• Etusivu
  • Talo

Sisäkaton maalaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2023
Sisäkaton maalaus

Sisäkaton maalauksella saa tilaan kuin tilaan aikaiseksi suuren muutoksen. Sisäkattoon ei useinkaan kiinnitä huomiota, jos se on neutraali, muuhun sisustukseen sopiva ja hyvässä kunnossa. Huonokuntoinen tai huonosti pinnoitettu katto sen sijaan pistää silmään. Ennen sisäkaton maalauksen aloittamista kannattaa tutustua katon maalaamisen perusohjeisiin ja maalaustyössä huomioon otettaviin asioihin.

Maalausalustan ja -olosuhteiden merkitys

Maalattavan pinnan kunto vaikuttaa lopputulokseen. Jos alusta on rosoinen, kaikki pinnan epätasaisuudet korostuvat, etenkin jos käytetään kiiltävää maalia. Siksi kattoon onkin hyvä valita kiiltoryhmältään täyshimmeä maali. Epätasaisuudet on syytä tasoittaa ja hioa ennen maalausta.

Myös tasainen, saumaton maalausalusta voi olla ongelmallinen. Pahimmillaan, sopivassa valaistuksessa katsottuna on jokainen telanveto luettavissa katosta, eli työsaumat erottuvat. Uusi maalauskerta tai maalityypin vaihto eivät välttämättä tuo ratkaisua ongelmaan. Työsaumat johtuvat maalin liian nopeasta kuivumisesta. Telauskaistat eivät tällöin sulaudu toisiinsa kunnolla, ja seurauksena on epätasainen maalausjälki. Jotta maali saadaan pysymään pitempään "auki", pitää kuivumista hidastaa. Kuivumisnopeuteen voidaan vaikuttaa huoneen lämpötilaa alentamalla sekä huoneilman kosteutta lisäämällä. Myös veto saa maalipinnan kuivumaan liian nopeasti.

Sisäkaton maalaus telalla

Sisäkaton maalauksessa käytetään helposti liian kuivaa telaa, koska varotaan maalin roiskumista tai valumista. Riittävä maalimäärä tasaisena kerroksena on kuitenkin yhtenäisen maalausjäljen välttämätön edellytys. Myös työskentelysuunta ja levitystapa vaikuttavat maalausjälkeen. Maali levitetään ensin pintaan ristikkäisin telavedoin 3–4 telanleveyden verran kerrallaan. Sen jälkeen tehdään tasausvedot yhdensuuntaisesti valmiiseen pintaan päin niin, että tela irrotetaan maalipinnasta tuoreen maalin päältä kevyellä liikkeellä.

Sopivan sisäkattomaalin valinta

Maalaustyön aloitus

Puhdista alkajaisiksi maalattavat pinnat pölyharjalla. Jos tarpeen, puhdista aiemmin maalattu kattopinta siihen tarkoitetulla aineella. Paikkaa mahdolliset epätasaisuudet.

Suojaa lattia ja tilaan jäävät kalusteet muovilla tai vahvalla paperilla, jottei sinun tarvitse pihistellä maalin käytössä maaliroiskeiden varalta. Suojaa jalkalistat ja muut rajattavat alueet maalarinteipillä. Katon ja seinän liittymäkohdan saat näppärästi siistiksi rajauslevyllä. Leveä maalaustela ja jatkovarsi ovat oikeat välineet kattomaalin levitykseen. Telalaatikko pysyy puhtaana, kun laitat sen päälle muovin ennen kuin kaadat maalin laatikkoon. Varaa mukaan myös sivellin nurkkien ja rajakohtien maalausta varten.

Maalausolosuhteet

Huolehdi riittävästä tuuletuksesta. Käsiteltävän pinnan on oltava puhdas ja kuiva. Ilman, maalin ja käsiteltävän pinnan lämpötilan on oltava vähintään +10 astetta ja ilman suhteellisen kosteuden alle 80 %. Kattoa maalatessa huoneen lämpötilaa tulee laskea hieman normaalia alhaisemmaksi, sillä lämpimin ilmamassa nousee katonrajaan nopeuttaen maalin kuivumista.

Talo
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20101_19849.jpg
Matalaenergia-aika alkoi
Tämän vuoden alusta astuivat voimaan ympäristöministeriön uudet määräykset koskien rakennusten energiatehokkuutta. Vanhat määräykset tiukentuivat tuntuvasti, noin 30-40%.
20179_50284.jpg
Vallox mukaan Leijonaperheeseen
Suomen Jääkiekkoliitto ja miesten A-maajoukkue on Valloxin uusi yhteistyökumppani. Leijonien ja Valloxin sopimus jatkuu kevääseen 2018 ja sisältää option kaudesta 2018–19.– Olemme todella innoissamme alkavasta yhteistyöstä leijonaperheen kanssa. Leijonat edustaa mitä parhaimmissa määrin korkeatasoista suomalaista osaamista, johon me Valloxilla uskomme vahvasti. Yhteistyön kautta saamme paljon näkyvyyttä sekä mahdollisuuksia syventää asiakassuhteitamme jotka ovat ensiarvoisessa asemassa edelleen kehittäessämme liiketoimintaamme. Nyt allekirjoitettu yhteistyösopimus kattaa optioineen tulevat kaksi kautta mutta luonnollisesti tähtäimessämme on pitkäaikainen yhteistyö suomalaisen urheilun lippulaivan kanssa, Valloxin Suomen liiketoiminnasta vastaava Antti Salakka kertoo.– Leijonaperhe kasvaa taas yhdellä suomalaisella eturivin yrityksellä. Loistavaa toivottaa Suomen johtava ilmanvaihdon asiantuntija tervetulleeksi Leijonaperheeseen. Uskon, että tuleva yhteistyö vahvistaa molempia brändejä ja saamme nauttia alkavasta yhteistyöstä vielä pitkälle tulevaisuuteen, Suomen Jääkiekkoliiton myynti- ja markkinointijohtaja Lassi Rönkkönen iloitsee.
20157_44109.jpg
Hae uudet ideat kotiisi Asuntomessuilta
Asuntomessut ovat hyvä paikka hakea inspiraatiota oman kodin rakentamiseen tai remontointiin. Tänä vuonna messuilta onkin löydettävissä monenlaista mielenkiintoista yksityiskohtaa kodin sisustuksessa sekä materiaalivalinnoissa. Vai mitä sinä olet mieltä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton