• Etusivu
  • Rakentaminen

Miten rintamamiestalo on rakennettu?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingspan Insulation Oy
Päivitetty 18.12.2023
20106_22039.jpg

Näennäisestä samankaltaisuudestaan huolimatta jokainen rintamamiestalo on yksilö. Jo tyyppi talomalleja eri muunnelmineen oli satoja, lisäksi kukin suunnittelija ja rakentaja saattoi muokata tilaratkaisuja omiin tarpeisiinsa sopiviksi. Myös rakenteita ja niiden liitos ym. detaljeja muunneltiin saatavilla olevien materiaalien, rakentajan taitojen ja ideoiden – sekä hyvien että huonoiksi osoittautuneiden – mukaan.

Ajan myötä ja materiaalipulan helpottuessa myös tyyppirakenteet muuttuivat; rakenne- ja eristyspaksuus kasvoivat, rakenteet monimutkaistuivat ja niissä voitiin käyttää kalliimpia materiaaleja ja tarvikkeita. Siksi "tyypillisiä" rakenteita voidaan esitellä vain hyvin yleisluontoisesti ja suuntaa antavasti. Alkuperäisten rakenteiden kirjon lisäksi myös korjauksia on tehty eri aikoina lukemattomin eri tavoin, joten korjaukseen ryhdyttäessä rakenteet on aina selvitettävä tapauskohtaisesti.

Perustukset

Yleisimmin käytettiin ns. säästöbetonia, jossa valun joukkoon lisättiin kiviä kalliin sementin menekin pienentämiseksi. Raudoituksessa käytettiin kaikkea mahdollista jäte- ja purkutavaraa kanaverkosta alkaen. Mahdollisuuksien mukaan perustukset ulotettiin roudattomaan syvyyteen, minkä vuoksi vakavat perustusvauriot ovat rintamamiestaloissa harvinaisia huonolaatuisesta betonista huolimatta. Myös luonnonkivisiä ja sementtitiilisiä perusmuureja saatettiin rakentaa.

Kellarin seinät olivat yleensä eristämättömiä, mutta kosteassa perusmaassa tehtiin kosteudeneristys sisäpintaan siveltävällä bitumilla. Pesutilojen ja talouskellarin kohdalla saatettiin lämmöneristeenä käyttää lastuvillalevyä tai tuuletusraollista tiilimuurausta.

Ulkoseinät

Rintamamiestalon kantavana rakenteena toimii sahatavarasta – 2"x4" tai 2"x5" – tehty pystyrunko. Tolppavälit lämpöeristettiin tavallisesti sahanpurulla ja/tai kutterinlastulla, mutta pahimman materiaalipulan aikana saatettiin käyttää jopa metsäsammalta tai turvepehkua. Rungon ulkopuolelle naulattiin oksapahvi tai rakennushuopa, 45°:n kulmaan asennettu vinolaudoitus, toinen rakennushuopa ja pysty- tai vaakasuuntainen verhouslauta. Myös rappaus on varsinkin uudempien rintamamiestalojen tyypillinen ulkoverhoustapa. Rungon sisäpuolella oli taas kerros oksapahvia tai rakennushuopaa, vaakalaudoitus ja pintarakenteena esim. maalattu tai tapetoitu pinkopahvi tai huokoinen puukuitulevy.

Tiivistämisestä huolimatta purueristys painuu ajan mittaan. Siksi runkorakenteeseen ei saanut asentaa vaakasuoria tai vinoja välipuita, jotka estäisivät painumista. Lisäksi sisäpuolinen laudoitus suunniteltiin siten, että eristettä pystyttäisiin helposti lisäämään seinän yläpäähän, vaakarakenteiden ja ulkoseinän liitoskohtiin sekä ikkunoiden alle. Väliseinät tehtiin rankarakenteisina ulkoseinien tapaan kuitenkin niin, että rungon molemmin puolin on edellä kuvatun sisäpuolen kaltainen rakenne.

20106_22040.jpg

Ala-, väli- ja yläpohjat

Vaakarakenteiden kantavia palkistoja ei pientaloissa tarvinnut laskea tapauskohtaisesti, vaan ne löytyivät taulukoista jännevälin ja kuormituksen perusteella. Eristeistä antoi jokaiselle rakentajalle jaettu Maatalouden rakennusopas (1947) seuraavia ohjeita:

a) Täytteenä käytetään konehöylälastua, laatikkotehtaan sahajauhoa, turvepehkua, sammalta, päistäriä, vaneritehtaan sorvinpurua, jotain muuta sopivaa ainetta tai edellä mainittuja sekoitettuna. Täytteen tulee ehdottomasti olla kuivaa. Siihen on hyvä sekoittaa jonkin verran kuivaa sammutettua kalkkia ja lasinsiruja (rottien ja hiirien varalta). Täytekerroksen vahvuuden kylmiä tiloja vastaan tulee olla vähintään 35 cm. Täyte on sullottava tiukkaan, erikoisesti seinänvierustat on täytettävä huolellisesti.

b) Painotäytteeksi soveltuvat hyvin kuivat muuraus- ja rappausjätteet sekä kuumentamalla kuivattu hiekka ja savi. Painotäytekerroksen vahvuus on noin 5 cm.

c) Erikoistäyte tulee kysymykseen ullakkohuoneiden vesikattoa vastassa olevissa viistoissa laipiorakenteissa. Näissä on rakennetilan säästämiseksi parasta käyttää tavallisten täyteaineiden asemesta teollisuusvalmisteisia eristyslevyjä (aaltolevyt, takoliitti, insuliitti, pankaniitti yms.), jotka vaativat vähän rakennekorkeutta. Vesikaton ja eristyskerroksen väliin on varattava avoin ilmarako ja suojattava rakenne kosteudelta esim. vuoraushuovalla.

Lämmöneristeen ja painotäytteen välissä käytettiin rakennuspaperia tai sanomalehtiä.

Ullakko- ja vesikattorakenteet

Vesikatteen kantavina rakenteina käytettiin tavallisesti yksinkertaisia kattokannattajia. Ne oli tuettu ulkoseinille sekä kantaville väliseinille, jotka erottivat ullakon asuintilat kylmistä sivu-ullakoista. Pienillä jänneväleillä tämä rakenne oli riittävä ja tilat saatiin mahdollisimman tehokkaasti hyötykäyttöön.

Toinen vaihtoehto oli ns. ruotsalainen kattotuoli, joka on tuettu ja jäykistetty vinotuin läheltä ulkoseinää. Tämäkin rakenne jätti keskiosan asuintilat vapaasti käytettäviksi. Tyypillinen kattokaltevuus oli jyrkähkö 1:1,5, mikä sekin osaltaan jätti kattotuolin alle runsaasti käyttökelpoista tilaa.

Vesikatemateriaaleista oli pulaa yhtä lailla kuin kaikesta muustakin. Alkuun päre oli lähes ainoa saatavilla oleva kateaine ja jopa korsi- eli olkikaton rakentamiseen annettiin ohjeet. Näitä kattoja ei kuitenkaan ole enää säilynyt, sillä ne lienee korvattu heti, kun parempia materiaaleja on tullut saataville. Rintamamiestalolle ominaisia katemateriaaleja ovat kolmiorimoitettu bitumihuopa, konesaumattu pelti ja sementtikattotiili, joskin vanhoja vesikattoja korvataan usein aikakaudelle epätyypillisillä poimulevy-, tiili- ja bitumipaanukatteilla.

20106_22041.jpg

Savupiiput, hormit ja tulisijat

Rintamamiestalolle tyypillisesti kaikki tulisijat oli keskitetty yhden piipun ympärille, joten siitä saattoi kehkeytyä massiivinen rakenne, jossa oli jopa toistakymmentä "reikää" – savuja tuuletushormeja. Tulisijoja olivat paikalla muuratut leivinuunit, liedet ja lämmitysuunit, muuripadat ja kiukaat sekä tehdasvalmisteiset valurautaliedet, uunit ja kamiinat.

Jälleenrakennuskauden loppupuolella yleistyneestä keskuslämmityksestä huolimatta keittiön liesi sekä saunan kiuas ja muuripata säilyivät tavallisesti puulämmitteisinä. Avotakkojakin saatettiin pulan helpotuttua rakentaa, vaikka rakentamisohjeissa niitä ei juuri suositeltu mitättömän lämmityskyvyn vuoksi. Uunilämmitys piti rintamamiestalon rakenteet kunnossa, sillä hyvin vetävät uunit aiheuttivat talon sisään pienen alipaineen ja poistivat näin asumisesta aiheutuvan (nykyiseen verrattuna vähäisen) kosteuden ennen kuin se pääsi vioittamaan rakenteita. Hatarien rakenteiden vuoksi korvausilman riittävyyttä ei tarvinnut miettiä erikseen.

Ikkunat ja ovet

Tavallisesti ovet ja ikkunat olivat jo standardimittaisia tehdastuotteita, joiden mitoitus perustui viiden senttimetrin välein mitoitettuihin vakiolaseihin. Yleisin ikkunatyyppi oli kaksilasinen sisään-ulos aukeava puuikkuna. Ikkunat on jaettu yleensä kahdeksi tai kolmeksi vierekkäiseksi ruuduksi, joissa ison ruudun toisella tai molemmilla reunoilla on kapeampi tuuletusikkuna. Vaakapuitteita ei yleensä ole. Vain joissakin erityisesti maaseudulle suunnitelluissa talotyypeissä saattaa nähdä perinteisiä kuusiruutuisia ikkunoita.

Usein varsinkin nuoremmissa rintamamiestaloissa pyöreä tai vinoneliön muotoinen pikkuikkuna koristaa ullakon päätyä, porrashuonetta tai sisäänkäyntiä. Ulko-oven sijaintia korosti lähes poikkeuksetta kuisti tai syvennys, mutta itse ovi oli vaatimaton ja vailla koristeita. Yleensä se oli kapealla pystypaneelilla verhottu ja varsinkin pääovessa oli usein myös lasi.

Kingspan Insulation Oy
Rakentaminen
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201512_45081.jpg
Pientalon korjaushankkeen kulku
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: suunnitteluvaiheessa määräytyy suurin osa hankkeen kustannuksista. Mitä enemmän korjaukseen liittyviä asioita otetaan ennalta huomioon, sitä hallitummin, nopeammin ja edullisemmin varsinainen työ sujuu. Pienenkin korjauksen suunnittelussa kannattaa käydä ainakin jollain tasolla artikkelissa esitetyt asiat. Kaikki korjaushankkeet ovat erilaisia ja vaativat yksilöllistä suunnittelua. Kuitenkin tässä esitetään joitakin yleisiä asioita, jotka saattavat helpottaa hankkeen hahmottamista, suunnittelua ja läpivientiä ja joista kukin korjaukseen ryhtyvä voi poimia omaan tapaukseensa sopivat vinkit.
20176_49431.jpg
Helppo lisälämmöneristys
Rakennuksen energian kulutusta ja lämpöhäviötä voidaan pienentää tehostamalla lämmöneristystä paksummilla eristekerroksilla tai eristävämmillä materiaaleilla. Lisälämmöneristys on remontointikohteessa aina kannattava investointi. Näiden lisäksi erityisesti ilmanpitävyyden parantaminen vähentää energiankulutusta selvästi sekä varmistaa rakenteen kosteusteknisen toimivuuden. Kingspan -eristeitä käyttämällä tehokkaampi lämmöneristys voidaan toteuttaa kolmella eri tavalla.
201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
20213_68919.jpg
Lemmikit taloyhtiössä
Yhä useammassa perheessä on lemmikkieläin tai -eläimiä. Taloyhtiöissä tämä merkitsee lemmikillisten ja lemmikittömien asukkaiden rinnakkaiseloa, mikä edellyttää joskus molemminpuolista huomaavaisuutta. Lemmikkieläinten pidosta, säännöistä ja rajoista keskustellaan usein myös vuokranantajan ja vuokralaisen välillä vuokrasopimusta laadittaessa.
JNT Nollge sisäilman laatu mittaus
Langattomat sensorit vievät sisäilmanlaadun seurannan uudelle tasolle
Kaikki alkoi pietarsaarelaisen kiinteistön pesutuvasta. Pesutuvan käyttäjiltä tuli Folkhälsans Fastigheter Ab:n Anders Dahlbäckille ilmoituksia sisäilman huonosta laadusta. Samoihin aikoihin alkuvuonna 2021 JNT:N (Pietarsaaren Puhelin Oy) myynti otti yhteyttä Andersiin, sillä heilläkin oli tiedossa kyseisen Pietarsaaressa sijaitsevan kiinteistön ikä ja sitä myötä myös mahdolliset sisäilmaongelmat. JNT:n myyjä kertoi Nollge -sensoreista, joilla voitiin mitata muun muassa sisäilman laatua. Nollge on JNT:n IoT-konsepti, jonka sensorit toimivat täysin langattomasti Sigfox-radioverkossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton