• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennuskoneiden käyttö lisääntyy

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.01.2011
201012_23920.jpg

Asuinkerrostalorakentamisen vilkastumisen myötä torninosturien käyttö kasvaa lähes 50 %

"VTT:n ennusteen mukaan rakennuskoneiden käytön määrä kasvaa tänä vuonna noin 5 % ja ensi vuonna edelleen 8 % ", toteaa asiakasjohtaja Pekka Pajakkala VTT:ltä. Rakennuskonealan elpyminen on rakentamista nopeampaa. Asuinkerrostalorakentamisen vilkastuminen näkyy torninosturien käytön lähes 50 %:n kasvuna kuluvana vuonna.

VTT on määritellyt rakennuskonealan ensimmäistä kertaa. Rakennuskoneiden käytön arvo Suomessa oli vuonna 2009 lähes 2,4 miljardia euroa. Valtaosa käytöstä (1,6 mrd.€) tapahtuu infrarakentamisessa, missä työt tehdään pääosin koneilla. Rakennuskonevuokrauksen arvo viime vuonna oli 460 miljoonaa euroa. Rakennuskoneita vuokrataan myös rakannusalan ulkopuolelle kuten teollisuuteen, julkiselle sektorille ja kuluttajille. Rakennuskonealaan kuuluvat rakennuskoneiden vuokraajat, myynti- ja maahantuontiyritykset, rakennusyritysten kalustokeskukset sekä rakennuskoneiden valmistajat.

Rakennuskonealan näkymät lähivuosille ovat kaksijakoiset. Asuntorakentamisen elpyminen näkyy esimerkiksi voimakkaana torninosturien tarpeena. Parhaillaan kaikki Suomen torninosturit ovat käytössä. Rakennuskoneiden käytön kokonaiskuva ja käyttöaste on kuitenkin selvästi heikompi, mutta kasvupuolella. Koneiden käytön yleistyessä alan kasvu ylittää rakentamisen kasvuvauhdin.

Rakennuskonealaan kuuluu monenlaisia yrityksiä

Rakennuskonevuokraamot nostavat jatkuvasti rooliaan rakentamisen kentässä koneiden vuokraamisen yleistyessä. Suomessa rakennuskonevuokrausyritysten liikevaihto vuonna 2009 oli 460 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä lähes 4000 henkilöä. Suomen suurimmat rakennuskone-vuokraamot, Cramo Oyj ja Ramirent Oyj ovat kansainvälisenkin mittapuun mukaan suuria. Molemmat ovat Euroopan suurimpien joukossa. Rakennusyritysten kalustokeskukset ovat myös tärkeitä toimijoita. Ne vuokraavat koneita lähinnä omalle rakennusyritykselleen, osin myös ulkopuolisille. Kalustokeskusten yhtiöittäminen on tällä hetkellä yleistä.

Rakennuskonetoimialalla on monentyyppisiä asiakkaita

Kiinteistö- ja rakennusala on luonnollisesti keskeinen rakennuskonealan asiakassektori. Muita merkittäviä ovat teollisuusyritykset, palvelualan yritykset sekä julkinen sektori. Teollisuus käyttää koneita mm. kone- ja laiteasennuksiin sekä huoltotöihin. Palvelusektorilla tarvitaan koneita esim. kunnossapitotöihin ja tapahtumien järjestelytöissä. Julkisella sektorilla esimerkkejä ovat katuvalojen vaihtaminen ja katujen hoitotyö. Yksityiset henkilöt hankkivat ja vuokraavat yhä enemmän koneita omiin rakennus- ja remonttitöihinsä.

Rakennuskoneala on kansainvälinen

Rakennuskonealan toimijat ovat kansainvälisiä. Suurimmat vuokrausyritykset toimivat laajalti Suomen lähialueilla ja Euroopassa. Pääosa Suomessa käytettävistä rakennuskoneista on ulkomaisia – rakennuskoneiden valmistus on globaalia liiketoimintaa. Suomalaisetkin rakennuskonevalmistajat suuntautuvat pääosin kansainvälisille markkinoille.

Rakennuskoneala on voimakkaassa muutoksessa

Toimintojen ulkoistaminen näkyy voimakkaana rakennuskonesektorilla. Useat rakennusliikkeet ovat luopuneet omasta kalustosta ja vuokraavat tarvittavan kaluston. Omaa kalustoa ei nähdä enää niin strategisena resurssina kuin aiemmin – tähän vaikuttaa myös kasvanut vuokratarjonta. Vastaava ilmiö näkyy myös kunnissa. Konevuokrausliiketoiminnassa lisääntyy palvelun osuus. Ei vuokrata lämmitintä, vaan myydään palvelua – lämmintä sisätilaa tai varmistusta, että rakennustyömaan tärkeät asiat eivät pääse jäätymään. Samoin voidaan huolehtia myös työmaan turvallisuudesta, turvakaiteista ja liukkauden torjunnasta.

Viime vuosi oli vaikea myös rakennuskonealalle

Rakennuskoneiden käytön arvo vuonna 2009 putosi kiintein hinnoin mitattuna noin 15 prosenttia. Taantuma näkyi rakennuskonekäytössä voimakkaampana kuin rakentamisessa keskimäärin. VTT:n ennusteen mukaan rakennuskoneiden käytön määrä kasvaa tänä vuonna noin 5 prosenttia ja ensi vuonna edelleen 8 prosenttia. Rakennuskonealan elpyminen on rakentamista nopeampaa.

Asuinkerrostalorakentamisen vilkastuminen näkyy torninosturien käytön lähes 50 prosentin kasvuna kuluvana vuonna. Rakennuskoneiden käytön ennakoinnissa tavoitteena onkin jatkossa käytön ennakointi koneryhmittäin.

Myös rakennuskonekauppa hiljeni merkittävästi. Rakennuskoneiden myynti supistui reilun kolmanneksen ja oli arvoltaan 1 100 milj. euroa (sisältäen maarakennuskoneet).

Rakennuskoneiden rooli rakentamisessa kasvaa edelleen

Mahdollisuudet rakennuskoneiden käytön lisäämiselle ovat edelleen hyvät. Tähän liittyvät mm. ongelmat työvoiman saannissa rakennustyömaille, tuottavuuden kehittämistavoitteet sekä työturvallisuuden parantamisen tavoitteet. Yhä useampi työ työmailla tehdään rakennuskoneiden avulla. Tähän liittyy uusien, kuhunkin työhön soveltuvien, yhä älykkäämpiin ja helppokäyttöisempien koneiden kasvava tarjonta.

Rakentamisen prosessien kehittämisessä toinen päälinja on työn siirtäminen työmailta tehtaisiin ja toinen työmaatyön teollistaminen ja koneellistaminen.

Kehittyvällä rakennuskonealalla on mahdollisuus nostaa merkitystään rakentamisen arvoketjussa.

Lisätietoja: VTT
Asiakasjohtaja Pekka Pajakkala
puh. 040 047 6249
pekka.pajakkala@vtt.fi

Erikoistutkija Markku Riihimäki
puh. 040 704 1187
markku.riihimaki@vtt.fi

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20136_35498.jpg
Onnistunut pihakivetys vaatii huolellisen pohjatyön
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
20111_24048.jpg
Rahoitus on
Rahoituksessa on merkittävää oman rakentamiseen sijoitettavan rahan määrä. Kokonaisrahoituksessa pankit normaalisti edellyttävät oman pääoman määräksi 30 %. Rahoituksen kokonaismäärä on varsin tarkkaan jo tiedossa. Rakentajalla pitää olla tässä vaiheessa selvillä omat resurssinsa rakentamista varten. Tarvittavan lainan määrä on siis rakentajan tiedossa. Rakentaja.fi -sivuilta rahoituksen laskureista voi helposti tarkistaa kuukausittaiset lainanhoitokulut eri lainamäärille. Lainaehdot vaihtelevat asiakassuhteen ja ennakkosäästöjen mukaan eri pankeissa. Rakentaja.fi -sivuilta löytyy lainoituksesta ja lainoitussanastosta lisätietoa myös Rakennussanaston yhteydessä. Siellä on selvitetty mm. mitä tarkoittavat todellinen vuosikorko, luottokustannukset, viitekorot, kokonaismarginaalit sekä selvitetty erilaiset takaisinmaksutavat. Näillä sanoilla on oma merkityksensä käytäessä lainaneuvottelua ja lainaneuvottelut käydään usein ilman avustajaa, joten rakentajan pitää itse tietää mitä haluaa ja mitä saa.
201412_41841.jpg
Rekisteröi huippuimurisi - saat pidemmän takuun
Pyydä asentajaa rekisteröimään VILPE®-huippuimurisi VILPE-sovelluksen kautta – siten voit saada huippuimurin moottorille ja sähköosille laajennetun viiden (5) vuoden takuun. VILPE-mobiilisovellus on ladattavissa Applelle ja Androidille sovelluskaupoista.
20222_76928.jpg
Mikä on suosikkisi hirsisistä kevään uutuushuviloista?
Hongan kevään uutuushuviloista löytyy kompaktien mökkimallien lisäksi näyttäviä kakkoskoteja ympärivuotiseen vapaa-aikaan. Uudet Honka Ahto, Honka Lastu, Honka Nila ja Honka Puhuri ovat saaneet inspiraationsa Hongan suosikkihuviloista, joita on edistetty askeleen pidemmälle tilasuunnittelun, toimivuuden ja näkymien ehdoilla. Tarjontaa on niin klassiseen kuin moderniinkin makuun.
20214_69721.jpg
Unelmien koti -äänestys on ratkennut - katso tulokset!
Rakentaja.fi:n järjestämässä Unelmien koti 2021 -äänestyksessä lukijat saivat valita oman suosikkitalomallinsa kuuden ehdokkaan joukosta. Suurimmat äänipotit keräsivät yksitasoiset hirsitalot, voittajaksi 643 äänellä noussut Hirsijukka 147-13H ja kakkossijan 627 äänellä napannut Honka Touko 120 1A. Kolmanneksi äänestettiinmassiivipuu CLT:stä valmistettu Saaristotalojen City 128, joka sai 595 ääntä.
20212_68792.jpg
Raikkaampi sisäilma kotiin - lue LVI-Tohtorin mietteet Wive-venttiilistä
VILPE Wive -korvausilmaventtiilit saavat kehuja LVI-Tohtori Lassi Pirttikoskelta. Pirttikoskella on yli kymmenen vuoden kokemus alalta ja erityisesti vanhempien omakotitalojen LVI-töistä. Hänen yrityksensä LVI-Tohtori tarjoaa LVI-palveluja Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueella.Varsinkin tuuletusluukkuun asennettava Wive-venttiili saa kehuja ammattilaiselta.- Tuuletusluukkuun asennettava Wive on todella helppo asentaa. Asiakas voi jopa asentaa sen itse. Katsot vain, että luukku on oikean mallinen ja valitset sopivan paikan porattavalle reiälle. Hyvistä ohjeista saa myös apua, Pirttikoski toteaa.Pirttikoski on asentanut Wive-venttiilin yhteen kohteeseen ja kahdessa muussa kohteessa asukas huolehti itse asennuksesta. Tuotetta on tarvittu 1950–1980-luvun omakotitaloissa, joissa asukkaat olivat huomanneet sisäilman tunkkaisuuden. Muiden LVI-töiden ohessa oli kätevä laittaa korvausilman saanti kuntoon.Helpon asennuksen lisäksi Wive-venttiilissä on hyvä ilmanohjaus, joka vähentää vedon tunnetta.- Venttiili on avoin vain ylhäältä, eli kylmä ilma puhalletaan yläviistoon, jolloin se saadaan sekoittumaan lämpöisen huoneilman kanssa, Pirttikoski kertoo.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton