Asuinrakentamisen hurja kasvu jatkuu

Asuinrakennusten lupakuutiot kasvoivat 56 prosenttia ja erityisesti rivi- ja ketjutalojen lupakuutiot kolminkertaistuivat edellisen vuoden toukokuuhun verrattuna. Myös teollisuus- ja varastorakennusten ja julkisten palvelurakennusten lupakuutiot olivat kasvussa. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiot vuorostaan vähenivät noin 50 prosenttia vuoden takaisesta. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen rakennus- ja asuntotuotantotilaston ennakkotiedoista.

Vuoden 2010 toukokuussa myönnettiin rakennuslupa 2960 uudelle asunnolle, mikä on runsaan kolmanneksen enemmän kuin vuotta aiemmin. Rivi- ja ketjutaloasuntojen lupien määrä kolminkertaistui ja pientaloasuntojenkin lupamäärä kasvoi 66 prosenttia vuoden takaisesta. Myös kerrostaloasuntojen lupien määrä kasvoi 14 prosentilla.

Tammi-toukokuussa kaikkien rakennusten lupien määrä kasvoi 7 prosenttia edellisestä vuodesta. Asuinrakennusten lupien määrä kasvoi 67 prosenttia. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiot vähenivät lähes viidenneksellä edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Uudisrakentamisen volyymi kasvoi runsaat 18 prosenttia toukokuussa

Toukokuussa 2010 käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi kasvoi 18,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Asuinrakentamisen volyymi lisääntyi 77 prosenttia vuotta aiemmasta. Asuinrakentamisessa erityisesti rivi- ja ketjutalojen rakentamisen volyymi kaksinkertaistui edellisen vuoden toukokuuhun verrattuna. Asuinkerrostalojen rakentamisen volyymi kasvoi lähes 80 prosenttia ja erillisten pientalojen rakentamisen volyymi runsaat 70 prosenttia vuoden takaisesta.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi 2005=100, vuosimuutos, %Uudisrakentamisen volyymi-indeksi 2005=100, vuosimuutos, %

Rakentamisen kasvu näkynyt myös pörssiyritysten tuloksissa

Rakentamisen voimakas kasvu näkyy nopeasti myös pörssissä olevien rakennusalan yritysten kurssinousuissa. Ensimmäisenä rakennusalan yrityksenä ehti puolen vuoden osavuosikatsauksensa julkistamaan YIT joka odotetusti kertoi jo nyt vuoden 2010 liikevaihtonsa tulevan kasvamaan merkittävästi vuoteen 2009 verrattuna. Rakentamispalveluiden tilauskanta oli maaliskuun jälkeenkin noussut vielä
28 %.

Toinen rakennusalan suuryritys Uponor julkaisee oman osavuosikatsauksensa ensi viikon torstaina 12.8.2010 ja melko selvää onkin että itse osavuosikatsauksen viesti on sama. Rakentamisen kasvu on luonnollisesti parantanut myös alan työllisyysnäkymiä.
 
Julkaistu
4.8.2010