• Etusivu
  • Talo

Lumen pudottaminen

Ei ole hätähousujen hommaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Icopal Oy
Julkaistu 17.02.2011
20112_24455.jpg

Viime talvi oli lumisin miesmuistiin. Se laittoi kiinteistönhuollon ja kattoammattilaiset koville. Lumepudotuspalveluille oli kysyntää ruuhkaksi asti. Myös tänä talvena palvelulle on ollut tarvetta.

Jätä yhteydenottopyyntö Icopalin huoltopalveluista

Lisää Icopalin huoltopalveluista...

– Lumenpudotusta suunniteltaessa pätee sama kuin katolla työskentelyssä yleensä; ei kannata hätäillä eikä ainakaan panikoida, kertoo Icopalin "lumimiehiä" johtava Icopal Kattohuollon Jorma Laakkonen.

Lumenpudotus hoidetaan suunnitelmallisesti: ennen katolle menoa laaditaan kohdekohtainen suunnitelma työjärjestyksestä ja työturvallisuudesta. Kun ison kohteen lumenpudotus tehdään suunnitellusti, vältytään varmimmin henkilövahingoilta, katon vaurioitumiselta ja tämän lisäksi työ sujuu rivakasti.

Icopalissa on talvisin lumenpudotustöissä iso joukko kattoalan ammattilaisia, mutta ruuhkan sattuessa väkeä otetaan töihin myös talon ulkopuolelta. Lisäapua lumenpudotustyöhön haetaan tarvittaessa tutuilta yhteistyökumppaneilta. Ilman koulutusta ei Icopalissa kuitenkaan lumenpudotusurakoihin pääse.

Lumenpoisto on tekniikkalaji

Paksu ja raskas lumi painavat kattorakenteita. Kattoja on joskus sortunutkin lumen painosta. Omakotitaloissa sortuman riski on pieni, mutta suuremmissa kohteissa lunta ei kannata jättää pudottamatta.

Mistä sitten tietää milloin lumet pitää katolta pudottaa? Kattojen rakenteet kestävät kevyttä pakkaslunta parikin metriä. Märkä lumi puolestaan voi olla riskitekijä rakenteille, kun lumipatjan paksuus alkaa olla useita kymmeniä senttejä. Parhaan arvion lumenluonnin tarpeellisuudesta saa mittauttamalla lumikuorman painon. Mittauspalvelun voi liittää esimerkiksi Icopalin kattohuoltosopimukseen. Toki mittauspalvelun samoin kuin lumenpudotuspalvelun voi tilata myös ilman huoltosopimusta.

20112_24456.jpg

Lumen rakenteille aiheuttaman painorasituksen lisäksi lumi ja siitä muodostuva jää saattavat vaurioittaa esimerkiksi peltikattojen saumoja. Kun ammattilainen hoitaa lumenpudotuksen, huomataan samalla mahdollisesti jo tapahtuneet rikkoutumisvahingot. Korjaukset voidaan tehdä heti ennen kuin suurempaa ja kalliimpaa vahinkoa pääsee syntymään.

Aivan kokonaan lunta ei ole syytä poistaa. – Katolle kannattaa jättää 5-10 sentin lumikerros; se suojaa kattopintaa kolhuilta ja toimii hyvänä lämmöneristeenä, Jorma Laakkonen kertoo. Muutenkin lumen ja jään poisto kannattaa tehdä huolella ja suunnitellusti. Jäätä ei yleensä saa poistettua ilman järeitä työkaluja ja huolimaton rikkoo helposti kattopinnan lapiolla.

Icopal Kattohuolto tarjoaa:

- Kattohuoltosopimukset
- Kattokuntotutkimukset
- Raportit
- Kustannusarviot, huollot ja korjaukset
- Lumikuorman mittaukset
- Lumenpudotukset
- Kuivatuspalvelut
- Savunpoistoluukkujen tarkastukset ja koelaukaisut

Jätä yhteydenottopyyntö Icopalin huoltopalveluista

Icopal Oy
Talo
ammattilaisille
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200611_1147.jpg
Tiivis ja kestävä valokate
Fastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua, muttei vettä eikä lunta. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin, ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.
20099_18869.jpg
Hallittu sadevesijärjestelmä
Sadetar käy täydellisenä ja monipuolisena sadevesijärjestelmänä kaikenlaisiin uudis- ja korjausrakennuskohteisiin. Sadetar-tuotteet valmistetaan sinkitystä teräsohutlevystä, joka on kauttaaltaan pinnoitettu Plastisol-muovipinnoitteella. Sadettaressa yhdistyvät teräksen ja muovin parhaat puolet ja se kestää vuodesta toiseen haalistumatta ja laadukkaan ulkonäkönsä säilyttäen. Siksi Sadettarelle annetaan kymmenen vuoden takuu!
20072_3487.jpg
Aluskate pidentää kattosi ikää
Varsinainen katemateriaali suojaa kattorakenteita sateelta ja lumelta – mutta kosteuden varsinainen pysäyttäjä on katteen alle asennettava aluskate. Katteen alle pääsee aina kosteutta. Tuiskuava lumi löytää tiensä esimerkiksi tiilikatteen alle ja kondensoituva kosteus pääsee kattorakenteisiin, ellei aluskate sitä pysäytä. Aluskatteen laatuun kannattaa panostaa – muutaman kymmenen euron säästö aluskatevalinnassa ei kannata. Laadukas aluskate on halpa vakuutus katollesi!
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.Uusi asbestilainsäädäntö voimaan vuoden 2016 alussa – mitä pitää huomioida?
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakan täydennykset ja lisäselvitykset
Toimenpiteet:Urakkalaskennan aikana urakoitsijoiden mahdollisesti esittämien lisäkyselyjen aiheuttamat täsmennykset tai suunnittelijoiden havaitsemat suunnitelmien täsmennystarpeet toimitetaan kirjallisesti kaikille urakoitsijoille siten, että ne ovat urakoitsijoilla riittävän ajoissa ennen tarjouksen jättämisajankohtaa. Mahdollinen laskenta-ajan jatkamistarve päätetään täydennysten ja lisäselvitysten toimituksen yhteydessä.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Tarjouspyyntöjen täydennysasiapaperitHyväksyntä:Projektipäällikkö
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Laskujen hyväksyntä
Toimenpiteet:Urakoitsija tai toimittaja esittää sopimusten mukaiset laskut kahtena kappaleena hyväksyttäväksi työmaan valvojalle, joka tarkastaa laskujen sopimuksenmukaisuuden, merkitsee laskuihin saapumispäivämäärän, tarkastuspäivämäärän ja laskun eräpäivän. Työmaapäällikkö hyväksyy laskut kuittauksellaan. Työmaa toimittaa hyväksytyt laskut yhtenä kappaleena tilaajalle jatkokäsittelyä varten. Sopimusten maksamiskäytäntönä pidetään pääsääntöisesti 14 pv netto. Myös pitemmät maksuajat saattavat tulla kysymykseen, mikäli urakoitsija / toimittaja on tarjouksessaan sitä esittänyt. Eräpäivä lasketaan työmaan laskun hyväksymispäivämäärästä (ei laskun päiväyksestä). Projektipäällikkö kirjaa laskut reaaliaikaisesti urakoittain laskujen seuraamisjärjestelmäänsä. Tilaaja ei maksa kohteen laskuja ilman, että niissä on projektipäällikön kuittaus.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Laskujen hyväksymismerkinnätHyväksyntä:Valvoja sekä projektipäällikkö

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton