Siirtolapuutarhamökkien uusi tuleminen

Parisen vuotta sitten syntyi Joel Laurilalle idea aivan uudentyyppisestä siirtolapuutarha-alueesta, jonka mökit olisivat edelleen perinteisen näköisiä ja kokoisiakin, mutta paremmin varustettuja ja laadukkaasti rakennettuja. Lisäksi mökeillä ja rakennettavalla alueella tulisi olla vahva ekologinen leima. Hanke käynnistyi toden teolla vuosi sitten tiukan ideoimisvaiheen jälkeen.

- Hieman sattumankin kautta löytyi vahva tiimi, jolta löytyi kaikki tarvittava erityisosaaminen, kertoo Laurila. Kaikilla oli vahvat referenssit ja kunnianhimoa viedä vaativa projekti läpi. Omien, alustavien ideoideni pohjalta kehitimme toimivan konseptin, joka lähti siitä, että nykyiset, vuosikymmeniä sitten toteutetut kohteet ovat hyvin vaatimattomia. Perinteisillä alueilla ei aina ole edes juoksevaa vettä, suihku- ja wc-tilat ovat usein yhteisiä. Halusimme, että mökeissä on arjen perusmukavuudet, jotta niiden käyttöaste nousee suuremmaksi ja vastaavat toiminnoiltaan nykyihimsten odotuksia.

Osallistu siirtolapuutarhakyselyyn täällä

Yhtiömuotoisuus tuo turvaa

Lähdimme myös siitä, että kohteet toteutetaan yhtiömuotoisena, jolloin ostaja voi olla varma sijoituksestaan, kun toimimme asuntokauppalain puitteissa. Osto ja mahdollinen myöhempi myynti on helpompaa, tämä on kiinteistö-osakeyhtiö siinä missä muutkin.

Jo suunnitteluvaiheessa korostimme ekologisia arvoja ja teimme päätöksen hirsirakentamisesta, mikä poikkeaa aiemmasta tuotantotavasta.

Peruslähtökohtana oli, että jokaisessa mökissä täytyy olla oma suihku ja WC, mutta myös yhteistiloja täytyy olla. Niinpä yhteisessä kerhorakennuksessa on sitten varausperiaatteella toimiva sauna.Kontio erottui heti
Joel LaurilaJoel Laurila
Arkkitehtisuunnittelun kautta valituille mökeille löytyi hirsitaloteollisuudesta useita potentiaalisia toimittajia. Annoimme vielä suhteellisen pitkän vastausajankin. Kilpailuun valitut yritykset olivat pääsääntöisesti varsin aktiivisia, mutta Kontiotuote erottui otteellaan ja yhteistyöhalullaan jo alkuvaiheessa.

Asiakaspalvelu ja hinta-laadusuhde kohdillaan

Yhteyshenkilönä toiminut markkinointipäällikkö Olavi Kujanen vastasi nopeasti kysymyksiin ja teki omia ehdotuksia kertoen myös niiden hintavaikutuksista heti. Toki ainoa kriteerimme ei ollut asiakaspalvelutaito, selvitimme hyvin tarkkaan, mikä on valittavan hirsitalotoimittajan maine, halusimme ehdottomasti tahrattoman kumppanin, kiteyttää Kujanen. Tärkein valintaperuste oli tietenkin hinta-laatusuhde ja tässä Kontio erottuikin selvästi muista. Valinta oli helppo ja yhteistyö lähtikin heti alusta toimimaan hyvin ja minulla ei ole pienintäkään epäilystä, etteikö toimisi loppuunkin asti.

Kiitosta Espoolle

Espooseen, Kilon Säterinniitylle nouseva ensimmäinen alue on reilut 13 000 m2, jonne nousee 28 noin 25 m2:n mökkiä ja 90 m2:n kerhorakennus, jossa on yhteissauna. Asennukset ajoittuvat tammi-huhtikuulle ja mökit luovutetaan omistajilleen kesä-heinäkuussa.

Espoon kaupungin viranomaiset ottivat hyvin vastaan uuden konseptin. Suhtautuminen on ollut koko ajan hyvin positiivista ja ainakin tämän projektikokemuksen perusteella Espoota moititaan suotta hitaasta toiminnasta.

Toteutuksen lähtökohtana on koko ajan ollut kunnioittaa pitkää siirtolapuutarhaperinnettä, mutta muokata ja innovoida toteutusta tähän hetkeen, summaa Joel Laurila. Punaisena lankana ja ohjenuoranamme onkin: Jokainen rakennettu kylä on sen puutarhureiden oma pakopaikka kaupungin sykkeestä. "- Paratiiseja, keskellä kaupunkia.”

Osallistu siirtolapuutarhakyselyyn täällä
 
Päivitetty
1.11.2010