• Etusivu
  • Talo

Saunan puupintojen käsittely

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2023
12_P_83755.jpg

Saunassa ja saunomiseen liittyvissä tiloissa viihdytään. Myös niitä halutaan sisustaa ja luoda omannäköistä tunnelmaa. Materiaalivalintoihin ja valaistukseen panostetaan. Perinteinen vaalea puu ei ole enää ainoa vaihtoehto, vaan erilaisia puulajeja ja värejä kokeillaan rohkeasti. Aiemmin ihastusta ovat herättäneet savusaunan tunnelmaa imitoivat mustat saunat, ja tällä hetkellä suosittuja saunasävyjä ovat kelopuun harmaa ja valoisa puhtaanvalkoinen. Tai miltä tuntuisi hienostunut helmiäishohde, jota hyvin suunniteltu valaistus korostaa?

Pintakäsittely pidentää saunan käyttöikää

Saunan puupinnat kannattaa käsitellä, näin ne säilyvät pitkään puhtaina ja hyvännäköisinä. Pintakäsittely suojaa puuta kosteudelta ja likaantumiselta. Löylyhuoneessa on tärkeä käyttää tuotteita, jotka imeytyvät hyvin puuhun. Pintaan ei saa muodostua paksua lakkamaista kalvoa, joka lämmetessään voisi tuntua kuumalta tai jopa tahmealta. Yhden kerran käsittely on löylyhuoneessa riittävä ja säilyttää puun luonnollisen ulkonäön. Pesuhuoneen puolella ja pitkään kosteana pysyvissä saunatiloissa on syytä käyttää homeenestoaineita sisältäviä pintakäsittelytuotteita.

Sävyä myös lauteisiin

Saunavaha on monipuolinen tuote löylyhuoneen kaikkien puupintojen käsittelyyn. Se sopii niin lauteiden sekä paneeliseinien ja -kattojen kuin ovien ja ikkunanpuitteidenkin suojaamiseen. Saunavaha on vesiohenteinen, luonnonvahaa sisältävä suoja-aine, joka petsimäisen ohuena imeytyy hyvin puuhun ja antaa sille luonnollisen kevyen, silkinhimmeän suojan. Käsittely värittömällä saunavahalla säilyttää puun luonnollisen värin neutraalina, sillä se ei syvennä puun omaa väriä kuten öljykäsittely.

Suojaa saunan puulattiat ja -ritilät

Saunan ja muiden kosteiden tilojen puiset lattiat ja lattiaritilät ovat olleet kauan ilman käsittelysuositusta. Öljykäsitelty pinta hylkii vettä ja likaa, se myös pysyy puhtaana ja puhdistuu helpommin kuin käsittelemätön pinta.

Puhdista pinnat ennen pintakäsittelyä

Saunan puupinnat vaativat aina puhdistuksen ennen pintakäsittelyä.

Muista aluksi koesively

Kun käsittelet puupintoja kuultavilla tuotteilla, ei väri aina välttämättä näytä ihan samalta kuin kuvissa tai värikartoissa. Käsiteltävän pinnan lopulliseen väriin vaikuttavat niin puun alkuperäinen väri ja huokoisuus kuin käytetty tuotekin. Tämän vuoksi ennen pinnan lopullista käsittelyä kannattaa tehdä koesively mahdollisimman huomaamattomaan kohtaan ja riittävän laajalle alueelle. Jos teet koesivelyn erilliselle puupalalle, pitää sen olla samaa puulaatua kuin käsiteltävä pinta. Näin varmistat onnistuneen lopputuloksen.

… ja lopuksi esilämmitys

Saunan pintakäsittelyn jälkeen on tärkeää esilämmittää ja tuulettaa sauna hyvin ennen käyttöönottoa. Öljykäsittelyssä ylimääräinen öljy pyyhitään pois ensimmäisen lämmityksen jälkeen.

Talo
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20154_43009.jpg
Takkamaista tunnelmaa saunaan
Tulikiven saunatuoteryhmästä löytyvät Hile ja Utu tuovat suuren lasiluukkunsa ansiosta tunnelmaa saunaan. Moderni muotokieli, hyvät löylyominaisuudet sekä puhdas palaminen ovat asioita, joihin vuolukivipintaisessa Hile-kiukaassa sekä teräskuorisessa Utu-kiukaassa on panostettu. Kiukaiden etuna on suuri kivitila, jonka ansiosta löylyt ovat pehmeät ja lämmönsiirto kiuasrungosta kiviin on tehokasta.
201412_41913.jpg
Kiuas osaksi saunan sisustusta
Saunan lämpö rentouttaa ja tuo hyvää oloa. Tulikivi-kiukailla saat jatkettua kodin sisustusta myös saunatiloissa. Kiukaissa on panostettu moderniin muotokieleen sekä hyviin löylyihin. Suuret kivitilat varmistavat pehmeät löylyt sekä tehokkaan lämmönsiirron kiuasrungosta kiviin. Sauna lämpenee nopeasti ja löylyistä tulee miellyttävän pehmeät ja kosteat. Siron kokonsa ja selkeälinjaisen muotoilunsa ansiosta kiuas on helppo sijoittaa monenlaisiin löylyhuoneisiin.
201710_50634.jpg
Mukavuuskytkin sammuttaa valot perässäsi
Valitse kylpytiloihin samanlaiset asennuskalusteet kuin muuallakin kotonasiKalusta kylpytilat samoilla sähköasennuskalusteilla kuin kodin muutkin pistorasiat ja kytkimet. Impressivo-sarjasta voit valita myös värin sopivaksi kylpytilojen kaakelointiin, jolloin perusvärit ovat valkoinen, alumiini ja antrasiitti.Impressivo-sarjan monipuolisuus on sen vahvuus. Se käy sekä uppo- että pinta-asennukseen. Myös kosteisiin tiloihin löytyy oikeat ratkaisut. Impressivon voi asentaa myös ulos sekä uppoon että pintaa.Lue lisääTilaa ilmainen ABB asennuskalusteet -esite EsitepalvelustaTilaa Ratkaisut sähkösaneeraukseen -esite Esitepalvelusta
20081_8504.jpg
Vaasassa ollaan pitkällä
Heinäkuun puolivälissä avattavat Vaasan asuntomessut ovat rakentamisen osalta hyvässä vauhdissa. Aikataulussa pysymistä eon edesauttanut leuto rakennussää. Lähes kaikki kohteet ovat jo ulkopäin hyvässä valmiudessa; vesikatton on päällä ja ulkoverhouskin on monessa kohteessa jo valmiina. Messujen yksi teemoista, Koteja kaikille, avautuu jo nyt monipuolisena tarjontana. Messuilla onkin nähtävänä niin omakotitaloja, yhtiömuotoisia pientaloja kuin kerrostalojakin. Voit tutustua esimerkiksi hauskaan saaristolaiskotiin, moderniin hirsirakentamiseen, funkistyyliin ja perinteisiin talopaketteihin.Kuvakavalkaadissa on nähtävissä hieman esimakua tulevasta. Katso Rakentaja.fi TV

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton