Lämmitä vähemmällä energialla ja puhtaammin

Uusilla rakennusmääräyksillä pyritään vähentämään kokonaisenergian kulutusta ja säästämään luontoa. Nyt kannattaa harkita määräyksiäkin paremman talon rakentamista, jolloin lämmitystarve vähenee ja alkuinvestoinniltaan edullinen sähkölämmitys on entistäkin parempi vaihtoehto.

Jos rakennus alun perin suunnitellaan ja toteutetaan passiivienergiatasolla eristyksen, tiiviyden ja lämmitysjärjestelmän osalta, niin energiaa säästyy noin 85 % verrattuna nykyiseen normirakentamiseen. Tarvitaan siis ainoastaan 15 % viime aikoina rakennettujen talojen lämmitystarpeesta. Tällöin sähkölämmitys on ehdottomasti edullisin, tehokkain ja myös ympäristöystävällinen tapa lämmittää.

Passiivienergiatalossa 20 neliön huoneeseen tarvitaan ainoastaan 200 W lämmitystehoa, vaikka ulkona on 26 asteen pakkanen. Samalla lämmityskausi lyhenee esim. Etelä-Suomessa kolmeen kuukauteen.
Kun lämmitystarve pienenee 85 %, niin esimerkiksi maalämpöjärjestelmän takaisinmaksuaika on jopa yli 35 vuotta. Näin päättyy eri lämmitystapojen keskinäinen kilpailu, sillä kalliita keskuslämmitysjärjestelmiä ei enää uusiin taloihin tarvita. Puhtaasti tuotettu ja siirretty sähkö riittää täyttämään lämmitystarpeen.
Jo nyt iso osa sähköstä tuotetaan uusiutuvasti ja päästövapaasti, ja puhtaan sähkön osuus kasvaa nopeasti lähelle sataa prosenttia. Useissa maissa valtaosa sähköntuotannosta on jo nyt päästötöntä. Esimerkiksi Norjassa se on vesivoimaa ja Ranskassa ydinvoimaa. Saksassa aurinkovoiman osuus on iso ja Tanska on pisimmällä tuulivoiman tuotannossa. Suomessakin ollaan heräämässä tuuli- ja aurinkosähkön tuotantoon.
Sähkön siirrosta ei aiheudu päästöjä. Jos esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välisen merikaapelin siirtämä energia siirrettäisiin öljynä, tarvittaisiin sitä 30.000 rekka-autollista vuodessa. Vaihtoehto voisi olla vaikkapa koivuhalot, joiden kuljetukseen tarvittaisiin seitsemän risteilijää päivässä. On helppo todeta, että päästöt olisivat massiiviset.

Rakennusmääräysten muuttuessa 2012 ja 2019-21 siirrytään asteittain passiivienergiarakentamiseen ja jopa energiaa tuottaviin taloihin. Tekniikka tähän on jo olemassa ja rakentajan kannattaa ennakoida tulevaa. Palkintona odottavat merkittävät säästöt lämmityskuluissa pitkällä tähtäimellä.

 
Julkaistu
14.6.2011