Vastuullinen yritys

Yrityksen vastuuhenkilöiden toimintakelpoisuuden voi jo nyt tarkistaa internetissä ilmaiseksi. Suomen Asiakastieto Oy:n Vastuullinenyritys.fi -palvelu kertoo, onko yrityksen vastuuhenkilö liiketoimintakiellossa.

Sisäasiainministeri Anne Holmlund esitti 7.6. että tiedot liiketoimintakielloista pitäisi saada internetistä ilmaiseksi. Kansalaisilla ja yrityksillä on kuitenkin jo nyt ministerin tarkoittama mahdollisuus saada internetistä tietoa siitä, millaisen palveluntarjoajan kanssa ne ovat tekemisissä ja onko yrityksen vastuuhenkilö liiketoimintakiellossa.

Kaikkien suomalaisten yritysten vastuuhenkilöiden toimintakelpoisuuden voi kuka tahansa tarkistaa Suomen Asiakastieto Oy:n ylläpitämästä Vastuullinenyritys.fi -palvelusta. Sieltä selviää, onko yksittäisen yrityksen vastuuhenkilö (toimitusjohtaja, hallituksen jäsen, yhtiömies) määrätty liiketoimintakieltoon. Yritystä voi hakea joko nimellä tai y-tunnuksella.

Ministeri Holmlund lienee viitannut esityksellään siihen, että vuonna 2007 säädetyn luottotietolain mukaan tietoja liiketoimintakieltoon määrätyistä henkilöistä ei saa julkaista yleisessä tietoverkossa, vaikka tiedot sinänsä ovatkin julkisia. Liiketoimintakiellossa olevan henkilön tietoja palveluiden ostaja ei kuitenkaan välttämättä tarvitse, sillä palveluntarjoaja on yleensä yritys. Ostajalle riittää tieto siitä, onko yrityksen toiminnassa mukana liiketoimintakieltoon määrättyjä henkilöitä.

Rekisteröintitiedot samasta osoitteesta

Vastuullinenyritys.fi-palvelu perustuu virallisesta yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä YTJ:stä, muilta viranomaisilta ja Suomen Asiakastieto Oy:n omasta yritystietokannasta koottuihin tietoihin sekä vastuullisesti toimivien yritysten itse toimittamiin, Asiakastiedon varmentamiin tietoihin. Liiketoimintakieltojen lisäksi palvelu kertoo mm. sen, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin ja muihin keskeisiin viranomaisrekistereihin.
 
Julkaistu
17.6.2010