Mökkielämä alkaa Kaisla -saunamökistä

Perheen pitkäaikainen haave oli rakentaa oma mökki järven rannalle. Mikään kiire rakentamiselle ei ollut ja tonttia etsittiinkin hiljalleen muutaman vuoden. Perheen perustamisen jälkeen toiveena oli löytää tontti, jossa olisi matala ja loiva ranta. Näin lasten olisi mukava leikkiä rannalla eikä aikuisten tarvitsisi pelätä katsetta kääntäessään, että joku lapsista putoaisi yhtäkkiä huomaamatta veteen. Toive tuotti hiukan hankaluuksia, mutta siitä pidettiin kiinni. Lopulta mieluinen tontti löytyi, joskin etäisyyttä kodista jouduttiin hieman kasvattamaan.

Tontin tarjoama näkymä järvelle sekä luonnon rauha lumosi kaupungissa asuvan perheenTontin tarjoama näkymä järvelle sekä luonnon rauha lumosi kaupungissa asuvan perheen

Millaisen mökin rakentaisimme?

Tontin kaavamääräyksissä sanotaan, että rannan läheisyyteen saa rakentaa kerrosalaltaan 25 m2 kokoisen saunamökin ja kauemmaksi rannasta noin 80 m2 päämökin. Myös varastorakennukselle
oli varattu tilaa 10 m2.

Päätimme aloittaa mökkielämän pienellä budjetilla. Rakentaisimme ensimmäiseksi saunamökin, varaston ja huussin. Ensimmäisinä mökkivuosina tekisimme terassit, oleskelupihan, rannan ja laiturin kuntoon. Kun tila alkaa tuntua riittämättömältä, rakennamme päämökin, joka sijoittuu kauemmaksi rannasta. Tällöin saunamökki tulisi toimimaan päämökin rakentamisen aikana ns. taukotupana ja jatkossa esimerkiksi vierasmajana.

Tontin tiepohjaa tekeillä.Tontin tiepohjaa tekeillä.

Mistä mökki rakennetaan?

Ensimmäinen ajatus oli, että mökki rakennetaan pitkästä tavarasta – tottakai, olemmehan rakennusalan ammattilaisia. Suunnittelu- ja rakentamistaidot löytyvät omasta perheestä.

Ryhdyimme kuitenkin miettimään eri vaihtoehtoja. Perheellämme on useita rakennusprojekteja jo takana päin, miksi emme valitsisi tällä kertaa ”helpointa” tapaa ja ostaisi hirsimökkipakettia? Onhan siinäkin paljon rakentamista, mutta mukana tulisivat kaikki suunnitelmat ja materiaalit vaivattomasti samasta toimituspaikasta. Samalla saisimme sen suomalaiseen maisemaan ja perinteeseen kuuluvan hirsimökin. Lisäksi yksiaineisena rakenteena kesäkäyttöön tarkoitettu hirsirakennus säilyisi talvikauden vaurioitumattomana ilman erillistä lämmitystä.

IMG_1543.JPG

Esittelypäiviltä paljon tietoa, kotiin tarjous ”takataskussa”

Ajatukset alkoivat suuntautua valmisvaihtoehtoihin, joista esitteiden perusteella Kontion monipuoliset mallistot vaikuttivat mielenkiintoisimmilta. Mallistoihin tutustuessamme kaksi saunamökkiä painuivat erityisesti mieliimme. Kontion palvelusta sekä näistä malleista oli saatava lisää tietoa. Kuin sattuman kauppaa – Rakentaja.fi -palvelussa oli ilmoitus kotimme lähellä sijaitsevan Kontion näyttelypisteen viikonlopputapahtumasta!

Esittelypäivillä saimme ammattitaitoiselta Kontiomyyjältä vastauksia mieltämme askarruttaviin kysymyksiin, kuten onko ideamme mahdollista toteuttaa käytännössä, sillä suunnitelmissamme olisi tehdä syksyllä ainoastaan perustustyöt ja vasta seuraavana keväänä pystyttää saunamökki.

Kontiolle idea oli tuttu. Kun varaus mökistä tehtäisiin, saisimme rakennuslupapiirustukset rakennusluvan hakemista varten. Kontion rakentajakansiossa olisi kaikki saunamökin rakennusohjeet ja –detaljit, perustusten mittapiirustuksineen. Eli pääsisimme syksyllä rakentamaan perustukset ja keväällä olisi saunamökin toimitus. Varausmaksun jälkeen loput saunamökin maksusta suoritettaisiin vasta toimituksen jälkeen.

Käytäntö tuntui hyvältä. Kontion luotettavuus hirsitalovalmistajana sai meidät kaikin puolin vakuuttuneeksi. Esittelypäiviltä lähdimmekin ”tarjous takataskussa” ja ajatuksissamme teimmekin päätöksen: mökkiprojektimme alkaa Kontion Kaisla B saunamökillä.

Kontio Kaisla.Kontio Kaisla.

Kaisla B saunamökki – kerrosala 25 m2

Kaisla saunamökki nousi suosikiksemme esittelypäivillä. Ruokailu- ja oleskelutilat on erotettu saunasta omaksi kokonaisuudekseen. Tämä palvelisi erittäin hyvin perheen tarpeita. Vaikka saunassa saunottaisiin yömyöhään, se ei häiritsisi oleskelutilojen puolella nukkuvia perheenjäseniä kuumuudellaan. Pisteenä iin päälle on käytännöllinen, yhteinen terassitila.
Tästä se mökin rakentaminen alkaa!

Kaisla B: Kerrosala 25 m2, Kokonaiskäyttöala 40 m2.
Kaisla B: Kerrosala 25 m2, Kokonaiskäyttöala 40 m2.
 
Julkaistu
23.4.2010