Miten pakata tavarat muutossa?

Ensinnäkin pakkaaminen kannattaa aloittaa ajoissa ja suorittaa huolellisesti. Muuton yhteydessä on hyvä inventoida omaisuutta ja laittaa turhat esineet, vaatteet, kalusteet kierrätykseen. Rikkoutuneet ja epäkuntoiset tavarat, jotka halutaan säilyttää, on hyvä korjauttaa tässä yhteydessä.

Laatikot


Parhaimpia laatikoita ovat muoviset muuttolaatikot, joita vuokraavat muuttoyritykset tai mahdollisesti posti. Pahvilaatikot ovat kuitenkin lähes yhtä hyvä vaihtoehto ( halvempi ainakin ). Pahvilaatikot ovat kestävyydeltään heikompia kuin muovilaatikot, joten pahvilaatikoita ei voi pakata muovilaatikoiden tapaan, vähemmän tavaraa pahvi- kuin muovilaatikkoon. Laatikkoon on hyvä kirjoittaa tai kiinnittää lappu, jossa lukee mitä ne sisältävät, kenen tavaroita ja minne ne sijoitetaan tulevassa asunnossa. Erityisen tärkeää on mainita, jos laatikossa on särkyvää tavaraa. Laatikoita on turha pakata liian täyteen. Vajaamman laatikon käsittely on helpompaa kuin täyden ja kun laatikon yläosaan jätetään 3-4 cm rakoa, laatikoita voi pakata muutaman päällekkäin. Kohtalaisen kokoisen kodin irtaimistoon riittää viitisenkymmentä laatikkoa.

HUOM! Uudessa kodissa tarvitaan aina ruuvimeisseliä tai muita pikkutyökaluja, joten ne on hyvä jättää helposti saataville.

Irtaimisto


Kun aloitetaan pakkaaminen ajoissa, ensin laitetaan sisustusesineet - kirjat, lasitavarat, peilit, taulut, ryijyt, esillä olevat valokuvat - ja kaapistojen tai kirjahyllyn laatikostoissa säilytyksessä olevat tavarat muuttolaatikoihin. Jos laatikostoissa olevat tavarat voidaan jättää huonekalun siirron ajaksi paikoilleen, niitä ei tarvitse pakata uudelleen. Särkyvät esineet on hyvä pakata tilavasti ja yksitellen kääriä sanomalehtiin, pakkauspaperiin, aaltopahviin tai pakkausmuoviin. Kaikkien tilojen, siis myös autotallin, varaston, teknisen tilan ja puutarhavajan, irtain tavara on hyvä pakata ( mielellään samankokoisiin ) laatikoihin ja arvella tavaroiden tarpeellisuutta. Muutto on yleensä hyvä tapa päästä turhasta eroon, koska muuton yhteydessä joutuu pakostakin käymään kertyneen omaisuutensa läpi.

Valaisimia tarvitaan heti


Valaisimet ja niiden johdot suojataan em. tavoin myös, mutta varsinkin suurimmat valaisimet on hyvä kuljettaa erikseen uuteen asuntoon. Ripustuskoukkua ei kannata peittää, jotta valaisin saadaan heti uudessa asunnossa katosta roikkumaan. Muuttopäivät venyvät helposti pitkiksi. Jopa kesäaikaan pimeys saattaa yllättää muuttajat.

Pitääkö kaapit tyhjentää?


Kaapistojen ja kirjahyllyjen ovet ja laatikostot on hyvä lukita kiinni tai esim. maalarinteipillä teipata kiinni, jotta ne eivät aukea siirron ja kuljetuksen yhteydessä ja etteivät mahdollisesti kaappien taakse jätetyt tavarat putoa pois sieltä. Huomioi myös kaappien mahdollisesti irtonaiset hyllyt. Kannattaakin tarkasti miettiä, kannattaako kaappeihin ja laatikoihin jättää tavaroita. Lukittavien kalusteiden avaimet on syytä laittaa huolellisesti talteen, jotta ne löytyvät taas tarvittaessa. Teippi on poistettava heti, kun kalusteet ovat oikeilla paikoillaan, ettei teipistä jää jälkiä kalusteeseen.

Mattoja ja peitteitä ei välttämättä kannata pakata


Arat huonekalut suojataan kolhujen välttämiseksi em. pakkausmateriaaleilla. Kuljetuksessa voi käyttää vuodevaatteita ja muita vaatesäkkejä suojaamassa arkoja kalusteita. Samoin mattoja voidaan käyttää kalusteiden välissä hankautumisen estämiseksi. Tekstiilit pakataan laatikoihin tai esim. henkareilta vaatteet pakataan joko jätesäkkeihin tai pukupusseihin. Vuodevaatteet saa pakattua paksumpiin jätesäkkeihin. Tekstiilipussien suut on syytä sulkea likaantumisen välttämiseksi. Runkopatjat ja patjat kannattaa suojata suojamuovein tai -paperein.

Myös kasvit muuttavat


Viherkasvit siirtyvät näppärästi kesällä paikasta toiseen ilman paleltumisvammoja, mutta talvella ne on hyvä suojata joko paperiin tai suojapussiin ja siirtää ne lämpimässä autossa paikasta toiseen. Kasvien sopeutuminen uusiin kasvuolosuhteisiin kestää muutenkin vähän aikaa.

Varastointi


Väliaikaisia varastoja löytyy lähes joka kunnasta, jos tavaroiden välivarastointiin on tarvetta eikä sukulaiset tai ystävät saa varastoihinsa mahtumaan. Välivarastoja löytyy lämpiminä ja kylminä sekä vartioituina. Niitä vuokrataan vähintään kuukaudeksi kerrallaan. Kohtuullisen kokoisen omakotitalon irtaimistolle riittää 10 m²:n tila.

Muuttoauto


Jos muutto tapahtuu pidemmälle, kannattaa vuokrata yksi iso muuttoauto, johon mahtuu kerralla kaikki. Umpilavainen kuorma-auto on suositeltavin vaihtoehto, likaantumisen ja vaihtuvan sään tuhojen estämiseksi. Lähelle tapahtuvaan muuttoon käy henkilöauto tai pienempi kuorma-/pakettiauto. Ajokortin kirjainyhdistelmät on otettava huomioon autoa vuokrattaessa - kaikkia autoja ei saa ajaa millä tahansa kortilla. Mikäli perheellä on jotain suurempia ja raskaampia tavaroita, kuten piano tai vastaava, kannattaa hankkia kunnon kuljetuskalusto ja tällöin on usein järkevää viedä muutkin tavarat samalla kyydillä.

Talkoilla ripeyttä muuttoon


Hyvällä talkooporukalla päästään nopeaan lopputulokseen. Talkoot ovat muutenkin mukava tapa kutsua yhteen kaverit ja/tai sukulaiset. Hyvin organisoidusti paikat ovat uudessa kodissa hetkessä paikallaan ja koti siivottuna. Talkooporukalla muutettaessa hyvät pakkausmerkinnät ovat arvokkaita. Kantajat tietävät heti, mihin huonesseen mikäkin laatikko tai pussi kuuluu.

Korttipalvelusta kutsut ja osoitteenmuutokset


Kutsu talkooporukka kasaan korttipalvelumme Tervetuloa talkoisiin - kortilla. Kiitoksena porukan työstä on hyvä tarjota ateria, jonka ei tarvitse olla sen kummempaa kuin vaikka suomalaiskansallista makkarakeittoa. Lopullinen kiitos porukalle on tupaantuliaisiin kutsuminen, joka sekin käy helposti korttipalvelumme, Tervetuloa tupaantuliaisiin - kortilla. Myös osoitteenmuutoskortit ja Onnea uuteen kotiin - kortit löydät samalta sivulta.
 
Päivitetty
22.11.2006