Maalarin ohjeet puujulkisivun maalaukseen

Uusi puujulkisivu maalataan yleensä heti kun talo on pystyssä. Tämä onkin erinomainen tapa pitää julkisivu heti hyvässä kunnossa. Maalaamista tai kuultokäsittelyä ei pidä jättää seuraavaan vuoteen, sillä Suomen kosteat syksyt, joskus myös talvetkin, ehtivät aiheuttaa käsittelemättömälle puupinnalle vaurioita. Huoltomaalaustakaan ei pidä lykätä kymmenien vuosien päähän. Silloin on jo myöhäistä ja urakka huomattavasti suurempi.

Maalaa ja huoltomaalaa puujukisivut ajoissa!Maalaa ja huoltomaalaa puujukisivut ajoissa!

Käsittele hyvän sään aikana

Puujulkisivu kannattaa maalata mahdollisimman pian asennuksen jälkeen tai ainakin pohjustuskäsittely tulee tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Näin voidaan heti ehkäistä auringonvalon ja sadeveden haittavaikutuksia, jotka myös heikentävät useimpien maalien tartuntaa puun pintaan. Usein syytetään turhaan maalia huonosta tartunnasta tai lyhyestä huoltomaalausvälistä, vaikka syynä saattaa olla ulkoverhouksen asennuksen ja maalauksen välillä saatu auringon UV-säteily.

Ajankohta maalaustöille kannattaa valita toukokuun alusta syyskuulle osuvalle ajanjaksolle. Paras maalausilma on pilvipouta. Suora auringonpaiste on yleensä haitaksi, koska maali kuivuu tällöin liian nopeasti. Sateen jälkeen taas on puupintojen annettava riittävästi kuivua ennen käsittelyä.

Uudismaalaus

Pintakäsittelytyön aluksi käsiteltävä alusta harjataan puhtaaksi liasta ja epäpuhtauksista. Uusikin puupinta voi kaivata pesua, jos pintaan on ehtinyt muodostua homeitiöitä tai vastaavia värivirheitä. Jos jätät homepilkut lautaan, ne tulevat maalin läpi hyvin pian. Ei siis kannata huijata tässä vaiheessa.

Pesuun käytetään tavallisesti homepesuainetta. Pesun jälkeen pinta huuhdotaan huolellisesti runsaalla vedellä ja sen annetaan kuivua riittävästi. Huolelliseen esikäsittelyyn kuuluu myös naulankantojen käsittely ruosteenestomaalilla, sekä pohjamaalattoman puun oksakohtien käsittely oksalakalla.
Unohtuiko oksalakka?Unohtuiko oksalakka?

Akrylaatin ja akryylimaalin käsittelykerrat

Käsittelemätön ulkovuorilauta:
pohjustus
oksalakka
pohjamaalaus
1. kerros pintamaalia
2. kerros pintamaalia

Valmiiksi pohjamaalattu ulkovuori:
oksalakka
1. kerros pintamaalia
2. kerros pintamaalia


Pinta käsitellään kertaalleen pohjusteaineella. Pohjuste antaa lisäaikaa maalauksen aloittamiselle, mutta ei suojaa puupintaa talven yli. Pohjusteesta puuttuvat esimerkiki UV-suojaa antavat pigmentit. Pohjusteaineen jälkeen maalataan puupinta pohjamaalilla, joka antaa lisäsuojaa ja hyvän tartunnan pintamaalille.

Ulkoverhouksen kiinnitykseen kannattaa käyttää kuumasinkittyjä nauloja. Maalausvaiheessa on tärkeää muistaa verhouslautojen katkaisupintojen suojaus huolellisella maalauksella. Osan esikäsittelyvaiheista voi tehdä jo ennen verhouslautojen kiinnitystä. Laudan alapäihin täytyy myös muistaa leikata ns. tippanokka eli pystylaidoituksessa laudan alapää sahataan päällipuolelta pidemmäksi.

Keittomaalin käsittelykerrat

Maalaamaton sahapinta:
Esikäsittely keittomaalia ja homesuojaa (Uula), sekoitussuhde 1:1
Pintamaalaus 1 kertaan

Uusi höylätty pinta:
Karhenna hiekkapaperilla pinta karheaksi.
Käsittele homesuojalla
Pintamaalaus 1 kertaan


Huoltomaalaus

Puujulkisivun huoltomaalaus tehdään, kun edellinen pintakäsittely on kulunut tai vaurioitunut niin ettei se enää suojaa puuta. Syynä voi olla myös julkisivun huono yleisilme. Huoltomaalauksen tarve vaihtelee yleensä eri julkisivuilla ilmansuuntien mukaan. Auringon UV-säteilyn takia, etelän puoleisen julkisivun huoltomaalaus tulee ajankohtaiseksi tavallisesti ensimmäisenä ja pohjoissivulla vastaavasti viimeisenä.

Mikäli väriä ei vaihdeta, pohjoispuolen julkisivulle saattaa riittää pelkkä huoltopesu. Huoltomaalaus voidaankin tarvittaessa tehdä vain niille seinäpinnoille, jotka ovat välittömästi kunnostuksen tarpeessa. On kuitenkin huomionarvoista, että samaakin väriä käytettäessä, uuden ja aiemmin maalatun pinnan sävyerot poikkeavat toisistaan.

Talon väri on helppo vaihtaa maalamalla.Talon väri on helppo vaihtaa maalamalla.

Pellavaöljymaalit liituuntuvat aikaa myöten ja haalistuvat. Se ei ole vika, vaan pellavaa sisältävän öljymaalin ominaisuus. Liituuntunutta pintaa ei pysty pesemään tai harjaamaan pois. Vesiohenteiset maalit pitävät kirkkaammat ja tummemmat värinsä hieman paremmin alkuperäisen värisenä.

Eri värit kuluvat myös eri tavalla. Tummemmat värit haalistuvat huomattavasti nopeammin, kuin vaaleat. Jos väriä ei ole valittu ulkomaalivärikartasta, saattaa väri haalistua erittäin nopeasti, koska ulkomaalien värisekoituksissa on otettu huomioon muun muassa UV-säteily. Niissä ei ole käytetty väripastoja, jotka eivät kestä ulkoilmassa. Kysy lisää väreistä ja värikartoista ammattitaitoiselta rautakaupanmyyjältä.

Julkisivun kunto kannatta tarkistaa vuosittain ja huoltoa kaipaavat kohdat kannattaa käsitellä välittömästi. Tällöin on mahdollista siirtää varsinaista huoltomaalausta jopa vuosia eteenpäin.

Ennen huoltomaalausta

Ennen huoltomaalausta vanha ja irtonainen maalipinta pitää poistaa käsiskrapalla. Pinnat voi myös käydä läpi teräsharjalla, joka samalla karhistaa vanhan maalipinnan, jotta uusi pysyy paremmin. Pintaa ei kuitenkaan pidä harjata rikki tai tikkuiseksi. Painepesuria ei maalinpoistoon tai puhdistukseen kannata käyttää. Kovalla paineella tuleva vesi tunkeutuu syvälle puuhun ja jopa rakenteisiin. Painepesurin sumu on myös liian voimakas ja saattaa rikkoa puun pintaa, eikä sitä voida enää korjata. Joskus näkee käytettävän jopa hiekkapuhallusta. Hiekkapuhallus tuhoaa puun pinnan niin, ettei maali edes pysy urittuneessa pinnassa enää.

Kaikki irtonainen maali siis pitää irrottaa, koska uusi ei liimaa sitä takaisin kiinni puuhun. Jos pinta tulee paikoin puhdistettua puulle asti, täytyy tähän kohtaan suorittaa myös pohjakäsittely uudelleen pohjamaalilla.

Millä tämä olikaan maalattu?

Millä maalilla talo on ennen maalattu, on joskus vaikea tunnistaa. Tässä muutama vinkki, miten erotat maalilaadut toisistaan:

Alkydimaali tai öljymaali muodostaa käärmeennahalta näyttävän, halkeilevan pinnan vanhetessaan. Jos irrotat palan, se luultavimmin murenee, kun puristelet sitä. Maali ei irtoa helposti puupinnasta. Vanhojen pellavaöljymaalien pinta on liituuntuva eli hangattaessa siitä irtoaa jauhomaista maalia. Huomattavaa on että öljymaali ja alkydiöljymaali eroavat toisistaan siten, että alkydiöljymaalissa on lisäaineena alkydiä (polyesteri), kun taas aidossa öljymaalissa ei ole mitään muovisidosaineita.Testaamalla happamalla liuoksella (pH noin 13-14) se kellastuttaa öljymaalin ja pehmentää sitä.

Vuosikymmeniä vanha öljymaali. Sideaineena on perinteisesti käytetty vernissaa. (kuva arkkitehti Henri Raitio)Vuosikymmeniä vanha öljymaali. Sideaineena on perinteisesti käytetty vernissaa. (kuva arkkitehti Henri Raitio)
Alkydipohjainen öljymaali irtoaa suurina paloina. Se ei sovellu perinemaalaukseen (kuva arkkitehti Henri Raitio)Alkydipohjainen öljymaali irtoaa suurina paloina. Se ei sovellu perinemaalaukseen (kuva arkkitehti Henri Raitio)

Akrylaattimaali eli vesiohenteinen maali, jota myös lateksiksi saatetaan kutsua, irtoaa pohjastaan liuskoina ja taivutettaessa joustaa. Se irtoaa puunsyiden mukaisesti. Vesiohenteiselle maalille voi tehdä kaksi koetta. Polttamalla se haisee muoviselle ja palaa huonosti. Hangattaessa maalia esimerkiksi talousspriillä tai etanolilla, pinta pehmenee.

Akryylimaali eli vesiohenteinen alias lateksimaali halkeilee vanhetessaan puunsyytä mukaillen.Akryylimaali eli vesiohenteinen alias lateksimaali halkeilee vanhetessaan puunsyytä mukaillen.

Keitto- eli punamaali ei irtoa puusta liuskoina tai paloina, vaan se pölyää. Jos pyyhkäiset pintaa sormella, pinnasta jää väriä sormeesi. Kuvassa vanhan ajan maalaustyyli: keittomaalia seinille ja öljymaali ikkunan- ja ovenpieliin, nurkkalautoihin ja koristeisiin.

Punamultaa ja öljymaalia. (kuva Toni Tammi)Punamultaa ja öljymaalia. (kuva Toni Tammi)

Kuullotteita on kahdenlaista laatua: kalvoa muodostavat ja kalvottomat. Molemmissa tapauksissa puunsyyt näkyvät läpi. Kalvoa muodostamattomat kuullotteet kuluvat vanhetessaan, mutta aikaa myöten niin tekevät myös kalvolliset kuullotteet kuten Pinotex tai jo markkinoilta poistunut Valtti Color Satin. Tuoreemman, kalvoa muodostavan kuullotteen erottaa lakkamaisesta pinnasta.

Vanhentunut kalvopintainen kuultoväri.Vanhentunut kalvopintainen kuultoväri.

Terassit on yleensä käsitelty puuöljyllä, joka imeytyy puuhun eikä jätä kalvoa. Jos puuöljyä on laitettu esimerkiksi terassin pintaa liikaa, se muodostaa kalvon ja irtoaa hyvin nopeasti pois. Puuöljyjä on nykyisin sekä liuotin- että vesiohenteisia. Tuotteita ei pysyt erottamaan toisistaan käsittelyn jälkeen.

Jos puuöljy kastuu ennen kuivumista, se jättää ikävät jäljet.Jos puuöljy kastuu ennen kuivumista, se jättää ikävät jäljet.
Liian paksu kerros puuöljyä hilseilee pois. Puuöljyn pitää imeytyä puuhun.Liian paksu kerros puuöljyä hilseilee pois. Puuöljyn pitää imeytyä puuhun.

Mitä maalia minnekin?

Uudelleenmaalaus olisi aina hyvä tehdä samalla maalityypillä millä vanhakin on tehty. Aina ei kuitenkaan saada selville vanhan maalin tyyppiä ja näille kohteille voidaan käyttää akryylimaalia eli sitä vesiohenteista. Keittomaalin päälle ei kuitenkaan voi laittaa vesi- tai öljymaalia eikä kuultomaalia, vaan ainoastaan ja pelkästään lisää keittomaalia. Muistathan että keittomaaleja ei ole vain punaisena, vaan sitä löytyy myös keltaisena, mustana, valkoisena, harmaana ja vihreänä. Keittomaalilla et voi vaihtaa vanhaa sävyä vaaleampaan.

Vaikka vesiohenteista maalia voi periaatteessa käyttää öljymaalin päällä, erityisesti hyvin vanhoja taloja maalatessa tulisi ottaa kuitenkin talon vanha arvokkuus sekä tyyli ja maalata talo uudelleen perinteisillä pellavaöljymaaleilla.

Arvokkaat talot tulisi käsitellä arvonsa mukaisesti. Kuva Vanhasta Raumasta  (kuvaaja arkkitehti Henri Raitio)Arvokkaat talot tulisi käsitellä arvonsa mukaisesti. Kuva Vanhasta Raumasta  (kuvaaja arkkitehti Henri Raitio)

Nopeat neuvot

  • Öljymaalilla voit maalata vain öljymaalin päälle.
  • Akryylimaalilla eli vesiohenteisella voit maalata sekä vesiohenteisten- että öljymaalien päälle.
  • Öljy- ja vesiohenteisten maalien päälle ei saa laittaa keittomaaila.
  • Keittomaalin eli punamullan päälle ainoastaan keittomaalia.
  • Keittomaalia ainoastaan karkealle pinnalle ilman pohjustusta.
  • Kalvoa muodostavan kuullototteen päälle vain samaa tuotetta.
  • Vesiohenteista puuöljyä voi laittaa vesi- tai tärpättiohenteisten puuoljyjen päälle.
  • Öljytylle pinnalle ei voi laittaa muuta kuin puuöljyä.

 
Päivitetty
16.8.2021