Maalauskoulu – Maalin valinta

Ennen maalin hankintaa valitaan väri ja maalityyppi maalattavan kohteen ja käyttötarkoituksen mukaan. Maalaustyön kannalta on tärkeää ottaa huomioon myös, onko kyseessä ensimmäinen maalauskerta vai huoltomaalaus.

Sisäpinnoissa suositaan vesiohenteisia maaleja

Sisäpintojen maalauksessa kannattaa suosia vesiohenteisia maaleja, jotka kuuluvat rakennusmateriaalien parhaaseen päästöluokkaan M1. M1-luokkaan kuuluvat materiaalit, joista haihtuu erittäin vähän mitään yhdisteitä huonetilaan. M2-luokkaan kuuluvista materiaaleista sisäilmaan haihtuu vähän yhdisteitä. M3-luokan materiaaleja ei ole tutkittu, tai ne eivät läpäise luokituksien mukaisia tiukkoja päästörajoja.
Sideaineella on merkitystä maalipinnan kestävyyden kannalta. Esimerkiksi akrylaatti on sideaine, joka tarttuu pintaan hyvin ja kestää pehmenemättä kosteutta. Akrylaattimaali kestää hyvin pintojen pesua.
Lisäksi on valittava maalin kiiltoryhmä. Useimmiten kodin sisäseinissä kannattaa käyttää himmeää maalia, joka muodostaa pehmeän ja rauhallisen taustan eikä korostu liikaa. Tällöin muu sisustus pääsee paremmin esille. Himmeä tai täyshimmeä maali antaa anteeksi myös maalattavan pinnan pienet epätasaisuudet, jotka taas kiiltävän maalin alta korostuisivat.
Katoissa hyvä perusvalinta on täyshimmeä valkoinen maali, se antaa tilalle avaruuden tuntua. Kalusteiden maalaukseen on olemassa omat tuotteensa, ja niissäkin on nykyisin valittavissa vesiohenteisia tuotteita.
Ulkomaalin on kestettävä kovia rasituksia
Ulkopinnat, kuten talojen puujulkisivut, joutuvat kestämään kosteusrasitusta, auringon UV-säteilyä ja ilmansaasteita. Ulkosei...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Julkaistu
9.3.2015