MONIER antaa asiantuntijavihjeitä lumen poistosta ja katon tarkastuksesta!

Oikeanlainen lumen poisto ja ylläpito pelastavat katon ajoissa, sanoo kattoasiantuntija MONIER, joka haluaa nyt saada kaikki talon tai lomamökin omistajat tietoisiksi niistä riskeistä, joita kovan talvisään jatkuminen aiheuttaa katolle. Tässä MONIERin asiantuntijavihjeet, jotka voivat pelastaa monet katot yllätyksiltä tänä talvena.
”Talvelle povataan lumikaaosta ja kylmintä ilmaa 130 vuoteen, sanoo Monier Oy:n tuotepäällikkö Birgitta Pollari. ”Katon vauriot tulee ehkäistä jo nyt. Muista, että hyväkuntoisen talon edellytys on, että katto on kunnossa”.

Talossa tai lomamökissä voi tehdä useita ehkäiseviä toimenpiteitä. Oikeanlaisen lumen poiston lisäksi tulee kiinnittää huomiota myös katon kuntoon ja ikään. Tämä tehdään niin sanotulla ”katon tarkastuksella”, jossa katto tutkitaan huolellisesti niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.

Katon tarkastus suoritetaan näin:

 • Sisäpuolella kiinnitetään huomiota tiivistykseen, alapuolisiin rakenteisiin, mieluusti kosteusmittarilla. Etsi sinipuuta tai kosteusläikkiä ja tarkasta katonharjan, kattokulmien ja läpivientien tiivistys. Kuivuneet tiivisteet ja tiivistysmateriaali tulee vaihtaa. Tarkista, ettei huonojen tiivisteiden alla olevassa puussa ole kosteusvaurioita.
 • Tarkista erityisen hyvin katonharja, kattokulmat ja läpiviennit.
 • Ulkopuolelta: jos katolla ei ole vielä lunta, voit myös tutkia, etteivät kattotiilet ole haljenneet tai pudonneet. Keväällä on hyvä tutkia pakkasvauriot ja halkeamat.
 • Kiinnitys: tarkista, että kaikki kattotiilet ovat paikoillaan. Jos kattotiilet ovat irrallaan, ruodelaudoitus saattaa olla vaurioitunut. Varmista, että päätytiilet ja peltilistat ovat paikallaan.
 • Kattoturvallisuus: ennen talvea tulee myös tarkistaa katon turvavarusteet, kuten lumieste, turvaköyden kiinnitys jne.
 • Ilmanvaihto: luukkujen ja savupiippujen kaltaisten peltiosien pinnallinen ruoste voidaan poistaa hiomalla ja maalaamalla uudelleen.


Oikeanlainen lumen poisto ja ylläpito pelastavat katon ajoissa, sanoo kattoasiantuntija MONIER, joka haluaa nyt saada kaikki talon tai lomamökin omistajat tietoisiksi niistä riskeistä, joita kovan talvisään jatkuminen aiheuttaa katolle.Oikeanlainen lumen poisto ja ylläpito pelastavat katon ajoissa, sanoo kattoasiantuntija MONIER, joka haluaa nyt saada kaikki talon tai lomamökin omistajat tietoisiksi niistä riskeistä, joita kovan talvisään jatkuminen aiheuttaa katolle.

MONIERin asiantuntijavihjeet ennaltaehkäisevään lumen poistoon:

 • Koska lumen tiheys vaihtelee välillä 30 kg – 400 kg per kuutiometri, on vaikea tietää, koska katolla oleva lumi tulee poistaa. Voi kuitenkin olla viisasta poistaa lumi katolta esim. lumen putoamisen ehkäisemiseksi tai liikkuvat lumimassat voivat rikkoa katon muita rakenteita kuten läpivientejä.
 • Jos lumi pitää poistaa, on tärkeää, että se tehdään turvallisesti. Turvaköyttä on käytettävä ja se on pidettävä kireänä työn aikana.
 • Sido itsesi kiinni savupiippuun tai kattosiltaan ja lapioi lumi pois katolta. Huom! Lumiesteet ja tikasaskelmat eivät ole turvaköyden kiinnityspisteitä.
 • Pyri poistamaan lumi tasaisesti, ettei lumen paino siirry rakennetta kohden ja aiheuta lisää vaurioita.
 • Älä poista kaikkea lunta, koska saatat vahingossa vahingoittaa kattotiiliä, kattopeltiä, tiiltä ja kattohuopaa. Jätä katolle noin 10 senttiä lunta, niin vältät liukastumisen ja kattomateriaalin vaurioitumisen. 


Tavallisesti ammattilaisen asentaman katon elinikä on kattotiilen valinnasta riippuen vähintään 50 vuotta. Katon uusimistarve saattaa olla hyvä tarkistaa ennen ensi talvea. Jos ei itse uskalla mennä katolle, voi hankkia ammattiapua.

Kattoasiantuntija ja Pohjoismaiden johtava harjakattojen kokonaisratkaisujen toimittaja MONIER on jo kauan johtanut kattoasennusalan kehitystä, jossa asiantuntemus ja jatkuva kattoasentajien koulutus on ollut itsestään selvä osa. 


Avaimet käteen tiilikattoremontti

Jätä yhteydenottopyyntö, niin Ormaxin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.

 

 • Jätä yhteydenottopyyntö, niin Ormaxin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.
 • Ilmaisella arviokäynnillä saat tarjouksen kattoremontista, joka ei sido sinua mihinkään. 
Julkaistu
20.12.2010