Lämmitysöljy kannattaa tilata ajoissa ennen vuoden vaihdetta

Talvipakkasten saavuttua eteläisimpäänkin Suomeen kannattaa öljylämmittäjien pitää huolta siitä, ettei lämmitysöljy pääse loppumaan säiliöstä. Pakkasella lämmitykseen kuluu energiaa selvästi enemmän kuin lauhalla säällä, eikä öljysäiliön täyttöä kannata jättää viime tippaan, muistutetaan Öljyalan Palvelukeskuksesta.

Tilaamalla lämmitysöljyn ajoissa öljylämmittäjä voi varmistaa öljyn toimituksen haluamanaan ajankohtana vielä nykyisellä, alhaisemmalla verotasolla. Lämmitysenergian valmisteverojen yleinen taso nousee ensi vuoden alussa energiaverouudistuksessa, mikäli hallituksen esitys hyväksytään eduskunnassa.

Energiaverouudistukseen sisältyy myös kevyen polttoöljyn rikkipitoisuuteen perustuva veron laatuporrastus. Se tekee rikittömästä polttoöljystä nykyistä vähärikkistä polttoöljyä edullisemman tuotteen ja johtaa käytännössä siirtymiseen rikittömiin polttoöljyihin ensi vuoden alussa.

Rikitön kevyt polttoöljy soveltuu kaikkiin käyttötarkoituksiin eli niin lämmitykseen kuin työkoneiden polttoaineeksi. Uusi rikitön polttoöljy korvaa siten myös nyt markkinoilla olevan moottoripolttoöljyn. Rikittömiin tuotteisiin siirtyminen ei edellytä lämmitysjärjestelmässä mitään toimenpiteitä.

Pakkasella lämmitykseen kuluu energiaa selvästi enemmän kuin lauhalla säällä, eikä öljysäiliön täyttöä kannata jättää viime tippaan.Pakkasella lämmitykseen kuluu energiaa selvästi enemmän kuin lauhalla säällä, eikä öljysäiliön täyttöä kannata jättää viime tippaan.

Koko vuoden öljystä noin puolet kuluu talvella

Talon koko vuoden aikana kuluttamasta lämmitysöljymäärästä noin puolet kuluu talviaikaan marraskuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin. -Kunnon pakkasilla lämmitykseen kuluu energiaa puolitoistakertainen tai jopa kaksinkertainen määrä verrattuna lauhaan säähän, kertoo erityisasiantuntija Eero Otronen.

Odotettavissa oleva veronkorotus tulee lisäämään tilauksia loppuvuodesta. -Jos haluaa varmistaa öljyn toimituksen tämän vuoden puolella haluamanaan ajankohtana, kannattaa tilaus tehdä hetimiten, toteaa Otronen.

Yleisin syy öljylämmityslaitteiston häiriöihin ja polttimen pysähtymiseen on öljyn loppuminen. Öljyn yllättävältä loppumiselta voi suojautua tekemällä öljyntoimittajan kanssa sopimuksen automaattitoimituksista, jolloin öljyä tulee säiliöön sovituin väliajoin. Öljyn toimittaja huolehtii tällöin siitä, ettei öljy pääse loppumaan. Jos tällaista sopimusta ei ole, on erityisesti näin talven alussa aihetta seurata öljyn kulutusta ja muistaa tilata öljyä ajoissa.

Nykyisissä öljykattiloissa on yleensä varalämmittimenä toimiva sähkövastus, jolla voidaan turvata talon lämpimänä pysyminen ja välttää vauriot, jos öljy jostain syystä pääsisi loppumaan esimerkiksi talon väen ollessa matkalla. Kannattaakin tarkistaa, onko kattila varustettu tällaisella sähkövastuksella ja että vastus on toimintakunnossa.

 
Julkaistu
24.11.2010