Esteettömän keittiön suunnitteleminen

Esteettömän keittiön suunnitteleminen Sataesteetön hankkeen Kaikkien koti -tilaan SAMKin sosiaali- ja terveysalan toimipisteessä aloitettiin keväällä 2010. Keittiön rakentamisesta hankkeessa vastaa Puustelli, jonka suunnittelija Tony Lönnqvist hahmotteli suunnitteluryhmän kanssa käytyjen keskustelujen ja yhteisten päätösten pohjalta esteettömän Puustelli-keittiön.

Suunnittelussa pyrittiin huomioimaan eri tavoin fyysisesti rajoittuneet keittiön käyttäjät, kuten esimerkiksi pyörätuolilla liikkuvat henkilöt, näkövammaiset tai henkilöt, joilla on huomattavan heikko nostovoima käsissään tai rajoittunut mahdollisuus kumartua matalalle ja ylettyä korkealle, mikä on tavallinen ikääntyneiden ongelma. Keittiön kalusteet on pyritty suunnittelemaan ja sijoittamaan siten, että muunneltavuus mahdollistaa erilaisten käyttäjien tarpeet samanaikaisesti ja että keittiössä pystyy liikkumaan ja työskentelemään esteettömästi.

Puustellin suunnittelema esteetön keittiö 3D-kuvana.Puustellin suunnittelema esteetön keittiö 3D-kuvana.

Erilaisia esteettömiä ratkaisuja

Keittiöaltaan alla olevasta roskiskaapista päätettiin tehdä pyörillä liikkuva, jotta se saadaan tarpeen vaatiessa (esim. pyörätuolia käyttävät henkilöt) pois. Koko keittiöstä jätetään myös alasokkeli pois kokonaan ja tilalle laitetaan putkijalat.
Keittiöallas katsottiin parhaaksi asentaa ”poikittain”, jolloin hana jää altaan vasemmalle sivulle. Näin esimerkiksi pyörätuolilla liikkuva käyttäjä ulottuu hanaan paremmin, kuin jos se olisi tavallisimmalla paikallaan altaan takana. Altaan ja lieden väliin lisättiin myös työtilaa, ja toisella puolella tasoa päätettiin jatkaa jääkaappi/pakastimeen asti. Pitkät tasot helpottavat työskentelyä, jos astioiden ja muiden tavaroiden nosteleminen on jostain syystä vaikeaa. Keittiöön suunniteltiin myös sähköisesti aukeava aventos-yläkaappi, joka helpottaa ylettymistä yläkaapille.
Työtason eteen suunniteltiin liikuteltava taso, josta tulee myös niin tukeva, että sen varassa on helppo liikkua ja että se kestää nojaamista. Taso on mahdollista työntää jääkaapin vieressä olevien kaappien väliin tason alle piiloon, kun sitä ei tarvita.
Myös ruokapöydän säätöön asennetaan eri vaihtoehtoja. Haarukka-, veitsi- ja lusikkalaatikostot sijoitetaan kiinteästi pöytätason alle, jolloin pöydän kattaminen on helpompaa.

Myös koneet ja pistorasiat ulottuville

Kaikki vetimet ovat selkeitä, hyvin erottuvia ja helposti tartuttavia. Myös keittiön koneiden tekniikkaan ja pistorasioiden sijoittamiseen kiinnitettiin erityistä huomiota. Kaikki seinään tulevat pistorasiat laitetaan hieman vinoon esim. kiilan avulla, jolloin niiden käyttö helpottuu. Yksi pistorasiaa tulee työtason etureunaan, jotta se on mahdollisimman hyvin kaikkien käyttäjien ulottuvilla.
Työtason etureunaan tulee myös paneeli, jossa on kaikkien sähköisten laitteiden kytkimet. Poikkeukseksi jää vain jääkaappi, joka on yhden kytkimen takana. Liedeksi valittiin kaksilevyinen induktioliesi, johon tulee hipaisunäppäimet. Nappuloita helppokäyttöisempien hipaisunäppäinten käytön voi estää ainoastaan erittäin voimakas käsien vapina. Uuni on ulosvedettävillä teleskooppikiskoilla.

Lisäksi tilaan suunnitellaan ja toteutetaan opinnäytetyönä pater noster –tyyppinen kaapisto, jossa kaikki hyllyt ovat hyvin kenen tahansa ulottuvilla.
 
Päivitetty
17.5.2010