• Etusivu
  • Rakentaminen

Mikä on Irlanti-paketin merkitys?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.12.2010
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Eduskunta hyväksyi hallituksen äänin 740 miljoonan tukipaketin, joka ei siis ole vastoin monen luuloa silkkaa rahaa, vaan lainatakuuta eli valtion ja kuluttajien kukkaroille ei menty – ainakaan vielä.

Euroopan talousongelmat heijastuvat meille monella tapaa. Tuore tutkimus kertoo suomalaisyritysten investointihaluttomuudesta (lue: uskalluksesta), joka merkitsee suoraan ja epäsuoraan suunnittelijoiden ja rakentajien työtilanteeseen. Kun Suomi on osa Eurooppaa ja osa maailmaa, niin kaikki ympärillämme tapahtuva vaikuttaa myös meihin. Suomalaiset eivät elä silittämällä toisilleen paitoja eikä kansantaloutemme kohene oleellisesti, vaikka joka ikinen suomalainen ostaisi Nokian kännykän, kun sitä kalua on vaihtamassa.

Hallitus ja luonnollisesti oppositio ovat eri mieltä Suomen osallistumisesta Irlanti-talkoisiin. Isoin oppositiopuolue tosin enemmänkin muotovirhenäkökulmasta. Tässä rakentamisen ja asumisen asioita viestittävässä ympäristössä emme ota poliittista kantaa siitä, kuka on oikeassa ja mikä on viime kädessä Suomen etu Irlannin pelastaminen vai jättäminen yksin kauniille saarelleen. Näitä kannanottoja antavat mieluusti taloustoimittajat ja puolueita enemmän tai vähemmän lähellä olevat taloustieteen professorit. Oikean totuuden ratkokoon kukin itsekseen uskomalla sitä tahoa, jonka katsoo olleen ennekin etukäteisarvioissa oikeassa. Jälkiviisaitahan maasta aina löytyy.

Vain muutaman sentin tähden

Suomen lainatakaus Irlannille on siis 740 miljoonaa euroa. Moni taho on jo kiirehtinyt laskemaan, kuinka monta päiväkotia, vanhusten hoitopaikkaa tai maantiekilometriä tällä rahalla saisi. Mikäs siinä, ihan hyvää perspektiiviähän nämä antavat sille, minkä kokoluokan asiasta on kysymys. Ihan toinen asia on taas se, voitaisiinko annettua lainatakuuta sellaisenaan käyttää oman maan rakentamiseen.

Irlannin kanssahan meille voi käydä joko hyvin tai huonosti. Jos Irlanti siis lähivuosina saa pankkinsa ja asiansa kuntoon ja pystyy huolehtimaan sovitusta takaisinmaksusta, niin kaikki hyvin. Jos Eurooppa tästä vielä halvaantuu, niin pahimmillaanhan suomaisten matka jatkuu uudestaan Kreikan ja Irlannin kautta kenties Portugaliin, Espanjaan ja Italiaan. Mutta, jos kaikki menee hyvin – tai siis parhaiten – niin matkat jatkuvat maailmalle ja suomalaisturistit elvyttävät näin omaehtoisesti. Toisaalta, jos asiat menevät vain niin huonosti, että Suomi joutuu Irlannin maksumieheksi, tarkoittaa se sitä, että tuosta 740 miljoonasta on jokaisen suomalaisen keskimääräinen vastuu 140 euroa. Jos käytämme Irlanti-lainan kestona samaa kuin yleisessä asunto- tai rakentamislainassa eli 15 vuotta, tarkoittaa se sitä, että jokainen suomalainen joutuu laittamaan 15 vuoden ajan erilliseen Irlanti-lippaaseen vajaa kolme senttiä (0,03 €) joka ikinen päivä. Suomessa on tietysti 1-2 miljoonaa ihmistä, jolla noita senttejä ei ole tai ei voida muuten periä, mutta vastaavasti taas 1-2 miljoonaa ihmistä, joilta löytyy vaikka 5-10 senttiä ja viimeiseltä miljoonalta sitten vaikka kokonainen eurokin.

Olen tätä pohtiessani varsin tietoinen, että Suomella on ihan itse hankittua omaakin velkaa, josta kaikki vastaamme lähivuosina rankasti. Tässä ovat siis vain mittasuhteet päivän keskusteluaiheen osalta ja kukin voi omalla tahollaan punnita, vaikuttavatko nämä pahimpana uhkakuvana kasaantuvat muutamat lisäsentit asunnonostopäätökseen tai rakennushankkeen käynnistymiseen. Kas kun kriisin se "hyvä puoli" on, että korot saattavat pysyä vielä pitkään alhaalla. Jos korot nousevat, on niiden merkitys sitten jo ihan toista luokkaa kuin Irlanti-sentit. Ja toisaalta, vaikuttaako Euroopan talousahdinko myös siihen, etteivät asuntojen hinnat ja rakennuskustannukset nouse vai onko kriisillä jopa tuo muutaman sentin myönteinen vaikutus, jolloin ainakaan asunnonostajat ja rakentajat eivät itse asiassa häviä nettona mitään, kävipä Irlannin ihan miten päin tahansa.

Raimo Holopainen
Viestintäjohtaja

Rakentaminen
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallinnan luovutus, vanha
Myyjän on luovutettava ostajalle asunnon hallinta ja osakekirja sekä muut asunnon omistus- ja hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat sovittuna ajankohta. Jollei muuta osapuolten välillä ole sovittu, asiakirjat luovutetaan asunnon hallinnan luovutuksen yhteydessä. Ellei muuta ole sovittu, myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinta on suoritettuAsunnosta aiheutuvista kustannuksista, kuten esim. vastikkeista, hoito-, ylläpito tai parannuskustannuksista sekä asuntoon kohdistuvista julkisoikeudellisista maksuista vastaa myyjä siihen saakka, kunnes luovutus on tapahtunut. Mikäli luovutus viivästyy ostajasta johtuvasta syystä, vastaa ostaja edellä mainituista kuluista siitä lukien, jolloin luovutuksen sopimuksen mukaan olisi pitänyt tapahtua.Vaaranvastuu säilyy myyjällä pääsääntöisesti siihen saakka, jolloin hallinnan luovutus ostajalle tapahtuu. Mikäli hallinnanluovutus tapahtuu myöhemmin kuin on sovittu ostajasta johtuvasta syystä, siirtyy vaaranvastuu ostajalle siitä lähtien, kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua. Ostaja on velvollinen suorittamaan kauppahinnan, mikäli hänellä on vaaranvastuu ja esim. asunto tuhoutuu tai vahingoittuu eikä voida katsoa, että vahinko olisi tapahtunut myyjästä johtuvasta syystä.
20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.
20217_71691.jpg
Mitä kohuttu ilmastopaketti tarkoittaa rakennusalalle?
EU:n ilmastopaketti on vaikutuksiltaan vielä monelta osin epäselvä. Otimme selvää, mitä se voi tuoda tullessaan rakennusteollisuudelle.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Jäsenen esteellisyys
Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 4 §:n nojalla hallituksen jäsen ja isännöitsijä eivät ottaa osaa asian käsittelyyn, joka koskeehallituksen jäsenen ja isännöitsijän sekä yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustoimea;sellaista hänen hallinnassaan olevan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien ao. huoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta;hänen huoneistonsa ottamista yhtiön hallintaan taisopimusta tai muuta oikeustoimea yhtiön ja kolmannen välillä mikäli hallituksen jäsenellä tai isännöitsijällä olisi odotettavissa siitä olennaista etua, joka voisi olla ristiriidassa taloyhtiön edun kanssaUuden asunto-osakeyhtiölain 1-luvun 10 §:n nojalla ei hallituksen jäsen tai isännöitsijä ole oikeutettu ryhtymään sellaiseen toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle epäoikeutettua etua yhtiön tai muiden osakkeenomistajien kustanuksella.
20194_57350.jpg
Hiussihti estää hiusten kertymisen suihkukaivoon
Suihkun lattiakaivon puhdistus on monelle vastenmielinen kotityö. Perinteiseen lattiakaivoon hiukset kertyvät tukoksi, joka täytyy ajoittain poistaa. Geberit Cleanline -suihkukourussa tätä tilannetta ei pääse syntymään. Kapean metallikourun kannen alla on kampamainen hiussihti. Se kerää hiukset ennen kuin ne pääsevät kaivoon. Sihdin voi tyhjentää nopeasti vaikka jokaisen suihkun jälkeen. Muita puhdistettavia osia ei ole. Kourun ja kaivon rakenne on suunniteltu niin, että lika ja hiukset huuhtoutuvat suihkuveden mukana pois. Cleanline-suihkukourusta jää lattiaan näkyviin vain kapea teräksen värinen viiva. Saatavana on lisäksi piiloon laatoitettava malli, jossa kourun kannen voi päällystää lattian laatalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton