DIY - sisustusvärien valinta

Värin valinta on kenties mielenkiintoisin, mutta samalla myös haastavin osa maalausprojektia. Vaihtoehtoja löytyy paljon, eikä sisustuksen kokonaisuuden hahmottaminen ole aina helppoa. Värin valinnan helpottamiseksi on hyvä tietää joitakin perusasioita, jotta kokonaisuudesta tulisi mielekäs.

Neutraaliin väripalettiin on helppo lisätä trendikäs väripilkku oman mielen mukaan.Neutraaliin väripalettiin on helppo lisätä trendikäs väripilkku oman mielen mukaan.

Värejä tulee tarkastella suhteessa ympäristöönsä ja sen erottamattomana osana. On myös tärkeää, että väriä tarkastellaan siinä valaistuksessa, johon se tulee. Väri on koko ajan suhteessa ympäröivään maailmaan – sen valaistukseen ja muihin värillisiin pintoihin. Lisäksi valo- ja varjoalueiden vaihtelu muuttaa värihavaintoa jatkuvasti.

Värien valinta tilan käyttötarkoituksen mukaan

Värivalintaa tehdessä kannattaa miettiä väriä myös tilan käyttötarkoituksen mukaan. Tiloissa, joissa on tarkoitus syventyä yksityiskohtaiseen ja keskittymistä vaativaan työskentelyyn, kannattaa suosia levollista väriskaalaa. Ohikulkutiloihin ja sellaisiin tiloihin, joissa ei ole tarkoitus viettää pitkiä ajanjaksoja keskittyneesti työskennellen, voi helpommin käyttää räväköitä ja voimakkaita värejä. Kaikilla meillä on kuitenkin omat värimieltymyksemme, joten mitään liian tarkkoja rajanvetoja värien käyttökohteille ei kannata vetää.

Värien käytössä on hyvä myös muistaa, että liitämme niihin erilaisia viestejä tai mielikuvia. Varsinkin julkisten tilojen värisuunnittelussa tämä on hyvä ottaa huomioon, jotta tilan väritys ei tahattomasti viesti värien yhdistelmällä väärää mielikuvaa. Värejä voidaan myös käyttää tehokkaasti tilan toimintojen erotteluun tai opastamiseen.

Luonnon oma esimerkki aksenttiväristä: vähänkin väriä riittää.Luonnon oma esimerkki aksenttiväristä: vähänkin väriä riittää.

Värien vaikutus sisustukseen

Väreillä on todettu olevan erilaisia vaikutuksia siihen, kuinka havainnoimme tilaa ja miltä tilassa oleskelu tuntuu. Tyypillinen havainto on, että tummat ja voimakkaat värit pienentävät tilan tuntua, kun taas vaaleat värit saavat tilan tuntumaan suuremmalta. Esimerkiksi seinien väriä tummempi katto saattaa saada tilan tuntumaan matalammalta kuin se oikeasti onkaan.

Jos huoneesi on esimerkiksi kovin pitkän oloinen, saat lyhennettyä tunnelivaikutelmaa maalamalla tunnelin päässä olevan seinän huomattavasti tummemmalla värillä. Tämä luo illuusion lyhyemmästä tilasta.

Valkoinen
Kokonaan valkoinen sisustus on ollut välillä poissa muodista, mutta ei suinkaan poissa suomalaisista sisustuksista. Valkoista voi käyttää sisustuksessa myös kerrostetumpana, erilaisia valkoisia yhdistellen. Nyt on käytössä erilaisia valkoisia ja vanha kunnon maalarin valkoinen palaa suosioon, jos se sieltä nyt koskaan edes lähti. Valkoinen edustaa puhtautta, minimalismia, viattomuutta, yksinkertaisuutta, syntymää, rauhaa ja nuoruutta.

valkoinen-750x422

Harmaa
Harmaa ei teknisesti ole väri vaan neutraali. Harmaa on hyödyllinen taustaväri sisustuksessa, sillä se ei lisää draamaa ja istuu muiden värien kanssa erinomaisesti jättämättä niitä varjoon. Se myös rauhoittaa kirkkaita värejä. Harmaa symboloi turvaa, luotettavuutta, älykkyyttä, vaatimattomuutta, aikuisuutta, tylsyyttä ja käytännöllisyyttä.

harmaa-750x422

Sininen
Sininen on suomalaisten kestosuosikki. Sininen väri sisustuksessa loitontaa kohdetta eli suurentaa tilaa. Sininen on myös raikas väri, joka rauhoittaa. Sininen edustaa rauhaa, luottamusta, harmoniaa, yhtenäisyyttä, turvaa, siisteyttä ja se alentaa muun muassa ruokahalua.

sininen-750x422

Vihreä
Vihreä on kaikista spektrin väreistä se rauhoittavin. Se luo harmonia ja tasapainoa huoneisiin. Vihreä sisustuksessa vaikuttaa virkistävästi. Vahvat pullonvihreät sopivat tiilenpunaisen ja oranssien kanssa. Oliivinvihreä on hyvä pari terrakotalle ja erilaisille puulajeille. Vihreä symbolisoi luontoa, terveyttä, nuoruutta, anteliaisuutta, palvelua, kokemattomuutta ja rikkautta.

vihreä-750x422

Keltainen
Keltainen on kirkas, lämmin ja aurinkoinen väri. Kirkkaan keltaista ei varmasi kukaan enää halua kaikille huoneen seinille, kuten 70-luvulla, mutta pieninä erinä sopii varmasti jokaiseen talouteen. Keltainen kaipaa rinnalleen neutraaleja sävyjä. Keltainen väri symboloi iloa, optimismia, idealismia, mielikuvitusta, toivoa, ystävyyttä, kesää ja auringonpaistetta.

keltainen-750x422

Pinkki
Pinkki on myös ollut pitkään sisustuksen trendeissä mukana. Pinkki on todella helppo väri yhdistää esimerkiksi valkoisen sekä harmaan kanssa. Pinkki ei ole ainoastaan prinsessojen ja lastenhuoneiden väri, vaan sopii neutraaleihin yhdistettynä aikuisempaankin makuun. Pinkki kuvastaa rakkautta, romanssia, välittämistä, lempeyttä, hyväksyntää, rauhaa ja naisellisuutta.

pinkki-750x422

Värien yhdisteleminen sisustuksessa

Silmälle miellyttäväksi sisustukseski koemme tasapainoisen ja harmonisen värityksen. Väriharmonia syntyy värien kontrasteista. Kontrastit jäsentävät tilaa ja auttavat tunnistamaan ja hahmottamaan kohteita tilassa. Helpoin tapa väriharmonioiden luomiseen on muistella väriympyrää ja sitä, kuinka värit siihen asettuvat. Ns. lähiväriharmonia syntyy helposti, kun valitaan väriympyrän kehältä vierekkäisiä värejä, esim. keltainen, oranssi ja punainen tai turkoosi ja vihreä. Lähiväriharmonialla saadaan helposti luotua sekä rauhallisia että rohkeita värityksiä, lopputulos riippuu siitä, miltä kohtaa väriympyrää käytettävän värialueen valitsee.

Esimerkki kontrastin vaikutuksesta kukkakuvalle samalla pohjalla, mutta eri kehyksellä:Pieni kontrasti:
harmaa mustan vieressä neutraloi.

Pieni kontrasti: harmaa mustan vieressä neutraloi.

Suurempi kontrasti: musta ja valkoinen rinnakkain.Suurempi kontrasti: musta ja valkoinen rinnakkain.

Neutraalit värit

Neutraaleihin sisustuväreihin lasketaan erilaiset harmaat, beiget, ruskeat, valkoiset ja musta, mutta myös khakin vihreä. Näihin väreihin voit hyvillä mielin yhdistää melkeimpä mitä vain muuta väriä. Neutraaleja värejä voi yhdistellä toisiinsa lähes rajattomat määrät, koska ne eivät vie voimaa toisiltaan. On kuitenkin hyvä muistaa, että myös neutraaleja värejä löytyy niin lämpimiä kuin viileitäkin sävyjä. Tämä vaikuttaa siihen, minkälaisien sävyn valitset neutraaliin yhdistettävästä väristä.

Jos pidät väreistä sisustuksessa ja haluat vaihtaa niitä aina vaikka sesongin mukaan, valitse pohjalle esimerkiksi seiniin, lattiaan ja suuriin huonekaluihin neutraali väri. Näin pystyt helposti muuttamaan huoneiden tunnelmaa eri väreillä pienissä tai hieman suuremmissakin yksityiskohdissa, kuten verhot, matot ja tehosteseinä. Yhden seinän vielä maalaa tai tapetoi hyvinkin nopeasti uuteen värimaailaan sopivaksi.

Mustan ja valkoisen kanssa väriä valitessa on muistettava, että mitä kirkkaampi väri niiden kanssa yhdistetään, sen suurempi kontrasti. Jos vaikutelmaa halutaan rauhoittaa, kannattaa sisustukseen listätä mustan ja valoisen rinnalle harmaata tai beigeä. Ne taittavat liian kontrastin ja värikylläisyyden. Kokonaan neutraalen värein sisustettu huone on aina tyylikäs ja klassinen kokonaisuus.

Neutraali väripaletti.Neutraali väripaletti.

Esimerkkejä neutraaleista värisävyistä:

  • kermanvalkoinen
  • oljenkeltainen
  • khakin vihreä
  • hiekanruskea
  • hiilenharmaa
  • nahka
  • pellavan sävyt
  • siniharmaa
  • kaikki puulajit
  • musta ja valkoinen

Valo ja valaistus vaikuttavat lopputulokseen

Sisäväriä valittaessa tulee muistaa, että eri valonlähteillä on hyvin erilaiset värintoisto-ominaisuudet. Loisteputkien valo voi olla hyvinkin vaihtelevaa, ja ledien tai halogeenivalojen valo saattaa vaikuttaa ratkaisevasti värihavaintoon. Valaistuksen, erityisesti luonnonvalon, määrä ja suunta vaikuttavat myös siihen, kuinka väriä havaitsemme. Valinnan tekemiseen olisikin hyvä varata riittävästi aikaa, jotta värimalleja voidaan tarkastella erilaisissa valonlähteissä. Värimallia tulisi myös tarkastella siinä suunnassa, jossa pinta valmiinakin tulee olemaan. Esimerkiksi seinän värimallia tulisi katsoa pystyasennossa.

Se mihin aikaan vuorokaudesta huonetta käytetään eniten, kannattaa ottaa huomioon huoneen värejä suunniteltaessa. Keskipäivällä valo on melko neutraalia valon värin suhteen. Aamulla valaistus on enimmäkseen lämmintä ja illalla taas muuttuu viileämpään suuntaan. Vuodenajat ja sää vaikuttavat myös olennaisesti huoneen valaistukseen. On siis useita valaistukseen liittyviä elementtejä, jotka kaikki vaikuttavat värein huomioimiseen.

Värikartat ja valmiit väriyhdistelmät

Värikartan värimallit ovat yleensä puolihimmeitä. Värikartan valmistuksessa standardina pidetään värikarttamaaliin sävytysjärjestelmällä sävytettyä väriä. Kun väristandardin ja värikartan valmistuksessa on käytetty samaa sävytysjärjestelmää, värikartan värimalli on niin lähellä valmiin maalatun pinnan väriä kuin tällä hetkellä on teknisesti mahdollista. Kotiin kannattaa hankkia värikarttoja ja tutkia kartan sävyjä siinä tilassa, jossa väri valmiina pintanakin tulee olemaan ja jos mahdollista, tehdä koemaalaus ennen isomman erän ostamista.
Eri värejä voidaan yhdistää myös samansävyisyyden perusteella. Tällöin valitaan esimerkiksi punainen ja harmaa, joiden valko- ja mustapitoisuus on sama. Yhdistelmä on silmälle rauhallisempi ja harmonisempi kuin suuren kontrastin omaavalla väriparilla.

Vasemmalla punainen ja harmaa pallo ovat samansävyisiä. Oikealla harmaa pallo sisältää enemmän mustaa, kuin mitä punaisessa pallossa on. Oikealla pallot ovat tasapainossa ja vasemmalla tummanharmaa pallo taas työntyy enemmän esille.
väriparit

Vastaväripari toimii myös hyvänä tehostevärinä ja piristeenä, sillä se tuo tilaan sopivassa määrin jännitettä ja ryhtiä. Vastaväripareja ovat keltainen ja violetti, punainen ja vihreä sekä sininen ja oranssi. Yhdistä näitä väripareja neutraaleihin, jotta kokonaisuudesta tulee hillitty. Väriparien suurta jännitettä voi myös lieventää vaalentamalla värejä tai murtamalla niitä harmaampaan suuntaan.

vastaväriparit
Vastavärit neutraalilla pohjalla. Tapetti: Cole & Sons, Värisilmä.Vastavärit neutraalilla pohjalla. Tapetti: Cole & Sons, Värisilmä.
 
Päivitetty
21.10.2022