Riittämätön ilmanvaihto voi pilata löylyjen tuoman nautinnon

Saunan remonttia suunniteltaessa kannattaa miettiä, miten toimiva ilmanvaihto toteutetaan. Hyvin toteutettu ilmanvaihto lisää löylyjen tuomaa nautintoa ja kuivaa tilat kylpemisen jälkeen. Sauna pysyy jatkuvasti raikkaana ja sinne on mukava mennä kerta toisensa jälkeen.

Venttiilit Jäsentukusta

Valitse venttiileille oikea paikka

Oikea paikka korvausilmaventtiilille on n. 40 – 50 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella, kiukaan takana tai sivulla. Näin otettaessa löylyä mukaan ehtii happipitoista ja raikasta ulkoilmaa.

Ennen korvausilmaventtiili sijoitettiin usein alas, jopa lattiatasolle. Ajatuksena oli tuottaa riittävästi ilmaa puukiukaalle, joita kiukaat pääasiassa olivat. Tämä tapa kylmettää suotta lattian ja etenkin talviaikaan lisää lämmitystarvetta lattialämmitteisessä tilassa.

Poistoilmaventtiilin oikea paikka on mahdollisimman kaukana korvausilmaventtiilistä, kuitenkin niin ettei kylpijälle aiheudu vedontunnetta.

Valitettavan usein saunaan on valittu korvausilmaventtiiliksi aivan tavallinen lautasventtiili, jota ei edes vaivauduta avaamaan saunottaessa tai se suljetaan, kun löylyt on otettu. Näin toimittaessa saunan kuivuminen hidastuu ja pahimmassa tapauksessa saunaan alkaa muodostua tunkkainen haju.

Löylyhuoneessa korvausilmaventtiilin oikea paikka on kiukaan sivulla tai yläpuolella, 40 – 60 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella. Kattokin käy.Löylyhuoneessa korvausilmaventtiilin oikea paikka on kiukaan sivulla tai yläpuolella, 40 – 60 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella. Kattokin käy.
Sauna kuuluu kiinteänä osana asuintiloja. Kannattaa muistaa, että saunan ilmanvaihto on osa kaikkien tilojen ilmanvaihtoa!
 
Julkaistu
18.5.2010