Kaikenkokoisia koteja – kaikenikäisille

Kokkolan merenrantakaupungissa 15.7.–14.8.2011 järjestettävillä Asuntomessuilla esitellään kaikenkokoisia koteja eri-ikäisille ja eri elämänvaiheissa oleville ihmisille. Esillä on monenlaisia asumisen muotoja ja rakennusmateriaaleja: kerros-, rivi-, pari- ja omakotitaloja puusta, tiilestä, hirrestä, betoniharkoista ja -elementeistä.

Sinkuista senioreihin

Kesään mennessä asuntomessualueelle Kokkolaan valmistuu kaikkiaan 131 asuntoa, joista näyttelykohteiksi tulee 40. Pienimmät esittelykohteet ovat 35 neliön yksiöitä – suurimmat noin 300 neliön omakotitaloja oman rantasaunan kera.

– Messualueen asuntokannasta löytyy hyviä esimerkkejä asumisen koko elinkaaren varrelle. On sinkkuyksiöitä nuorille ja iäkkäille yksinasujille, nuorenparin kaksio, pieniä kaupunkiomakotitaloja ja lapsiperheiden omakotitalounelmia, kertoo Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Mielenkiintoisen uutuuden elinkaariasumiseen tuo perinteinen pohjalainen, kolmen sukupolven pihapiiri. Päärakennus on lapsiperheen avara kivitalo meren äärellä ja pienempi piharakennus on räätälöity isovanhempien tarpeisiin.

Uutuutena Tuotetalo

Kohteista 30 on omakotitaloja, seitsemän kerrostaloasuntoa, kaksi rivitalohuoneistoa ja yksi paritaloasunto. Aitojen kotien lisäksi yhdeksi näyttelykohteeksi rakentuu esittelyhallissa sijaitseva Tuotetalo, jossa esitellään erilaisia rakennusmateriaaleja ja ratkaisumalleja, kuten ne olisivat oikeassa talossa. Esimerkiksi erilaisia katemateriaaleja ja eristeitä voidaan verrata vierekkäin, sijoitettuna oikeaan ympäristöönsä talon rakenteisiin. Tuotetalo-halli korvaa aiemmilta asuntomessuilta tutun Rakentajahallin.

Pyöreä messualue kohoaa merestä

Paikkana asuntomessualue Kokkolassa on ainutlaatuinen. Alueen pyöreä muoto ja tiivis rakenne poikkeavat aiemmista asuntomessualueista. Pohjalaisittain tasainen merenranta-alue sijaitsee vain kahden kilometrin päässä Kokkolan keskustasta.

– Viiden hehtaarin kokoinen ja poikkeuksellisen muotoinen alue on herättänyt jopa kansainvälistä kiinnostusta, kertoo Asuntomessut Kokkolassa -tapahtuman projektipäällikkö Touko Rauma.

Oheiskohteena Knapen talo Neristanissa

Yksi Kokkolan suurista ylpeydenaiheista on 12 puutalokorttelin laajuinen vanhakaupunki Neristan, ner-i-stan. Osoitteessa Isokatu 36 sijaitsee Kokkolan asuntomessujen oheiskohde, 1800-luvun alussa rakennettu runoilija, lääkäri Ernst V. Knapen perheen kotitalo. Yli kymmenen vuotta tyhjillään seissyt talo nousee uuteen kukoistukseen, kun mittava, vanhoja rakennusperinteitä ja Neristanin henkeä kunnioittava remontti valmistuu ensi kesään mennessä.
 
Päivitetty
21.1.2011