Rintamamiestalon korjausvaihtoehto 2
- osittainen lämmöneristys

Rintamamiestalon korjausvaihtoehto 2 on osittainen lämmöneristys. Jos ensimmäisen kerroksen kattoon ja lattiapintoihin ei haluta kajota, parantaa osittainenkin levyeristys rakennuksen energiataloutta.

Ulkoseinät ja yläpohja tiivistetään ulkoilmaa vasten levyeristeellä, sivu-ullakot jäävät edelleen kylmiksi varastotiloiksi ja väli- ja alapohja jäävät ennalleen. Yläpohjan levyeristystä ei kannata jättää tekemättä, koska sitä kautta poistuu suurin osa rakennuksesta karkaavasta hukkalämmöstä.

Helppo ja nopea sisäpuolinen lisälämmöneristys

Tässä vaihtoehdossa tehoton lämmöneristys ja huonosti ilmanpitävä seinä- tai kattorakenne lisälämmöneristetään sisäpuolelle vanhan rakenteen päälle. Eristelevyinä käytetään joko SPU Anselmia (30 mm paksu eristelevy, johon liimattu valmiiksi kiinni 9 mm:n reunaohennettu kipsilevy) tai SPU Wilhelmiä (30 mm paksu eristelevy, johon liimattu valmiiksi kiinni 11 mm:n lastulevy).

Kipsi- tai lastulevyn ansiosta lisäeristäminen ja uusi seinäpinnoite syntyvät nopeasti eikä muita rakenteita tarvita. Menetelmän avulla saadaan erittäin nopeasti ja edullisesti tuntuvaa säästöä energiankulutuksessa, koska ratkaisu parantaa sekä rakenteen lämmöneristystä että ilmanpitävyyttä. Tyypillisessä purueristeisessä rintamamiestalon seinässä tällä menetelmällä voidaan seinän U-arvo eli lämmönläpäisykerroin lähes puolittaa ja ilmanvuotoluku laskea paremmalle tasolle kuin monessa uudessa rakennuksessa.

Kun lisälämmöneristys tehdään sisäpuolelta:

  • Vältytään julkisivun purku- ja kunnostustöiltä.

  • Rakenteiden paksuus ei kasva ulospäin: ei vaadi sokkelin ja räystäsrakenteiden leventämisiä. Myöskään ikkunoita ei tarvitse uusia / siirtää.

  • Ei vaadi erillistä lisärunkoa, vaan levyt voidaan kiinnittää suoraan vanhan rakenteen päälle.

  • SPU-eristeillä eristettäessä on kaikki samassa paketissa: ei vaadi höyrynsulkua eikä erillistä tuulensuojalevyä.

  • Kun eristelevy on kiinnitetty, voidaan aloittaa seinän pinnoitustyöt


Kriittiset kohdat

1. Alapohjan lämmöneristävyyden ja tiiviyden riittävyys
Seinäeriste vaahdotetaan tiiviisti paikalleen jääviin lattiarakenteisiin. Voidaan myös harkita lattian avaamista ulkoseinän viereiseltä kaistalta, jotta seinäeriste voitaisiin ulottaa lattiapinnan alapuolelle – tämäkin parantaa hieman alapohjan ja ulkoseinän liitoksen mahdollista vetoisuutta.


2. Välipohjan lämmöneristävyys ja tiiviys kylmän ja käyttöullakon liitoskohdissa Kylmän sivu-ullakon lattian sinänsä helpolta tuntuvaan tiiviiseen lämpöeristämiseen tulee ryhtyä harkiten – nythän lisäeriste on raken...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan