• Etusivu
  • Talo

Kellariremontti - alkutilanteen selvittäminen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingspan Insulation Oy
Päivitetty 24.04.2013
20112_24200.jpg

Tilat ja niiden käyttö

Usein tilojen käyttötarkoituksen muutos tai niiden varustelutason parantaminen on ensimmäinen sysäys kellarin korjaus- ja muutostöihin. Rakenteellinen selvitys saattaa kuitenkin asettaa toiminnallisia ja taloudellisia reunaehtoja sille mitä voi, saa ja kannattaa tehdä. Joskus saattaa käydä niinkin, että haluttuja korjauksia ei voida realistisilla kustannuksilla toteuttaa ja järkevin korjausvaihtoehto on jättää korjaus tekemättä.

Lähtökohtana voidaan pitää sitä, että kellariin ei saa rakentaa asuintiloja eli tiloja, joita käytetään jatkuvaan oleskeluun. Suomen rakentamismääräyskokoelma toteaa: "Asuinhuoneen lattian tulee olla pääikkunaseinän kohdalla olevan maanpinnan yläpuolella. Osa huoneiston asuinhuoneista voidaan kuitenkin mainitulta osin sijoittaa vähäisessä määrin maanpinnan alapuolelle (RakMK G1)." Lisärajoituksia asettavat mm. ikkunapinta-ala, kerroskorkeus ja tontin rakennusoikeus. Tyypillisesti kellariin luvallisesti sijoitettavia tiloja ovat pesu- ja saunatilat, puku- ja kodinhoitohuoneet, varastot, kellarit, tekniset tilat ja harrastustilat.

Ulkopuoli

Kellariremontin onnistumiseksi on ensiarvoisen tärkeää, että perusmuurin ulkopuolinen kosteus – muun muassa maaperän kosteus sekä sade- ja sulamisvedet – on hallinnassa niin, että kosteuden pääsy rakenteisiin on mahdollisimman vähäistä. Tämä tarkoittaa sitä, että pintavedet ohjataan poispäin rakennuksesta, sadevedet johdetaan omaan järjestelmäänsä (ei salaojiin!) ja maaperään kulkeutuva vesi ohjataan pois vettä läpäisevien maa-aineskerrosten ja salaojituksen avulla. Salaojitus on kuitenkin pääosassa kellarin kosteudenpoistossa, joten lähtökohtaisesti sen uusiminen pitäisi sisällyttää kaikkiin kellarin sisäpuolisiinkin remontteihin.

Sadevesien ohjaus alkaa katolta: ovatko vesikourut ja syöksytorvet kunnossa vai valuuko sadevesi räystäältä hallitsemattomasti seinän vierustalle? Entä mihin sadevesi päätyy syöksytorvesta; onko se ohjattu loiskekivin, kouruin ja kallistuksin riittävän kauas rakennuksesta vai imeytyykö se suoraan maahan rakennuksen vierellä?

Ulkopuoliset rakenteet voi tarkistaa kaivamalla perusmuurin vierustaa auki. Tällöin selviää, onko rakennuksen vierustäytössä käytetty vettä läpäisevää karkeaa soraa vai onko se savista tai multaista maata, joka pidättää imemänsä veden ja lisää näin perusmuurin kosteusrasitusta. Kaivun edettyä perustusten tasolle selviää myös, onko rakennuksessa salaojat ja missä kunnossa ne ovat. Alkuperäiset salaojat saattavat myös olla tukkeutuneet tai ne eivät johda keräämiään vesiä riittävän kauas rakennuksesta. Ulkopuolisessa koekaivussa selviää myös perustusten korkeusasema, joka vuorostaan määrittelee sen, paljonko kellaritilan korkeutta on mahdollista kaivamalla lisätä.

Sisäpuoliset seinärakenteet

Kun olemassa olevat rakenteet ja niiden kunto tunnetaan tarkoin, voidaan suunnitella uudet rakenteet niin, että ne toimivat oikein vanhojen rakenteiden kanssa. Seinärakenteista on siis kartoitettava yleinen kunto, materiaalit, rakennekerrokset ja -paksuudet. Samalla selvitetään mitkä ovat alkuperäisiä rakenteita ja mitkä uusittuja tai korjattuja. Erityisesti vauriot, kuten pakkasrapautumat, on kartoitettava ja niiden syyt selvitettävä.

Kosteus mitataan ulkoseinien lisäksi myös väliseinistä ja hormien ympäriltä; omille perustuksilleen rakennettuina niihin johtuu usein alapuolisesta maaperästä yhtä paljon kosteutta kuin ulkoseiniinkin. Mittausten tekemisessä ja tulosten tulkinnassa tarvitaan yleensä rakennusalan ammattilaista – haitallisen kosteustason määrittely ei ole yksiselitteistä ja siihen vaikuttavat monet seikat sekä olemassa olevissa että suunnitelluissa ratkaisuissa.

Rintamamiestaloissa on tyypillistä, että lähes kaikki kellarin väliseinät ovat kantavia, omalle perustukselleen rakennettuja. Rintamamiestaloissa kellarin ulkoseinien sisäpuolella on usein erillinen verhomuuraus, jonka voi purkaa. Sillä voi saada muutaman arvokkaan lisäsentin ja -neliön huonetiloihin. Toisaalta sisäpuolinen muuraus saattaa olla osa kantavaa rakennetta esimerkiksi 1970-luvun rakennuksissa, joten purkamista – kuten muitakaan purkutöitä – ei pidä tehdä selvittämättä ensin tarkoin lähtötilannetta ja purkamisen vaikutusta rakenteiden kantavuuteen.

20112_24201.jpg

Alapohja

Tärkein peruskysymys alkutilanteen kartoituksessa on se, uusitaanko maanvarainen lattia ja pyritäänkö huonekorkeutta kasvattamaan kaivamalla alkuperäistä lattiakorkoa syvemmälle. Työläydestään huolimatta nämä toimenpiteet ovat pitkän päälle lopputuloksen kannalta erittäin suositeltavia; tilojen käyttö voi tehostua, asumisviihtyvyys paranee ja rakenteiden oikea toiminta voidaan taata varmemmin. Mikäli vanha lattia kuitenkin päätetään säilyttää, tutkitaan rakenteet ja niiden kunto samoin kuin seinien kohdalla. Jossain määrin rakenteiden kartoitusta tarvitaan myös purettavassa alapohjassa; vanhan rakenteen vauriot voivat kertoa paljon suunnitteluun vaikuttavista ongelmakohdista ja esim. mahdollinen betonilaatan raudoitus vaikuttaa paljon purkamisen työläyteen. Kaivutyöt on myös suunniteltava niin, ettei perusmuurin kantavuutta heikennetä.

Pohjaveden pinnan taso ja muut kosteusolosuhteet on tunnettava, jotta voidaan päättää mm. siitä, tarvitaanko vedeneristystä tai pumppausta ja kannattaako vedenpoiston kustannuksien vuoksi alapohjan korkoa ylipäätään lähteä syventämään. Myös vedenpaineeristystä saatetaan tarvita hankalissa tapauksissa. Radontilanne on tarkistettava varsinkin radonpitoisiksi tunnetuilla alueilla

Ilmanvaihto

Ilmanvaihdon toimivuus vaikuttaa merkittävästi oleskeluviihtyvyyteen varsinkin kellaritiloissa, joissa huoneilman kosteusrasitus on usein suuri ja tuuletusmahdollisuudet rajalliset. Korjausta varten tulee selvittää, miten ilmanvaihto lähtötilanteessa toimii märkätiloissa ja miten kuivissa tiloissa. Onko tilassa raitisilma- tai poistoventtiilit vai vaihtuuko ilma ovien ja ikkunoiden kautta? Onko kellaritilat yhdistetty mahdolliseen koneelliseen ilmanvaihtoon? Kiertääkö ilma tehokkaasti vai onko tiloissa kostea tai ummehtunut haju? Varsinkin rintamamiestaloissa ilmanvaihto ja tulisijat on yleensä keskitetty yhteen hormiryhmään. Hormin toiminta ja kunto tarkistetaan.

Putkistojen kunto

Ilmanvaihdon toimivuus vaikuttaa merkittävästi oleskeluviihtyvyyteen varsinkin kellaritiloissa, joissa huoneilman kosteusrasitus on usein suuri ja tuuletusmahdollisuudet rajalliset. Korjausta varten tulee selvittää, miten ilmanvaihto lähtötilanteessa toimii märkätiloissa ja miten kuivissa tiloissa. Onko tilassa raitisilma- tai poistoventtiilit vai vaihtuuko ilma ovien ja ikkunoiden kautta? Onko kellaritilat yhdistetty mahdolliseen koneelliseen ilmanvaihtoon? Kiertääkö ilma tehokkaasti vai onko tiloissa kostea tai ummehtunut haju? Varsinkin rintamamiestaloissa ilmanvaihto ja tulisijat on yleensä keskitetty yhteen hormiryhmään. Hormin toiminta ja kunto tarkistetaan.

Kingspan Insulation Oy
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201512_45081.jpg
Pientalon korjaushankkeen kulku
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: suunnitteluvaiheessa määräytyy suurin osa hankkeen kustannuksista. Mitä enemmän korjaukseen liittyviä asioita otetaan ennalta huomioon, sitä hallitummin, nopeammin ja edullisemmin varsinainen työ sujuu. Pienenkin korjauksen suunnittelussa kannattaa käydä ainakin jollain tasolla artikkelissa esitetyt asiat. Kaikki korjaushankkeet ovat erilaisia ja vaativat yksilöllistä suunnittelua. Kuitenkin tässä esitetään joitakin yleisiä asioita, jotka saattavat helpottaa hankkeen hahmottamista, suunnittelua ja läpivientiä ja joista kukin korjaukseen ryhtyvä voi poimia omaan tapaukseensa sopivat vinkit.
20176_49431.jpg
Helppo lisälämmöneristys
Rakennuksen energian kulutusta ja lämpöhäviötä voidaan pienentää tehostamalla lämmöneristystä paksummilla eristekerroksilla tai eristävämmillä materiaaleilla. Lisälämmöneristys on remontointikohteessa aina kannattava investointi. Näiden lisäksi erityisesti ilmanpitävyyden parantaminen vähentää energiankulutusta selvästi sekä varmistaa rakenteen kosteusteknisen toimivuuden. Kingspan -eristeitä käyttämällä tehokkaampi lämmöneristys voidaan toteuttaa kolmella eri tavalla.
20106_22039.jpg
Miten rintamamiestalo on rakennettu?
Näennäisestä samankaltaisuudestaan huolimatta jokainen rintamamiestalo on yksilö. Jo tyyppi talomalleja eri muunnelmineen oli satoja, lisäksi kukin suunnittelija ja rakentaja saattoi muokata tilaratkaisuja omiin tarpeisiinsa sopiviksi. Myös rakenteita ja niiden liitos ym. detaljeja muunneltiin saatavilla olevien materiaalien, rakentajan taitojen ja ideoiden – sekä hyvien että huonoiksi osoittautuneiden – mukaan.Ajan myötä ja materiaalipulan helpottuessa myös tyyppirakenteet muuttuivat; rakenne- ja eristyspaksuus kasvoivat, rakenteet monimutkaistuivat ja niissä voitiin käyttää kalliimpia materiaaleja ja tarvikkeita. Siksi "tyypillisiä" rakenteita voidaan esitellä vain hyvin yleisluontoisesti ja suuntaa antavasti. Alkuperäisten rakenteiden kirjon lisäksi myös korjauksia on tehty eri aikoina lukemattomin eri tavoin, joten korjaukseen ryhdyttäessä rakenteet on aina selvitettävä tapauskohtaisesti.
20077_5710.jpg
Vesi- ja viemäröintitöissä huomioitavaa
3.3 Varsinainen rakentaminenOmakotitalon vesijärjestelmien rakentamisessa edellytetään erityistä osaamista ja tarkkuutta. Kysymyksessä on erityisrakenne ja tämä edellyttää asiantuntijan palkkaamista työnjohtajaksi. Puhutaan KVV-vastaavasta. Melko usein tämä henkilö on urakoitsijan palkkalistoilla ja palvelu kuuluu urakkaan.
20072_3555.jpg
Tulikivelle kunniamaininta
Tulikivi Oyj:n uuden vuolukiviuunimalliston tuotteet ovat saaneet kunniamaininnan Fennia Prize 2007 –muotoilukilpailussa. Tuotteet suunniteltiin tiiviissä yhteistyössä Hannu Kähösen Creadesign Oy –muotoilutoimiston kanssa.
20238_82829.jpg
Mitä 30 vuotta laadu­kasta ja yksilöllistä keittiö­suunnittelua tarkoit­taa käytännössä?
Koti on paikka, jossa sydän on, ja sydän on keittiössä. Tämä ajatus on ohjannut suomalaista Charmia-keittiöitä jo vuodesta 1993, kun tarina alkoi Loimaan teollisuuskylästä. Tuolloin perustettiin yritys, jonka tavoitteena oli tarjota suomalaisiin koteihin laadukkaita kalusteovia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton