Maalauskoulu - Vesikaton maalaus

Vesikatot joutuvat kovalle rasitukselle alttiiksi kaikkina vuodenaikoina. Täyttääkseen tehtävänsä odotetulla tavalla koko suunnitellun käyttöikänsä ajan katto vaatii hoitoa ja huoltoa. Vesikaton kunnosta huolehtimisella voi pidentää katon käyttöikää merkittävästi. Esimerkiksi puhtaana pidetty ja säännöllisesti huoltomaalattu peltikatto kestää kymmeniä vuosia. Huoltomaalaus on tehtävä 10-15 vuoden välein tai kun maali irtoaa tai pinnalle tulee ruostetta. Uudismaalauksen kohteena on lähes poikkeuksetta peltikatto, mutta huoltomaalausalustana voi olla peltikaton ohella myös huopa- tai tiilikatto. Riippumatta maalattavasta alustasta, onnistuneen lopputuloksen lähtökohtana on huolellinen pohjatyö ja oikean maalin valinta. Kestävyyden lisäksi maalaamisen tavoitteena on antaa pinnalle haluttu ulkonäkö.

Uuden sinkityn peltikaton maalaus

Sinkitty teräsohutlevy on yleisin maalattava kattomateriaali. Sinkitystä teräsohutlevystä tehtyä kattoa ei kuitenkaan maalata heti katon asennuksen jälkeen, vaan kattolevyn annetaan hapettua yhden talven ajan, jonka jälkeen se maalataan kuitenkin hyvissä ajoin, jotta se ei ehdi ruostua. Mikäli kattopinnalla on ruostetta, se puhdistetaan hyvin ennen maalausta. Sinkkipinnalle saattaa syntyä myös valkoista jauhemaista ainetta, jota kutsutaan valkoruosteeksi. Valkoruostetta muodostuu, jos uudelle puhtaalle sinkkipinnalle pääsee kerääntymään kondenssi- tai sadevettä, eikä tämä kosteus pääse haihtumaan. Levyjen pinnassa oleva valkoruoste on poistettava ennen maalausta esimerkiksi varovaisella hionnalla.

Sinkitty teräsohutlevy on yleisin maalattava kattomateriaali. Sinkitystä teräsohutlevystä tehtyä kattoa ei kuitenkaan maalata heti katon asennuksen jälkeen, vaan kattolev...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Julkaistu
13.4.2015