Porraskäytävän LED-valaisin sopii myös vanhoihin taloihin

Sähkön säästö 58 % ja valotehon nousu 500 %

Vanhojen talojen energiatehokkuutta voi parantaa nyt yksinkertaisin keinoin, kun saatavilla on erityisesti kerrostalojen yhteisiin tiloihin suunniteltu LED-valaisin. Suuren valotehon ansiosta nykyiset valaisinpisteet riittävät parempaan valaistukseen ja silti sähkön tarve puolittuu.

Uudet valaisimet asennettiin
suoraan vanhojen tilalle lisäämättä
valopisteitä. Mitattaessa valaistus-voimakkuutta
todettiin
sen viisinkertaistuneen hehkulamppuvalaisimen
tasosta.Uudet valaisimet asennettiin suoraan vanhojen tilalle lisäämättä valopisteitä. Mitattaessa valaistus-voimakkuutta todettiin sen viisinkertaistuneen hehkulamppuvalaisimen tasosta.
Parempi valaistus on tehnyt porraskäytävistä
turvallisemmat erityisesti lastenvaunujen ja
rollaattorin kanssa liikuttaessa.Parempi valaistus on tehnyt porraskäytävistä turvallisemmat erityisesti lastenvaunujen ja rollaattorin kanssa liikuttaessa.

Kotimainen LED-valaisin sai ensiesittelynsä VVO:n vuokratalossa Vantaan Koivukylässä. Kiulukuja 6:n porraskäytäviin ja kellaritiloihin asennettiin yhteensä 82 uusimman tekniikan mukaista LED-valaisinta, joilla korvattiin alkuperäiset 70-luvun hehkulamppuvalaisimet.

Vastaava valaisinasennus on tehty myös VAV Asunnot Oy:n vanhusten palvelutalossa Heporinne 1:ssä ja Jakomäen Kiinteistöt Oy:n vuokratalossa Louhikkotie 2:ssa.

LED-valaisimen suunnittelu käynnistyi juuri näiden kohteiden tarpeista. Sähköurakasta vastaava Suomen Sähköhuolto Oy ja valaisinvalmistaja Ensto tarttuivat yhdessä tehtävään, sillä saatavilla ei ollut rappukäytävään sopivaa LED-valaisinta. Tuloksena syntyi AVR320 LED -valaisin, joka sopii sekä korjauskohteisiin että uusiin kerrostaloihin.
– Kehitystyö lähti liikkeelle nykyisestä valaisinperheestämme, johon sijoitimme uuden valonlähteen. LEDin etuihin kuuluvat huoltovapaus, pitkä ikä ja korkea energiatehokkuus, Ensto Building Technology -liiketoiminta-alueen johtaja Hannu Keinänen sanoo. – Kun lampunvaihdon tarve poistuu, kestoikä moninkertaistuu ja energiatehokkuus kymmenkertaistuu, on LED-valaistuksen hankinta taloudellisesti järkevää. Energiatehokkuuden lisäksi paranee myös valon laatu. Valot syttyvät ilman viivettä, mikä parantaa asumisen turvallisuutta ja mukavuutta, Keinänen jatkaa.

Isot vuokrataloyhtiöt ensimmäisinä liikkeellä

Uuden valaisimen tuomat säästöt ovat erityisen tärkeitä korjausikään tulevissa vuokrataloissa, joissa halutaan lisätä asumisen viihtyisyyttä ja turvallisuutta pysymällä kuitenkin järkevällä kustannustasolla.
Suuret vuokrataloyhtiöt kuten VVO, Vantaan VAV Asunnot ja Helsingin Asuntotuotantotoimisto ovat jo ottaneet uuden LED-valaisimen käyttöön. Ne toteuttavat näin periaatettaan rakentaa ja peruskorjata energiatehokkailla ratkaisuilla ja ympäristöarvoja kunnioittaen.

– Vanhoissa taloissa pelkällä valaisinten vaihdolla on iso merkitys, sillä LED-tekniikan avulla saavutetaan heti säästöjä. Kiulukujan lisäksi olemme asentaneet tätä Enston valaisinta taloihin, joihin halutaan erityisesti valotehon tuomaa turvallisuutta sekä arkkitehtuuria korostavaa näyttävyyttä.

Näihin kuuluvat vanhusten palvelutalo Vantaan Hakunilassa sekä lasijulkisivuiset porraskäytävät Helsingin Jakomäessä, Suomen Sähköhuolto Oy:n toimitusjohtaja Auvo Karhu kertoo.

LED-valaisimien hinta on noin puolitoistakertainen nykyisin markkinoilla oleviin muun tyyppisiin valaisimiin verrattuna. Vaihdon takaisinmaksuaika on kuitenkin lyhyt, sillä lampunvaihtotarvetta ei ole ja energiankulutus on vain noin puolet esimerkiksi hehkulamppuun verrattuna.
Uudet LED-valaisimet ovat jo käytössä vanhustentalossa
sekä kahdessa vuokratalossa,
joista kuvassa Kiulukuja 6 Vantaalla.Uudet LED-valaisimet ovat jo käytössä vanhustentalossa sekä kahdessa vuokratalossa, joista kuvassa Kiulukuja 6 Vantaalla.
– Plussan puolelle pääsy kestää kolmesta viiteen vuotta ja säästyyhän siinä väkisinkin rahaa, kun seuraavan kymmenen tai jopa viidentoista vuoden aikana ei tarvita lainkaan huoltomiestä vaihtamaan lamppuja, sanoo Auvo Karhu.

LED-valaisimiin liittyy paljon ennakkoluuloja. Ajatellaan, että valo on häikäisevän kirkas tai ettei valaistus kata riittävän laajaa aluetta. Nimenomaan porraskäytävien tarpeisiin kehitetyissä valaisimissa nämä ongelmat on kuitenkin onnistuttu ratkaisemaan.

– Valo muistuttaa päivänvaloa ja tuo esimerkiksi porraskäytävässä juuri ne hankalimmat kohdat, eli portaiden ja kynnysten reunat esille, Karhu kertoo.

Viihtyvyyttä, helppoutta ja turvallisuutta

Kiulukuja 6:ssa uudet valaisimet asennettiin suoraan vanhojen tilalle lisäämättä valopisteitä. Vertailtaessa valaistusvoimakkuutta todettiin sen viisinkertaistuneen hehkulamppuvalaisimen tasosta. Suuresta valovoimasta huolimatta valaisin antaa lämpimän ja tasaisen valon.
Hankkeisiin on lähdetty mukaan kustannusten pienentäminen mielessä, mutta asukkaat ovat kertoneet jo muistakin hyödyistä. Asukkaiden mukaan liikkuminen on helpompaa uuden valaistuksen myötä.

– Ei kuulemma ole kulkeminen niin töksähtelevää. Myös lastenvaunujen kanssa on helpompi kulkea nyt, kun hissinoven reunat ja muut esteet näkyvät selvemmin. Sitä paitsi porraskäytävä on kauniimpi, kun arkkitehdin suunnittelemat värit tulevat esiin, sanoo Auvo Karhu.

Jokainen vanhassa kerrostalossa asuva tietää, miten hankalaa on kaivella verkkokellarin uumeniin hautautuneita aarteita. Huono valaistus tekee tavaroiden etsimisestä todella haasteellista, vaikkei kellarikomero ihan tupaten täynnä olisikaan. Ilman taskulamppua käynti ei onnistu, ellei valaisin satu olemaan täsmälleen oman varastokomeron kohdalla.
– LED-valaistuksella lampunvaihto
loppuu ja energiatehokkuus
kymmenkertaistuu,
kuvailee Ensto Building
Technology -liiketoiminta-alueen johtaja Hannu
Keinänen.– LED-valaistuksella lampunvaihto loppuu ja energiatehokkuus kymmenkertaistuu, kuvailee Ensto Building Technology -liiketoiminta-alueen johtaja Hannu Keinänen.
– Vanhemmissa kerrostaloissa tehdään jatkuvasti putki- ja muita lvi-alan remontteja. Lisäksi kunnostetaan julkisivuja tai hissejä ja maalataan rappukäytäviä. Pelkkä maali ei kuitenkaan auta, jos valaistusratkaisut ovat vanhanaikaisia ja tehottomia. Ei tämä liity pelkästään näkemiseen, vaan myös turvallisuus paranee, kun valaistus on kunnossa, Karhu toteaa.
 
Julkaistu
27.1.2011