LVI-koulu 6 - sisätyöt

Sisätyöt alkavat kun runko on valmis ja lattia valettu. Seiniin lisätään eristettä ja kipsilevyt asennetaan. Kosteat tilat vesieristetään ja laatoitetaan. Pikkuhiljaa talo alkaa näyttää kodilta kun seinät verhoillaan ja lattiat päällystetään. Listat viimeistelevät lopputuloksen. Myös LVI-töitä tehdään taloon vielä tässä vaiheessa: hanat ja suihkut asennetaan paikoilleen, lattialämmityksen termostaatit kiinnitetään huoneisiin ja ilmanvaihtoventtiilit säädetään.

6a. Lattialämmityksen termostaatit

Termostaatti on laite, joka mittaa huoneen lämpötilaa ja antaa tarvittaessa impulssin keskusyksikölle, että lämpöä on lisättävä. Kun kaikkiin huoneisiin laitetaan termostaatit, voidaan lämpötilat säätää huonekohtaisesti jokaiseen tarpeeseen sopivaksi.

Uponorin langattomilla termostaateilla säästyy sähkötöitä ja termostaatti on tarvittaessa myöhemmin siirrettävissä. Termostaatissa on +/- -näppäin, josta lämpötilaa voi nostaa tai laskea puoli astetta kerrallaan. Lisäksi termostaatissa on lämpötilan näyttö. Termostaatteja löytyy valkoisena, hopeanvärisenä ja harmaana.
Uusinta uutta on Uponorin energiaa säästävä säätöjärjestelmä. Säätö tapahtuu dynaamisesti niin, että lattiaa lämmitetään entistä tarkemmin vain silloin kun sitä tarvitaan. Lämpötilanvaihtelut vähenevät entisestään kun järjestelmä laskee automaattisesti, kuinka kauan vettä tarvitsee päästää putkiin ja kuinka kauan lattian oma lämmönvarausominaisuus riittää lämmittämiseen. Esisäätöjä ei tarvita enää lainkaan. Energiaa säästyy perinteiseen säätöjärjestelmään verrattuna jopa 8 %.

Jos käytetään Uponorin langallisia termostaatteja, on sähkösuunnitelmassa huomioitava, että jokaiselle termostaatille tulee asentaa sähkökaapeli 2 x 0,3 - 1,5 mm². Termostaatit voidaan asentaa joko kojerasialle tai suoraan seinäpintaan. Mikäli halutaan käyttää lattia-antureita, on ennen lattiavalua huomioitava anturien putkitus termostaatista lattiaan.

Lue lisää Uponor-lattialämmityksestä ja energiaa säästävästä säätöjärjestelmästä.
6b. Ilmanvaihtojärjestelmän venttiilit
Kun katto on verhoiltu, leikataan katon läpi tulevat ilmanvaihtokanavat verhoilun kanssa samalle tasolle. Kanavien sahaamista ei suositella, sill...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Julkaistu
25.9.2012