Muutossa muistettavat paperityöt

Kiire on eräs muuttajan pahimmista vihollisista. Kiireessä tavaroita rikkoontuu huonon pakkaamisen vuoksi ja kiireessä unohtuu olennaisia asioita. Onkin syytä tehdä mm. muuttovakuutus mahdollisesti rikkoutuvien tavaroiden varalle. Muuttamiseen liittyy tietysti muutakin kuin vain tavaroiden siirtely vanhasta kodista uuteen kotiin. Seuraavassa luomme katsauksen muuttoon liittyvistä paperitöistä.

Muuttoilmoitus


Tällä lomakkeella maistraatti l. valtakunnallinen väestötietojärjestelmä saa päivitetyn tiedon osoitteestasi. Lomake on palautettava viikon kuluessa osoitteen vaihdosta. Palautettaessa lomake viikkoa ennen muuttoa, posti saadaan tulemaan oikeaan osoitteeseen. Kun muuttoilmoitus on oikein tehty, tällä nopeutetaan asioiden hoitoa asumiskunnassa, veroille löytyy oikea osoite ja äänestysalue vaaleissa on oikea. Maistraatista päivitetyt tiedot jatkavat matkaansa ajoneuvohallintokeskukseen, seurakuntiin, Kansaneläkelaitokseen, verohallintoon ja puolustusvoimille.

Posti


Viikkoa ennen muuttamista on hyvä laittaa postiin ilmoitus osoitteenmuutosta. Muuttojakin on erilaisia. On määräaikaisia muuttoja, jolloin ollaan vaikkapa mökillä tietyn ajan ja halutaan postit sinne siellä vietettävän ajan verran. Pysyvässä muutossa posti lähettää vanhaan osoitteeseen tulleet postit kuukauden ajan maksutta uuteen osoitteeseen.

Uuden osoitteen ilmoitus

Ilmaisia osoitteenmuutoskortteja saa posteista. Viranomaisille tiedot menevät kuten edellä on esitetty. Uuden osoitteen on hyvä kertoa kuitenkin isännöitsijälle, kiinteistönhoitajalle tai vanhaan rakennukseen muuttavalle, jotta nämä voivat lähettää postit tai tarvittaessa kertoa osoitteen sitä tarvitsevalle, aikakauslehtiin, ystäville ja sukulaisille, kirjastoon, yrityksille ja yhteisöille, joiden jäsen tai asiakas on.
Osoitteen ilmoittaminen ystävien, tuttavien ja sukulaisten sähköposteihin tapahtuu kätevästi Korttipalvelumme välityksellä.

Sähkö- tai kaasuliittymä


Joissakin kunnissa on tehtävä irtisanomisilmoitus sähköliittymästä ja kaasuliittymästä. Uusi sähköliittymä on käytävä tekemässä kunnan sähkölaitoksella. Kaasuliittymäsopimus tehdään samassa paikassa, missä se irtisanottiinkin.

Vesiliittymä


Vain uusiin rakennuksiin tehdään vesiliittymäsopimus kunnan vesilaitoksen kanssa. Kerros- ja rivitaloissa tästä ei tarvitse huolehtia.

Jätesopimus


Paikallisessa jäteyhtiössä käydään sopimassa jätehuollosta. Kerrostaloissa jätesopimusta ei tehdä, vaan maksu sisältyy yhtiövastikkeeseen. Joissakin raivitaloyhtiöissä on sama tapa.

Puhelin-, internet-, tv-lupa- ja kaapelitvliittymät


Vanha puhelinliittymä on suljettava, jos sitä ei enää tarvita. Jos on tarve kiinteälle puhelinliittymälle, se tilataan paikalliselta puhelinyhtiöltä. Muuten se vaihdetaan vain uuteen osoitteeseen. Internet-liittymä on sanottava irti tai muutettava se uuteen osoitteeseen. Kaapelitv:n liittymä sanotaan irti tai muutetaan se uuteen osoitteeseen. TV-lupa on huoneistokohtainen, jokainen irtisanoo omansa tai vaihtaa uuteen osoitteeseen olemassa olevan luvan.

Muuta


Jos muutto tapahtuu vuokra-asunnosta, on vuokrasopimus irtisanottava kirjallisesti. Myös loppusiivous on kohteliasta tehdä. Koiran omistajien on palautettava koiran veromerkki asuinkuntaa vaihdettaessa, sillä koiran veromerkki on kuntakohtainen. Kaikissa kunnissa koiraveroa ei kanneta. Edellisen asunnon avaimet on palautettava ja uuteen asuntoon muutettaessa, jossa on asunut joku jo ennen, on hyvä vaihtaa ovista lukot. Kotivakuutus on syytä katsoa uudestaan läpi muutettaessa. Tarpeettomaksi käyneitä tavaroita ei kannata mukanaan viedä uuteen osoitteeseen, vaan ne voi lahjoittaa tai myydä pois.

Lopuksi


Muutto on tavallisesti mukava asia. Etenkin, jos muutetaan uuteen taloon tai ensimmäiseen omaan asuntoon. Kannattaa kuitenkin varata aikaa myös muuttojärjestelyille ja tarvittavien paperitöiden hoitamiseen, jotta kaikki tulisi kerralla kuntoon.
 
Päivitetty
22.11.2006