Aluskatteen asennus

Aluskate on tärkeä osa kattoa ja on tarkoitettu kestämään katolla yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalikin. Sitä ei tule jättää pitkäksi aikaa säälle yms. ulkopuolisille rasituksille alttiiksi. Aluskate ei ole tarkoitettu rakennusaikaiseksi sääsuojaksi vaan rakennus tulee sääsuojata erikseen. Aluskatteen asennuksen jälkeen varsinainen kate tulee asentaa mahdollisimman nopeasti, mielellään muutaman viikon kuluessa.

Tuuletus

Tarkan rakennuskohtaisen tuuletussuunnitelman tekee aina rakennesuunnittelija. Räystäältä on johdettava tarpeeksi korvausilmaa katon tuuletustilaan. Vain tässä tapauksessa kattorakenne toimii kunnolla vieden pois lämpimän vesihöyrypitoisen ilman.
 

Aluskatteen ja katemateriaalin välitila on myös tuuletettava hyvin.Aluskatteen ja katemateriaalin välitila on myös tuuletettava hyvin.

Aluskatteen ja lämmöneristeen välitilaan johdetaan riittävästi korvausilmaa räystäiltä ja poistetaan joko päätykolmioiden tai tuulettuvan harjan kautta. Tarvittaessa poisto voidaan hoitaa esim. alipainetuuletusputkia käyttämällä. Aluskatteen ja kattotiilen välitilan riittävä tuuletus varmistetaan käyttämällä aina tuuletusrimoja. Aluskatteen ja katemateriaalin välistä on poistettava ylimääräinen rakennusmateriaali kuten puutavara ym. roskat, jotka saattaisivat estää hyvän tuuletuksen.

Asennus

Aluskate asennetaan kattotuolien päälle yleensä vaakasuuntaan. Sen menekki on noin 1,15 kertaa katon pinta-ala. Monimuotoisissa sekä vaativissa olosuhteissa rakennettaviin kattoihin suositellaan käytettävän aluskatteena liimareunaista Divoroll TOP RU –aluskatetta tai umpilaudoitusta ja aluskatehuopaa.
katto1.JPG

Aluskatteen työstämiseen käytetään puukkoa, vasaraa ja nitojaa. Aluskatteen kiinnitys käy hakasilla tai isoilla huopanauloilla. Aluskate limitetään vähintään 150 mm vaaka- ja pystysaumoissa. Aluskate jätetään hieman löysästi (10-30mm), jotta sillä on elämisvaraa.

Jos aluskatteeseen joutuu tekemään jatkoskohtia, on ne tehtävä kattotuolien kohdalle. Kattotuolien kohdalle aluskatteen päälle asennetaan esim. 25x50 mm:n tuuletusrimat.

katto 2.JPG

Alaräystäillä aluskate asennetaan reilusti seinälinjan yli.

Lappeen liittyessä seinään, aluskate nostetaan seinälle 300 mm matkalta ja päälle asennetaan rintataitepelti.

katto 4.JPG

Huom!

Kun katolla liikutaan aluskatteen asennuksen aikana, on astuttava ruoteiden päälle.


Vesikaton taitokset


Sisätaitteissa eli jiireissä käytetään Ormax -sisätaitteenpohjapelti taikka sisätaitteelle tehdään laudoitus min. 300 mm molemmin puolin taitetta.

Sisätaitteenpohjapellin päälle asennetaan yksi vuota sisätaitteen suuntaisesti varmistamaan sisätaitteen vesitiiviys. Tämän päälle asennetaan aluskate normaalisti ja lopuksi sisätaitepelti päällimmäiseksi.

Sisätaitteen ala- ja yläpäähän laitetaan sisätaitteen päätykappaleet. Peltien limityskohdassa käytetään tiivistysmassaa.


Sisätaitteen nostopellin asennus

Sisätaitteen lopetuksen asentaminen
katto 5.JPG
Ulkotaitoksissa taitoksen kummallekin puolelle laitetaan aluskate 150 mm taitteen yli ja sen jälkeen laitetaan tuuletusrimat ja ruoteet. Ruoteiden päälle laitetaan harjalauta. Taitteeseen voidaan laittaa tuulettuvaa ulkotaitetiivistettä harjatiilen alle, jottei vesi ja tuiskulumi tunkeudu tiilen alle.

Läpivientien teko

Läpivientityöt tehdään aluskatteen varsinaisen asentamisen yhteydessä, jotta läpivientien yläpuolelle tehtävät vesiohjurit veden johtamiseksi läpiviennin sivuitse, saadaan tehtyä kunnolla. Läpiviennin ollessa suorakaiteen muotoinen leikataan aluskatteeseen aukko niin, että aluskatteen reunaat pystytään läpiviennin kohdalla taivuttaa ylös. Kulmat tiivistetään joustavalla liimanauhalla esimerkiksi Flexirollilla tai vastaavalla tiivistystuotteella.

katto 6.JPG

Putkien läpivienneissä noudatetaan aina valmistajan ohjeita.

Esimerkki Monierin läpivientikauluksen asennuksesta aluskatteeseen.Esimerkki Monierin läpivientikauluksen asennuksesta aluskatteeseen.

Avaimet käteen tiilikattoremontti

Jätä yhteydenottopyyntö, niin Ormaxin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.

 

  • Jätä yhteydenottopyyntö, niin Ormaxin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.
  • Ilmaisella arviokäynnillä saat tarjouksen kattoremontista, joka ei sido sinua mihinkään. 
Päivitetty
18.6.2019