Passiivitalon rakentamisen lisäkustannus on noin 1-5% talon hankintahinnasta. Tyypillisesti tämä lisäkustannus saadaan takaisin jo 5-10 vuoden kuluessa käyttöönotosta pienempien energialaskujen muodossa. Tämän jälkeen asuminen tuo koko ajan lisäsäästöjä, jotka energianhinnan nopean nousemisen vuoksi voivat olla hyvinkin merkittäviä. Ja luonnollisesti, kun energiaa kuluu hyvin vähän, kiittää myös luonto pienempien hiilidioksidipäästöjen muodossa.
Energiatehokasta rakentamista
EU:n energiatehokkuusdirektiivin mukaan kaikki Suomessa rakennettavat uudet rakennukset tulee olla lähes nollaenergiatasoa vuonna 2020. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että talossa on passiivitalon rakenteet ja omaa energiantuotantoa, kuten vaikkapa aurinkopaneeleita sähkön ja lämpimän veden tuottamiseen. Hyvin rakennettu passiivitalo on mahdollista tehdä nollaenergiataloksi tulevaisuudessa lisäämällä siihen energiantuotantoa.
Passiivitalo on sijoitus joka ei häpeä kiinteistövälittäjän ilmoituksessa myöskään tulevaisuudessa
– pieni energiankulutus on suuri myyntivaltti jo nyt ja tulevaisuudessa vieläkin suurempi. Nykymääräyksillä rakennetun talon energiankulutus tulee näyttämään valtavalta vuonna 2020, kun uudet talot ovat nollaenergiataloja.
SPU:n kehittämien energiatehokkaiden matala- ja passiivienergiatalojen tärkein suunnittelukriteeri on terveellinen ja turvallinen sisäilma. Rakennuksen ilmanpitävyydellä ja ilmanvaihdolla on erittäin tärkeä osa terveellisen sisäilman saavuttamisessa.
SPU Eristeillä eristetyissä rakennuksissa ilmanpitävyys on erinomainen
SPU:n ratkaisuilla saavutetaan erinomainen ilmanpitävyys jo normaalirakenteilla. Tyypillisesti SPU Eristeillä eristetyissä rakennuksissa ilmanpitävyyttä mittaava ns. n50 luku on alle 0,5 1/h, eli ilmanpitävyys on erinomainen. Tyypillisesti tämä arvo liikkuu uusissa pientaloissa 2-4 1/h välillä.
Ilmavuotoluku mittaa hallitsematonta ilmanvaihtoa eli sitä, kuinka monta kertaa rakennuksen sisäilma vaihtuu hallitsemattomasti rakojen ja reikien kautta tunnin aikana. Asukkaat kokevat huonosti ilmanpitävän rakennuksen epämiellyttävän vetoisana. Ilmanpitävyys on myös erittäin tärkeä mittari rakentamisen laadulle, koska ilmavuodot altistavat rakenteet kosteus- ja homevaurioille. Ilmanpitävyydellä on myös erittäin suuri merkitys energiankulutuksessa; jokainen yhden yksikön lisäys n50 luvussa lisää tutkimuksien mukaan lämmitysenergiankulutusta noin 7 %.
Sisäilmaltaan terveellisessä rakennuksessa ilma pidetään raikkaana ja puhtaana ilmanvaihdon avulla. Ilmanvaihtolaite, joka on varustettu lämmön talteenotolla, ottaa ulosmenevästä jäteilmasta talteen mahdollisimman suuren osan lämpöenergiasta. Ilmanvaihtokoneen suodattimet pitävät ulkoilman epäpuhtaudet, kuten allergiaa aiheuttavat hiukkaset rakennuksen ulkopuolella.
SPU on kehittänyt passiivirakentamista Suomen olosuhteisiin jo usean vuoden ajan. Kaikki SPU:n käyttämät lämmöneristerakenteet ovat VTT:n tutkimia ja hyväksymiä.
Suomessa on jo satoja perheitä jotka asuvat passiivitalossa, muualla Euroopassa heitä on jo kymmeniä tuhansia. Asukkaiden kokemukset passiivirakentamisesta ovat hyvin positiivisia niin taloudellisessa mielessä, kuin asumisen mukavuudenkin kannalta.