Ilmanvaihto

Koneellinen ilmanvaihto on käytännössä välttämätön nykyaikaisessa rakentamisessa. Energiamääräykset edellyttävät tiiviitä rakenteita, jolloin lämpö ei karkaa harakoille, mutta myöskään ilma ei enää vaihdu vuotoina rakenteista. Ilmanvaihdon pääasiallinen tehtävä on huolehtia ylimääräisen kosteuden poistosta ja pitää ilma puhtaana ja raikkaana. Energiamääräysten myötä myös lämmöntalteenoton merkitys korostuu.

Normaalioloissa talon koko sisäilma pitää vaihtaa kokonaan kerran kahdessa tunnissa. Ilma pitää vaihtaa tätäkin tehokkaammin, mikäli syntyy runsasta kosteus- tai hiilidioksidikuormaa – siis jos käyt suihkussa, peset pyykkiä tai sinulla on paljon vieraita.

Ikkunan avaamisen sijaan ilmanvaihtokoneella saadaan aikaan energiatehokas ja miellyttävä ratkaisu. Ilmanvaihtokoneiden poistoilman lämmöntalteenotto ja vähän sähköä kuluttavat tasavirtapuhaltimet takaavat raikkaan ilman energiatehokkaasti. Ulkoilma tulee huoneisiin vedottomasti, sillä poistoilman lämpö – sekä sydäntalvella tarvittaessa jälkilämmityspatteri – lämmittävät ulkoilmaa. Kesän lämpimillä ilmoilla lämmöntalteenotto voidaan ohittaa.

Tehokas ilmanvaihto suojelee kosteudelta

Kahden henkilön nukkuessa seitsemän tunnin yöunet he hikoilevat ja hengittävät noin 7,5–8 desilitraa kosteutta ja noin 150–200 litraa hiilidioksidia. He myös lämmittävät huoneilmaa noin 250–300 W/tunnissa.

Jos ilman kosteuspitoisuus nousee liian korkeaksi, kosteus tiivistyy ikkunoihin tai kylmän ulkoseinän rakenteisiin. Kostuneet rakenteet ovat kasvualustoja mikrobeille ja homesienelle, jotka ennen pitkää vaurioittavat rakenteita. Yli 80 % suhteellisesta kosteudessa ja normaalissa huoneenlämmössä kasvavat lähes kaikki sienirihmastot.

Tehokas ilmanvaihto poistaa hiilidioksidi- ja kosteuskuorman sekä käryt ja hajut suoraan ulos. Turvallinen levylämmönvaihdin ei sekoita poistoilman epäpuhtauksia ulkoa tulevaan raikkaaseen ilmaan.

Ilmanvaihdon tulee olla säädettävä

Ilmanvaihdon tarve vaihtelee tilanteiden mukaan. Kun sisätiloissa ei ole ketään, riittää vähäisempikin ilmanvaihto. Tilakohtaisia, suurempia ilmavirtoja tarvitaan saunan / pesutilojen käytön yhteydessä tai väkimäärä talossa on huomattavasti tavanomaista suurempi.

Perusilmanvaihdoksi säädetään puolenkertainen ilmanvaihto, jolloin talon koko sisäilma vaihtuu kerran kahdessa tunnissa. Tällöin rakenteiden ja sisustusmateriaalien päästöt, ihmisten hengittämät hiilidioksidi ja kosteus sekä maaperästä tuleva raadonkaasu poistuvat sisäilmasta.

Ilmanvaihto voidaan säätää manuaalisesti, mutta se voidaan myös automatisoida anturien avulla. Anturit mittaavat hiilidioksidi- ja kosteuspitoisuuksia. Anturit varmistavat, että pitoisuudet pysyvät halutuissa arvoissa. Anturit tehostavat ilmanvaihtoa automaattisesti esimerkiksi suihkussa käynnin jälkeen, tai silloin, kun on paljon vieraita. Märkätilat kuivuvat käytön jälkeen nopeasti ja makuuhuoneen ilma on aamulla herätessä raikasta. Näin ihmiset ja rakennuksen rakenteetkin pysyvät terveinä.

Anturien ohjaamana ilmanvaihto myös pienenee automaattisesti kun pesuhuone kuivuu tai asukkaat poistuvat kotoa. Kosteustason hallinta on tärkeää – jos saneeraat lämmitysjärjestelmää, teet lisäeristystä tai uusit ikkunoita, ilmanvaihdon nykyaikaistaminen turvaa sijoituksesi.

Tärkeintä on, että kaikissa olosuhteissa ilmanvaihto on täysin hallittua: haluttu määrä käytettyä sisäilmaa poistetaan kosteista tiloista ja samanaikaisesti tuodaan tilalle vedottomasti vastaava määrä raikasta, lämmitettyä ja suodatettua ulkoilmaa.

Digit SED säätimellä varustetun Vallox ilmanvaihtokoneen säädön voi täysautomatisoida kosteus- ja hiilidioksidiantureiden avulla.Digit SED säätimellä varustetun Vallox ilmanvaihtokoneen säädön voi täysautomatisoida kosteus- ja hiilidioksidiantureiden avulla.
Lämmöntalteenotto säästää energiaa
Ilmanvaihdon lämmöntalteenotto lämmittää poistettavan ilman lämmöllä sisään tulevaa kylmää...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan