Maalarin ohjeet sisämaalaukseen
eli mitä ja miten maalaat

Sisäseinät ovat lattian ohella kenties näkyvin osa huonetiloja. Ennen kuin pääset maalaamaan uusia värejä seinille, on hyvä tarkistaa muutama asia maaleista ja maalaamisesta. Mitä voi laittaa minnekin ja mitä on hyvä huomioida, että lopputulos on vaivasi arvoinen. Tärkeää kuitenkin on, että maalaustyö on oikein ja huolellisesti tehty.

Mitä maalataan?

Mikä on maalausalusta? Onko kyseessä uusi vai aiemmin käsitelty pinta? Onko alustana rakennuslevy, tasoitettu betonipinta vai kenties puupaneeli? Mikä on maalattavan huoneen käyttötarkoitus? Onko kyseessä kostea tila vai vaikkapa makuuhuone? Kaikki nämä seikat vaikuttavat tuotteen valintaan. Ja mikäli kyseessä on aiemmin käsitelty kohde, oikean tuotteen valintaa auttaa tieto aiemmasta pintakäsittelyaineesta.

Kun kyseessä on uusi pinta, esimerkiksi vastikään asennettu rakennuslevy tai sisäverhouspaneeli, maalauksen tarkoituksena on kaunistaa ja suojata pintaa. Jos taas aiemmin käsitelty pinta halutaan maalata uudelleen, syynä voi olla joko huonokuntoisen pinnan kunnostus tai yksinkertaisesti vain värisävyn vaihto.

Älä jätä pohjatöitä väliin

Seinien maalauksessa on syytä kiinnittää huomiota pinnan esikäsittelyyn. Huonoa pohjaa ei maalilla voi piilottaa. Jos pohjatyöt on tehty huonosti, sauma- ja paikkakohdat peilaavat rumasti valoa vasten.

Esikäsittelyn jälkeen seinä pohjamaalataan. Tässä vaiheessa tarkistetaan mahdolliset alustan virheet. Seinää kannattaa tutkailla eri suunnista, apuna voi käyttää kohdevaloa. Tarvittaessa virhekohdat korjataan hiomalla tai kittaamalla ja hiomalla uudelleen. Lopuksi korjatut kohdat pohjamaalataan uudelleen.

Hyväkuntoinen aiemmin maalattu seinä pestään, huuhdotaan hyvin ja kuivataan. Tarvittaessa pinta voidaan karhentaa hiekkapaperilla. Mahdolliset kolhut kitataan ja hiotaan kevyesti. Kaikkien pohjatöiden yhteydessä on muistettava puhdistaa pinta hyvin pölystä ennen maalausta.

Maalaamattomat pinnat

Puhdista pinnat pölyharjalla. Tasoita epätasaisuudet pinnalle sopivalla tasoitteella. Hio tasoitetut kohdat hiontapaperilla ja poista hiontapöly pölyharjalla.


Kun tapetti ei irtoa

Poista tapetit mahdollisuuksien mukaan ennen maalaamista. Tapauksissa, joissa tapetti on joko laitettu liimalla tai suoraan maalaamattoman levyn päälle, poistaminen voi olla mahdotonta. Näissä tapauksissa sinulla on muutama vaihtoehto:
  1. Seinän levyttäminen uudelleen esimerkiksi saneerauskipsilevyllä
  2. Tasoitetapetin käyttäminen
  3. Seinän ylitasoittaminen
Joissain tapauksissa tapetin höyryirroittimista on hyötyä, mutta hyvin liimattua tapettia ne eivät irrota. Pohjamaalaamattomat levypinnat menevät erittäin helposti rikki tapetteja poistettaessa.


Sait tapetin irti

Jos sait vanhan tapetin pois, poista vanha liisteri huolellisesti pesemällä tai mekaanisesti hiomalla. Huuhtele huolellisesti puhtaalla vedellä. Poista mahdollinen hilseilevä ja heikosti kiinni oleva maali kaapimella ja tasoita kolot ja kuopat kohteeseen sopivalla tasoitteella. Hio tasoitetut kohdat ja poista hiontapöly pölyharjalla. Jos vanha maalipinta on kova ja kiiltävä, karhenna se hiomalla. Jos pinta on jauhomainen eikä kestä vettä, on aikaisempi käsittely syytä poistaa tai pohjustaa pinta alkydipohjamaalilla ennen maalausta vesiohenteisilla sisämaaleilla.

Pohjamaalaus - onko sillä väliä?Uusi levypinta on aina syytä pohjamaalata, varsinkin jos aikoo tapetoida. Huomioitavaa myös on, etteivät kaikki maalit suinkaan sovi tapetin alle. Vääränlainen maali saattaa jopa haitata tapetointia. Maahantuojien suosituksia kannattaa noudattaa. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että mitä halvempi pohjamaali, sitä vähemmän kuiva-aineita maalissa on, eli sen peittävyys ja laatu heikkenevät.

Tasoitepinnat sekä tiilipinnat kannatta myös ehdottomasti pohjamaalata. Tähän tarkoitukseen sopii varmasta se edullisinkin vaihtoehto. Ensimmäinen kerros maalia erittäin huokoiselle pinnalle imeytyy todella nopeasti ja maalia kuluu purkin kyljessä kerrottua menekkiä enemmän. Pohjamaalaamalla säästät pintamaalauksessa sievoisen summan.

Lasikuitutapetti ja maalattava tapetti vaativat myös pohjamaalin, jo pelkästään samoista säästösyistä kuin tasoitepintojen maalaaminenkin. Ensimäinen kerros imee maalia rutkasi enemmän kuin seuraavat kerrokset.

Vanhan tapetin päälle maalaaminen on riskialtista. Toki sekin onnistuu, jos tapetti on vanhaa ja tapetoija on, vanhojen maalareiden esimerkin mukaan, tuikannut joukkoon hieman liimaa. Jos tapetti on kiinni pelkällä liisterillä, maali saattaa vetyttää tapetin irti seinästä kupruille, eivätkä kuprut enää oikene. Toki näin ei aina välttämättä käy, mutta se riksi aina on.

Ennestään maalatut pinnat voidaan maalata uudelleen päälle ilman pohjamaalausta. Jos huoneessa on tupakoitu tai pinnoilla on nokea, pitää pohjamaalaus suorittaa erikoismaalilla, joka eristää. Muussa tapauksessa noki ja tupakka hiipivät uuden maalikerroksen läpi. Pinnat on toki myös hyvä pestä ja nykyään löytyykin tuotteita, joilla hankalia tahroja saa jonkin verran poistettua.

Roiskerapattu katto suositellaan pohjamaalattavaksi ensin liuotinohenteisella pohjamaalilla. Vesiohenteinen maali saattaa irrottaa roiskerappauksen katoista. Esimerkiksi Teknos neuvoo kostuttamaan huomaamattomasta kohdasta märällä sienellä tai rätillä. Jos tasoite lähtee irti, pitää pohjamaalaus suorittaa liuotinohenteisella pohjamaalilla. Jos tasoite pysyy katossa, se on jo kertaalleen pohjamaalattu, ja näin ollen voidaan maalata päälle vesiohentiesella maalilla.

Vanhan paneelin maalaukseen on kehitelty maaleja ja vahoja, joita voidaan valmistajan mukaan levittää suoraan vanhan puupaneelin päälle. Jos pintamaalisi ei kuulu tähän joukkoon, pohjat kannattaa käsitellä erikoispohjamaalilla. Tämä estää esimerkiksi puun uuteaineiden ja tervan läpitunkeutumisen, jotka kellastuttavat pintamaalin. Pohjamaali sopii myös käsittelemättömälle puulle kellastumien ja oksakohtien aiheuttamien värjäytymien estämiseen.

Kostean tilan maalaaminen vaatii aina oman järjestelmänsä ja sen tarkkaa noudattamista. Tässä et voi luistaa. Käytä ainoastaan saman valmistajan tuotteita ja siinä järjestyksessä, jota tuotteen valmistaja neuvoo käyttämään. Tässä ei ole oikotietä onneen.
Tuotteen valinta
Tuote valitaan kiiltoryhmän ja tilan mukaan. Maaleja löytyy täyshimmeästä aina kiiltävään asti. Perus remontti...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
31.7.2020