• Etusivu
  • LVI

0. Yleistä ilmanvaihdosta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 28.03.2014
20143_38601.jpg

Digit SED säätimellä varustetun Vallox ilmanvaihtokoneen säädön voi täysautomatisoida kosteus- ja hiilidioksidiantureiden avulla.

Ilmanvaihto

Koneellinen ilmanvaihto on käytännössä välttämätön nykyaikaisessa rakentamisessa. Energiamääräykset edellyttävät tiiviitä rakenteita, jolloin lämpö ei karkaa harakoille, mutta myöskään ilma ei enää vaihdu vuotoina rakenteista. Ilmanvaihdon pääasiallinen tehtävä on huolehtia ylimääräisen kosteuden poistosta ja pitää ilma puhtaana ja raikkaana. Energiamääräysten myötä myös lämmöntalteenoton merkitys korostuu.

Normaalioloissa talon koko sisäilma pitää vaihtaa kokonaan kerran kahdessa tunnissa. Ilma pitää vaihtaa tätäkin tehokkaammin, mikäli syntyy runsasta kosteus- tai hiilidioksidikuormaa – siis jos käyt suihkussa, peset pyykkiä tai sinulla on paljon vieraita.

Ikkunan avaamisen sijaan ilmanvaihtokoneella saadaan aikaan energiatehokas ja miellyttävä ratkaisu. Ilmanvaihtokoneiden poistoilman lämmöntalteenotto ja vähän sähköä kuluttavat tasavirtapuhaltimet takaavat raikkaan ilman energiatehokkaasti. Ulkoilma tulee huoneisiin vedottomasti, sillä poistoilman lämpö – sekä sydäntalvella tarvittaessa jälkilämmityspatteri – lämmittävät ulkoilmaa. Kesän lämpimillä ilmoilla lämmöntalteenotto voidaan ohittaa.

Tehokas ilmanvaihto suojelee kosteudelta

Kahden henkilön nukkuessa seitsemän tunnin yöunet he hikoilevat ja hengittävät noin 7,5–8 desilitraa kosteutta ja noin 150–200 litraa hiilidioksidia. He myös lämmittävät huoneilmaa noin 250–300 W/tunnissa.

Jos ilman kosteuspitoisuus nousee liian korkeaksi, kosteus tiivistyy ikkunoihin tai kylmän ulkoseinän rakenteisiin. Kostuneet rakenteet ovat kasvualustoja mikrobeille ja homesienelle, jotka ennen pitkää vaurioittavat rakenteita. Yli 80 % suhteellisesta kosteudessa ja normaalissa huoneenlämmössä kasvavat lähes kaikki sienirihmastot.

Tehokas ilmanvaihto poistaa hiilidioksidi- ja kosteuskuorman sekä käryt ja hajut suoraan ulos. Turvallinen levylämmönvaihdin ei sekoita poistoilman epäpuhtauksia ulkoa tulevaan raikkaaseen ilmaan.

Ilmanvaihdon tulee olla säädettävä

Ilmanvaihdon tarve vaihtelee tilanteiden mukaan. Kun sisätiloissa ei ole ketään, riittää vähäisempikin ilmanvaihto. Tilakohtaisia, suurempia ilmavirtoja tarvitaan saunan / pesutilojen käytön yhteydessä tai väkimäärä talossa on huomattavasti tavanomaista suurempi.

Perusilmanvaihdoksi säädetään puolenkertainen ilmanvaihto, jolloin talon koko sisäilma vaihtuu kerran kahdessa tunnissa. Tällöin rakenteiden ja sisustusmateriaalien päästöt, ihmisten hengittämät hiilidioksidi ja kosteus sekä maaperästä tuleva raadonkaasu poistuvat sisäilmasta.

Ilmanvaihto voidaan säätää manuaalisesti, mutta se voidaan myös automatisoida anturien avulla. Anturit mittaavat hiilidioksidi- ja kosteuspitoisuuksia. Anturit varmistavat, että pitoisuudet pysyvät halutuissa arvoissa. Anturit tehostavat ilmanvaihtoa automaattisesti esimerkiksi suihkussa käynnin jälkeen, tai silloin, kun on paljon vieraita. Märkätilat kuivuvat käytön jälkeen nopeasti ja makuuhuoneen ilma on aamulla herätessä raikasta. Näin ihmiset ja rakennuksen rakenteetkin pysyvät terveinä.

Anturien ohjaamana ilmanvaihto myös pienenee automaattisesti kun pesuhuone kuivuu tai asukkaat poistuvat kotoa. Kosteustason hallinta on tärkeää – jos saneeraat lämmitysjärjestelmää, teet lisäeristystä tai uusit ikkunoita, ilmanvaihdon nykyaikaistaminen turvaa sijoituksesi.

Tärkeintä on, että kaikissa olosuhteissa ilmanvaihto on täysin hallittua: haluttu määrä käytettyä sisäilmaa poistetaan kosteista tiloista ja samanaikaisesti tuodaan tilalle vedottomasti vastaava määrä raikasta, lämmitettyä ja suodatettua ulkoilmaa.

Lämmöntalteenotto säästää energiaa

Ilmanvaihdon lämmöntalteenotto lämmittää poistettavan ilman lämmöllä sisään tulevaa kylmää ilmaa. Sillä on huomattava taloudellinen merkitys. Lämmöntalteenoton hyötysuhteet vaihtelevat kennotyypistä riippuen 60-80 prosenttiin. Lämmöntalteenotto säästä siihen sijoitetun lisäkustannuksen takaisin muutamassa vuodessa. Käytännössä uusiin taloihin valitaan nykyisin aina lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtokone.

Lämmöntalteenottokennossa poistettavan ilman lämpö siirretään sisälle tuotavaan raikkaaseen ulkoilmaan ilman että hajut ja käryt palaavat sisätiloihin.

20143_38600.jpg
Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde on hyvä huomioida konetta valitessa. (klikkaa kuva suuremmaksi)
Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde on hyvä huomioida konetta valitessa. (klikkaa kuva suuremmaksi)

Anna ilmanvaihtosuunnittelu ammattilaisen tehtäväksi

Suunnittelun aluksi valitaan haluttu taso

Ilmanvaihtojärjestelmän oikea mitoitus on tärkeää ja siksi ilmanvaihtojärjestelmän suunnitteleekin aina ammattilainen.

Tilatessasi ilmanvaihtosuunnitelmaa sinun kannattaa keskustella suunnittelijan kanssa siitä, mitä lisävarusteita halutaan. Liitetäänkö ilmanvaihtokone lämmitysjärjestelmään, halutaanko manuaalinen vai automaattinen säätö yms.

Koneen valinnassa on parempi, että ilmanvaihtokone on mieluummin hieman ylimitoitettu kuin alimitoitettu. Koneen sijoituspaikkaan on kiinnitettävä huomiota. Konetta ei ole hyvä sijoittaa esim. makuuhuoneen vastaiselle seinälle. Tyypillinen sijoituspaikka on tekninen tila tai kodinhoitohuone. Koneen sijoituspaikka vaikuttaa myös kanaviston suunnitteluun. Vaikka sijoituspaikka ja kanavisto ovatkin suunnittelijan työhön kuuluvia, tilaajankin on hyvä tietää perusasiat ilmanvaihdosta.

Ilmanvaihdon periaatteena on poistoventtiilien sijoittaminen märkätiloihin ja tuloventtiilien sijoittaminen makuuhuoneisiin ja oleskelutiloihin. Tuloilmaventtiileitä kannattaa sijoittaa tulisijan läheisyyteen, jolloin sen luovuttamaa lämpöä jakautuu tasaisesti koko taloon.

Kanaviston äänenvaimennus

Ilmanvaihtokanavisto on varustettava riittävällä äänenvaimennuksella, jonka suunnittelija määrittää. On tärkeää, että äänenvaimennin on valittu suunnittelijan laskelmien perusteella eikä esim. sen mukaan, minkä kokoinen vaimennin saadaan rakenteisiin mahtumaan.

Muita huomioitavia seikkoja:

- Kanaviston sijoitus ja lämmöneristys
Kanavisto voidaan sijoittaa rakenteisiin tai niiden lämpimälle puolelle. Kanaviston sijoittamista helpottaa pieni, taipuisa ja siksi helposti sijoitettava BlueSky-ilmanjakojärjestelmä. Kanavisto voidaan sijoittaa myös yläpohjaan, jolloin sen huolellinen eristäminen on tärkeää.

- Ulkoilma tuodaan koneelle talon pohjoispuolelta, varjoisa räystään alta, jolloin kesäisin sisään tuleva ilma on mahdollisimman viileää. Jäteilma poistetaan koneelta ulos katon kautta tai seinässä olevasta venttiilistä. Tähän valintaan vaikuttaa mm. paikallisen rakennusvalvonnan antama ohjeistus.

– Keittiön kärynpoisto on tehokkainta toteuttaa erillisen liesituulettimen tai huippuimurin avulla. Tällöin se on täysin erillään muusta ilmanvaihdosta ja sitä käytetään vain tarvittaessa, esim. ruuanlaiton aikana.

Näistä asioista lisää Ilmanvaihtokoulun muissa osissa.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20082_8847.jpg
Onko sinulla vuoden Monier katto?
Onko sinulla vuoden Monier-katto? Lähetä talostasi ennen / jälkeen kattoremontin valokuvat sekä tarkat yhteystietosi (osoitteella katot@monier.com tai Monier Oy, Sinikalliontie 9, 02630 Espoo) ja voit voittaa!Kaikkien vuoden 2008 aikana ennen / jälkeen kuvien lähettäneiden keskuudesta arvomme yhden voittajan. Vuoden katto -voittaja saa palkinnoksi palautuksena MONIERilta ostettujen kattotuotteiden (kattotiilet, erikoistiilet, kiinnikkeet, tiivisteet, kattoturvat, aluskatteet ym.) arvon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton