Enston LED-valaisimet toivat valon Kiulukujan porraskäytäviin

Kotimaassa kehitetty LED-valaisin sai ensiesittelynsä

Kerrostaloihin suunniteltu kotimainen LED-valaistus sai ensiesittelynsä VVO:n vuokratalossa Vantaan Koivukylässä. Kiulukuja 6:n porraskäytäviin ja kellaritiloihin asennettiin yhteensä 82 uusimman tekniikan mukaista LED-valaisinta, joilla korvattiin alkuperäiset 70-luvun hehkulamppuvalaisimet.

Vastaava valaisinasennus on tehty myös VAV Asunnot Oy:n vanhusten palvelutalossa Heporinne 1:ssä ja Jakomäen Kiinteistöt Oy:n vuokratalossa Louhikkotie 2:ssa.

LED-valaisimen suunnittelu käynnistyi juuri näiden kohteiden tarpeista. Sähköurakasta vastaava Suomen Sähköhuolto Oy:n ja valaisinvalmistaja Ensto tarttuivat yhdessä tehtävään, sillä saatavilla ei ollut rappukäytävään sopivaa LED-valaisinta. Tuloksena syntyi AVR 320 LED -valaisin, joka sopii sekä korjauskohteisiin että uusiin kerrostaloihin.

- Kehitystyö lähti liikkeelle nykyisestä valaisinperheestämme, johon sijoitimme uuden valonlähteen. LEDin etuihin kuuluvat huoltovapaus, pitkä ikä ja korkea energiatehokkuus, Enston Building Technology -liiketoiminta-alueen johtaja Hannu Keinänen sanoo.

- Kun lampunvaihdon tarve poistuu, kestoikä moninkertaistuu ja energiatehokkuus kymmenkertaistuu, on LED-valaistuksen hankinta taloudellisesti järkevää. Energiatehokkuuden lisäksi paranee myös valon laatu ja valot syttyvät ilman viivettä, mikä parantaa asumisen turvallisuutta ja mukavuutta, Keinänen jatkaa.

Uuden valaisimen tuomat säästöt ovat erityisen tärkeitä korjausikään tulevissa vuokrataloissa, joissa halutaan lisätä asumisen viihtyisyyttä ja turvallisuutta pysymällä kuitenkin järkevällä kustannustasolla.

Suuret vuokrataloyhtiöt kuten VVO, Vantaan VAV Asunnot ja Helsingin Asuntotuotantotoimisto ovat jo ottamassa uutta LED-valaisinta käyttöön. Ne toteuttavat näin periaatettaan rakentaa ja peruskorjata energiatehokkailla ratkaisuilla ja ympäristöarvoja kunnioittaen.

- Vanhoissa taloissa pelkällä valaisinten vaihdolla on iso merkitys, sillä LED-tekniikka alkaa tuoda heti säästöjä. Kiulukujan lisäksi olemme asentamassa tätä Enston valaisinta taloihin, joihin halutaan erityisesti valotehon tuomaa turvallisuutta ja arkkitehtuuria korostavaa näyttävyyttä. Näihin kuuluvat vanhusten palvelutalo Vantaan Hakunilassa sekä lasijulkisivuiset porraskäytävät Helsingin Jakomäessä, Suomen Sähköhuolto Oy:n toimitusjohtaja Auvo Karhu kertoo.

Kiulukuja 6:ssa uudet valaisimet asennettiin suoraan vanhojen tilalle lisäämättä valopisteitä. Vertailtaessa valon määrää todettiin sen viisinkertaistuneen hehkulamppuvalaisimen tasosta. Suuresta valovoimakkuudestaan huolimatta valaisin antaa lämpimän ja tasaisen valon.

- Kiulukuja 6:n asukkaat ovat ottaneet uudet valaisimet tyytyväisinä vastaan. Heidän mukaansa rappujen askelmat erottuvat nyt selkeästi ja kulkeminen on helppoa. Kellarikomerossa asioitaessa ei enää tarvitse ottaa taskulamppua mukaan, Auvo Karhu sanoo.
 
Päivitetty
28.9.2010