien ja pintamateriaalien kanssa. Pehmeät, kodikkaat asiat eivät ole turhia, mutta pohja luodaan toimivuudella, oikeilla materiaaleilla ja kauniilla valaistuksella. Kokonaisuus ratkaisee.

Väliseinät

Sisustaja saattaa helposti ehdottaa tarpeettomien väliseinien poistamista, väliseinien aukottamista tai ikkunoiden lisäämistä. Väliseinämuutokset muuttavat helposti koko asunnon luonteen. Ehdotukset voivat joskus olla asiakkaalle yllätyksellisiä, mutta pohjan toimivuutta arvioidessa väliseinillä on valtava merkitys. Asiakas sitten kuitenkin lopulta päättää mihin suuntaan edetään.

Sisäovet

Aika usein, niin valmiissa kodeissa kuin arkkitehtikuvissakin, väliovet aiheuttavat muutospaineita. Ovien aukeamissuunnat ovat todella tärkeitä sujuvan liikkumisen kannalta. Myös ovien materiaalit askarruttavat rakentajaa; lasiovi, lasiaukollinen ovi vaiko umpiovi jne. Kun kiintokalustesuunnitelmia laaditaan, on helppo huomata jos ovi sijaitsee hiukankin väärällä paikalla seinällä. Muutaman sentin siirto korjaa tilannetta kiintokalusteiden suhteen. Sama tilanne voi toistua irtokalusteita valitessa.

Kun kaikki suunnitelmat ovat hyvissä ajoin valmiit, voidaan asunnon toimivuutta lisätä huomattavasti. Sisustussuunnittelija tuntee niin kiintokalusteiden, kuin irtokalusteidenkin mitoitukset ja osaa varata kalusteille riittävästi tilaa. Nuo pienet senttimetriviilaukset usein säästävät melkoisen summan toteutuksessa, kun voidaan hyödyntää tehtaiden vakiomitoituksia, eikä tarvitse maksaa erikoistyölisää tai teettää kalusteita puusepällä. Mitoituksia hiottaessa otetaan huomioon kaikki kokonaisuuteen vaikuttavat osa-alueet pintamateriaaleista valaistukseen asti. Myös seinävalaisimien sijoitusta tarkennetaan oviaukkoihin ja ikkunoihin.

Ikkunat

Kaikki sisustuksen kanssa työskentelevät varmasti rakastavat ikkunoista tulvivaa luonnonvaloa. Aina ei kuitenkaan ole käytettävissä henkeäsalpaavia maisemia, joten myös vieraiden katseilta suojautuminen täytyy huomioida ikkunoita käsiteltäessä. Arkkitehdin näkemys rakennuksen luonteesta ja talon sijoittumisesta tontille määrää ikkunoiden koon ja tyylin. Sisustajan huoleksi jää oikeanlaisten tekstiilien valinta ja sitä kautta niiden tarvitsemien kiinnitysjärjestelmien miettiminen. Sen vuoksi olisi upeaa että tiimi olisi kasassa hyvissä ajoin, ennen kuin päätöksiä rakennuksen tai remonttikohteen osa-alueista tehdään.

On tärkeää päätyä oikeaan huonekorkeuteen ja valita ikkunat, jotka mahdollistavat tilaan parhaiten sopivan verhoratkaisun toteutuksen. Nykyaikaisissa ikkunoissa on erilaisia aukeamismuotoja, varsinkin tuuletusikkunoissa. Jos tiedetään, että kodissa tullaan käyttämään laskosverhoja tai kierrekaihtimia, niin miksi ei valittaisi tuuletusikkunaa, joka avautuu suuren ikkunan alareunasta kipaten, jolloin yläreunassa olevaa verhoa ei aina tarvitse kiskoa nippuun seinälle? Samoin kuin ovien kohdalla, sisustaja harkitsee ikkunoiden sijaintia suhteessa kiinto- tai irtokalusteisiin. On harmillista, jos kiintokaluste nappaa pois puolet ikkunan karmilistasta. Viimeistelty lopputulos syntyy hyvästä mitoituksesta ja harkituista yksityiskohdista.

Ilmastointi

Ilmastointityöt jäävät usein taka-alalle kun puhutaan sisustuksesta, vaikka ilmastointiputkien kulku rakennuksessa aiheuttaakin monta valintatilannetta. Ammattitaitoinen sisustussuunnittelija huomaa ongelmakohdat ja osaa esittää ilmastointisuunnittelijalle vaihtoehtoa putkien huomaamattomampaan sijoitukseen. Huippu arkkitehti miettii tarkoin tilan, jossa putket viedään, eikä ilmastointi aiheuta tylsiä koteloita huoneiden kulmiin. Aina tuota ilmastoinnille varattua tilaa ei kuitenkaan ole olemassa, vaan joudutaan tekemään kompromisseja koteloiden muodossa. Usein sisustaja osaa esittää toteutustavan kotelolle niin, että se saadaan joko piilotettua tilaan, tai sitten kotelo näyttää tärkeältä osalta huoneen rakenteista.

Uskomattoman helteisen kesän jälkeen, yhä useampi rakentaja miettii toimivan jäähdytysjärjestelmän hankkimista. Rakennusvaiheessa tehdyt investoinnit ovat siinä mielessä järkevämpiä, että kaikki johdot ja putket saadaan vielä kauniisti rakenteisiin. Kondensoituvan veden vuoksi, ilmalämpöpumput ovat haastavia asennettavia. Tekniset ratkaisut menevät koko ajan vauhdilla eteenpäin ja rakentaja sekä remontoija joutuu ostamaan sitä teknologiaa, joka toteutusvaiheessa on myynnissä. Olisi kuitenkin valtava etu jos osattaisiin varautua tulevaisuuden haasteisiin ja huomioida myöhemmin asennettavien teknisten laitteiden vaatimukset.

Sähkötyöt

Sähkötyöt vaativat myös sisustajalta todella paneutumista yksityiskohtiin. Onnistunut valaistussuunnittelu kattaa monenlaisia valaistustarpeita, joiden toteutus on tarkoin mietitty myös kirvesmiestöiden kannalta. Valaistukseen liittyy paljon erilaisia asennuskalusteita, joiden ulkonäkö on tärkeä osa kokonaisuutta, puhumattakaan rasioiden sijainnin merkityksestä.

Kun asunnon kokonaisuus on piirretty pohjakuviin, huomataan helposti erityistarpeet, myös sähkötöiden suhteen. Jälkikäteen on vaikea vaikkapa lisätä kylmäkalusteita pukuhuonetiloihin, jos niitä ei ole huomioitu suunnitteluvaiheessa. Tarve ja tilan suomat mahdollisuudet tulevat esiin, kun arvioidaan irtokalusteiden sijaintia ja toimivuutta tilassa. Sähköä vaativia laitteita on uskomattoman paljon, eivätkä jatkojohdot tai pintavedot ole missään mielessä viimeisteltyjä tai toimivia ratkaisuja. Rakentajan ja remontoijan kannattaa ehdottomasti panostaa huolelliseen suunnitteluun ja olla itsekin mukana kokonaisuuksien arvioinnissa.
Kaikkeen uuteen ja ihmeelliseen ei tarvitse lähteä mukaan, energiataloudellisuus on myös hyvä näkökulma. Sisustussuunnittelija on myös hyvä uusien sovelluksien esittelijä. Suunnittelijan puolueeton kanta helpottaa asioiden arvioimista, ja keskusteluiden perusteella, on varmasti helpompi luoda asioista oma mielipide, ja tehdä päätöksiä.

Teksti: Virpi Illman, sisustussuunnittelija SI
 
Julkaistu
24.2.2011