Miksi ja kenen kannattaa hankkia KotiOptimi kustannusarvio-ohjelma?


KotiOptimi on tarkoitettu kaikille niille perheille, jotka pitävät rakentamista yhtenä vaihtoehtona hankkia itselleen asunto. Mitä aikaisemmin KotiOptimin hankkii, sitä enemmän hyötyä siitä saa irti.

KotiOptimi mukaan jo hankesuunnitteluun

KotiOptimia kannattaa käyttää apuna jo alustavassa suunnittelussa. Tällöin syötettävät tiedot voivat olla keksittyjä, toiveisiin ja haaveisiin pohjautuvia, tai selkeästi perheen tarpeisiin perustuvia. Ohjelmalla voidaan vertailla erilaisten tila- ja materiaaliratkaisujen vaikutuksia kokonaiskustannuksiin ja selkeyttää näin käsityksiä rakentamisen kustannuksista ja kustannuksiin eniten vaikuttavista tekijöistä. Kokeiluperiaatteella voidaan etsiä ominaisuuksiltaan ja kustannuksiltaan parhaiten perheen tarpeisiin sopivaa ratkaisua.

Ohjelma parhaimmillaan jo ennen tontin hankkimista

Ohjelman avulla on helppo katsoa mitä erilaiset rakenneratkaisut vaikuttavat kustannusarvioon, näin parhaimman hyödyn saa, jos sen hankkii jo ennen tontin ja sitä kautta rakennusmuodon valintaa. Lähtökohtaisesti perheellä on tietyt tilat, mitkä tulevasta rakennuksesta pitää löytyä. Kun ohjelma hankitaan ajoissa, syötetään ensin nämä tarvittavat huoneet ja niiden koot. Siinä perusrunko, jonka ympäriltä voidaan sitten lähteä muuntelemaan esimerkiksi kerroslukua, lämmitystapaa, runkoa ja julkisivua sekä sisäpintamateriaaleja. Näin kokeillen voidaan helposti nähdä, mitä erilaiset muutokset vaikuttavat kustannusarvioon. Kun näin kokeillen ollaan saatu esimerkiksi olohuoneen ylösnostetulle katolle hinta, voidaan miettiä onko se sen arvoinen - vai lisätäänkö samalla rahalla esimerkiksi erkkeri ruokahuoneeseen ja parannetaan pintamateriaalien tasoa.

Muodosta käsitys kustannustasosta

Lähtökohdaksi voi ottaa vaikka perheen nykyisen asunnon kokoisen ratkaisun ja lisätä siihen ne tilat, joiden tarpeen takia uuden talon rakentaminen on käynyt mielessä. Vaihtoehtoisesti voi lähtökohdaksi ottaa vaikkapa myynnissä olevan, perheen tarpeet ja toiveet täyttävän kohteen tiedot. Sopivaa ratkaisua voi myös etsiä talokirjasta tai esitteistä ja syöttää sen mukaiset lähtötiedot KotiOptimiin. Näin perheelle muodostuu oikea käsitys omakotitalon rakentamisen kustannustasosta ja asioista, jotka siihen vaikuttavat. Vaikka lopullisena valintana olisikin ostaa asunto rakentamisen sijaan, KotiOptimi on ollut kannattava hankinta.

Lainahakemuksen liitteeksi kustannusarvio

Kun rakentamiseen päädytään ja lopullinen ratkaisu on suunnitelmia myöten valmis, suunnitelmien mukaiset tiedot syötetään KotiOptimiin ja tulostetaan kustannusarvio lainahakemuksen liitteeksi.

Tilaa uudisrakentajan KotiOptimi Jäsentukusta...

Kustannusarviosta kustannusseurantaan ja kustannusseurannasta huoltokirja

KotiOpmissa on lisäominaisuutena myös netin kautta toimiva ilmainen kustannusseurantaosio. Kun rakentaja on ostanut itselleen KotiOptimi kustannusarvio-ohjelman ja tehnyt itselleen lopullisen kustannusarvion siirtää hän täyttämänsä tiedot Kustannusarviosivulta olevan ”Kustannusseuranta” painikkeen avulla kustannusseurantaosioon. Tähän osioon rakentaja lisää rakentamiseen liittyvät kustannuserät niiden ilmaantumisen myötä. Ohjelman valmiiksi luodut aihevalikot helpottavat kunkin laskun kohdistamisen oikealle osa-alueelleen ja näin tehden ohjelma kertoo myös jatkuvasti onko kustannusarvio ylittymässä vai alittumassa eri kokonaisuuksissaan. Kun rakennus lopulta valmistuu voi rakentaja siirtää kaikki täyttämänsä tiedot kerralla lopputarkastuksen yhteydessä tarvittavaan huoltokirjaan. Tämä tapahtuu erikseen myytävänä olevan HuoltoOptimin vasemmassa valikossa olevaa ”Siirrä huoltokirja” tunnusta klikkaamalla.

RemonttiOptimi kertoo remontoijan kustannusarvion

Tekesin kanssa yhteistyössä tehtävä RemonttiOptimi kustannusarvio toimii verkon välityksellä. Ohjelman ensimmäinen versio julkaistiin helmikuussa 2006 ja sen avulla voidaan laskea sisäpuolen pintaremonttien arviot. Arviossaan ohjelma eriyttää työn ja tarvikkeiden hinnat yksityiskohtaisesti, kertoen myös käytettyjen tarvikkeiden tuotenimet, menekin ja jopa tuotteen ohjeellisen hinnan. Ohjelman kakkosvaihe julkaistiin vuoden 2007 helmikuussa ja silloin hinnoitteluun tulivat mukaan myös rakennuksen ulkopuoliset muutokset. Ohjelmaa päivitetään aina tarpeen vaatiessa.
RemonttiOptimiin voivat halukkaat ostaa käyttöaikaa Jäsentukusta. Ohjelmassa lasketut arviot tallentuvat kaikki jäsenen omalle jäsentilille ja arvioita voi tehdä niin paljon kuin on tarpeen.

Lisätietoa RemonttiOptimista...

Uudisrakentajan vaihtoehtona myös ilmainen kustannusarvio

Mikäli suunnitelmat ja kaikki rakenneratkaisut ovat jo valmiina, eikä varsinaista kustannusohjausta enää tarvita, riittää arvioksi sivustomme kautta tehtävissä oleva ilmainen kustannusarvio. Kyseinen arvio on jonkin verran suppeampi versio myytävänä olevasta. Vaikka omat työt käydään siinä läpi pintapuolisemmin eikä mahdollisuutta omien mittojen (esim. perustusjm. seinäkorkeudet jne.) antamiseen ole, antaa se kuitenkin riittävän tarkan kokonaiskustannusarvion rakentamisesta.

Tilaa uudisrakentajan KotiOptimi Jäsentukusta...
 
Julkaistu
25.11.2011