• Etusivu
  • Rakentaminen

Mistä kellareiden ongelmat syntyvät

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingspan Insulation Oy
Julkaistu 13.01.2011Päivitetty 06.06.2022
20111_24020.jpg

Sisäpuolisen koolauksen alajuoksu ja seinän alaosa on jätetty betonilaatan valun alle vielä v.1993.

Kellareiden sisä- ja ulkopuolinen kosteusrasitus

Karkeasti jaettuna kellarien ongelmat johtuvat kahdesta syystä: alkuperäisen rakenteen puutteista nykyiseen vaatimustasoon nähden tai asiantuntemattomista korjauksista. Kosteus-, laho- ja homevaurioita esiintyy usein tiiviiden pintamateriaalien taustapuolella ja puuosissa.

Rintamamiestalojen kellarien rakenteet ovat yksinkertaisia. Seinärakenteet on pinnoitettu vesihöyryä läpäisevillä materiaaleilla ja maasta tuleva kosteus pääsee vapaasti haihtumaan kellaritilaan. Vuosikymmenten myötä kellaritiloille asetettavat tekniset ja viihtyvyysvaatimukset ovat kasvaneet, samoin mm. kosteusrasitus on lisääntyneen vedenkäytön myötä kasvanut jopa monisatakertaiseksi.

Vanhojen rakenteiden ominaisuudet eivät enää vastaa muuttuneita vaatimuksia. Myös rakenteiden vaurioituminen kuten pakkasrapautuminen tai materiaalin tekninen vanheneminen voivat aiheuttaa riskejä ja ongelmia. Näin voi olla esimerkiksi vanhuuttaan kovettuneiden ja halkeilleiden bitumieristeiden kohdalla.

Riskialttiit rakenteet

Myöhemmin tehdyt kellaritilojen sisäpuoliset eristykset, paneloinnit ja levyttämiset ovat riskialttiita rakenteita, joissa esiintyy usein kosteus- ja homevaurioita. Jos tila on remontoitu päällystämällä lattia ja seinät tiiviillä pinnoitteella ilman, että maasta tulevan kosteuden pääsy rakenteisiin estetään rakenteiden ulkopuolisin toimenpitein, kosteusvaurio on väistämätön.

Vanhojen rakennusten salaojien olemassaolo ja toimivuus on usein kyseenalaista ja kellarien vedeneristys on puutteellinen. Myös vierustäytöt ovat olleet huonoja, jolloin perustuksiin kohdistunut voimakas kosteusrasitus on saanut aikaan vaurioita rakenteessa.

Eri vuosikymmeninä on ollut vallalla hyvinkin erilaisia käsityksiä maanvastaisten rakenteiden toiminnasta ja toimivista rakenneratkaisuista. Jotkut näistä ovat osoittautuneet ajan mittaan ongelmallisiksi ja epäluotettaviksi, kuten esim. täysin kosteudeneristämätön kellarinseinä. 1970-luvulta vielä 1990-luvulle on myös esitetty silloisen hyvän rakentamistavan mukaisia rakenneratkaisuja, joissa puurakenteita on upotettu betonivaluun. Ratkaisu on osoittautunut nykytiedon valossa vääräksi ja usein hankalasti korjattavaksi.

Kingspan Insulation Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201512_45081.jpg
Pientalon korjaushankkeen kulku
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: suunnitteluvaiheessa määräytyy suurin osa hankkeen kustannuksista. Mitä enemmän korjaukseen liittyviä asioita otetaan ennalta huomioon, sitä hallitummin, nopeammin ja edullisemmin varsinainen työ sujuu. Pienenkin korjauksen suunnittelussa kannattaa käydä ainakin jollain tasolla artikkelissa esitetyt asiat. Kaikki korjaushankkeet ovat erilaisia ja vaativat yksilöllistä suunnittelua. Kuitenkin tässä esitetään joitakin yleisiä asioita, jotka saattavat helpottaa hankkeen hahmottamista, suunnittelua ja läpivientiä ja joista kukin korjaukseen ryhtyvä voi poimia omaan tapaukseensa sopivat vinkit.
20176_49431.jpg
Helppo lisälämmöneristys
Rakennuksen energian kulutusta ja lämpöhäviötä voidaan pienentää tehostamalla lämmöneristystä paksummilla eristekerroksilla tai eristävämmillä materiaaleilla. Lisälämmöneristys on remontointikohteessa aina kannattava investointi. Näiden lisäksi erityisesti ilmanpitävyyden parantaminen vähentää energiankulutusta selvästi sekä varmistaa rakenteen kosteusteknisen toimivuuden. Kingspan -eristeitä käyttämällä tehokkaampi lämmöneristys voidaan toteuttaa kolmella eri tavalla.
20106_22039.jpg
Miten rintamamiestalo on rakennettu?
Näennäisestä samankaltaisuudestaan huolimatta jokainen rintamamiestalo on yksilö. Jo tyyppi talomalleja eri muunnelmineen oli satoja, lisäksi kukin suunnittelija ja rakentaja saattoi muokata tilaratkaisuja omiin tarpeisiinsa sopiviksi. Myös rakenteita ja niiden liitos ym. detaljeja muunneltiin saatavilla olevien materiaalien, rakentajan taitojen ja ideoiden – sekä hyvien että huonoiksi osoittautuneiden – mukaan.Ajan myötä ja materiaalipulan helpottuessa myös tyyppirakenteet muuttuivat; rakenne- ja eristyspaksuus kasvoivat, rakenteet monimutkaistuivat ja niissä voitiin käyttää kalliimpia materiaaleja ja tarvikkeita. Siksi "tyypillisiä" rakenteita voidaan esitellä vain hyvin yleisluontoisesti ja suuntaa antavasti. Alkuperäisten rakenteiden kirjon lisäksi myös korjauksia on tehty eri aikoina lukemattomin eri tavoin, joten korjaukseen ryhdyttäessä rakenteet on aina selvitettävä tapauskohtaisesti.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20089_13215.jpg
Valaistus Askon valikoimista
Syksyn hämäryydessä alamme enemmän kiinnittää huomiota kodin valaistukseen. Onko valoa riittävästi ja ovatko valaisimet sopusoinnussa sisustuksen kanssa? Luovatko varjostimet sopivan valon sävyn tai syntyykö seinälle varjon ja valon leikki?Tässä muutamia poimintoja 90-vuotista taivalta juhlivan Askon valaisinvalikoimasta.Lisää Askon valikoimaa...
201211_32943.jpg
KNX-taloautomaatio omakotitalossa
Nykyaikaisen kodin sähkötekniikalta vaaditaan enemmän kuin koskaan: energiansäästöä, luotettavuutta, muunneltavuutta ja turvallisuutta. KNX-taloautomaatio on standardi (ISO/IEC 14543), joka täyttää nämä vaatimukset. Järjestelmällä voidaan ohjata valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia sekä esim. markiiseja. Yhteensopivia tuotteita valmistaa yli 200 laitevalmistajaa.Lisätietoa KNX-tekniikasta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton