• Etusivu
  • Rakentaminen

Mietityttääkö lumen sulaminen?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.03.2010
20103_21035.jpg

Seinien vierustoilla olevat korkeat lumikasat voivat olla uhka rakenteelle.

Poikkeuksellisen runsasluminen talvi on päättymässä ja lumet sulavat paikoin nopeastikin. Jos talon salaoja- ja sadevesijärjestelmät ovat kunnossa, ei sulamisvesistä ole juuri haittaa. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, ettei seinien vierustoilla oleva lumi ole kiinni ulkoverhouksessa eikä sulamisessa muodostuva vesi pääse rakenteisiin. Ongelmia voi olla lähinnä 60-70-luvun matalaperustaisissa taloissa, joissa ympäröivä lumi voi olla reilustikin sokkelipinnan yläpuolella. Myös kellarilliset 40-50-luvun talot saattavat olla vaarassa. Puutteelliset tai vuosien saatossa tukkeutuneet salaojat eivät välttämättä toimi eikä sokkelin maanalainen vesieristys ole kunnossa.

Oma lukunsa ovat vielä tulva-alttiit alueet. Poikkeuksellisen runsaisiin tulvavesiin on myös syytä varautua. Tulvavesiin voi joissain tapauksissa varautua rakentamalla valleja muovista ja maa-aineksesta. Tukkimalla kellarikerroksen viemärinkannet, voidaan estää veden nousua viemäreistä sisätiloihin ja hankkimalla käyttöönsä uppopumppuja, mahdollisesti sisään tunkeutunut vesi saadaan tehokkaasti poistettua.

Kevään säät vaikuttavat

Aurinkoisella ja tuulisella ilmalla lumet sulavat ja vettä haihtuu nopeasti ilmaan. Hidas lumien sulaminen aiheuttaa vähemmän riskiä veden pääsystä rakenteisiin, mutta erittäin lämmin ajanjakso tai sateet saattavat aiheuttaa suurta kuormitusta. Oman ongelmansa voivat aiheuttaa myös sulamisvesien jälkeen tulevat yöpakkaset. Kastuneet rakenteet saattavat rapautua pakkasen vaikutuksesta.

Varmuuden vuoksi voi olla hyvä kiertää rakennusta lumilapion kanssa ja lapioida lunta pois perustusten välittömästä läheisyydestä. Mikäli lunta on talven aikana hyödynnetty eristeenä sokkelin vierustoilla on nyt aika kuoria tämä eristekerros pois.

Uusimmissa nykyisten rakennusmääräysten mukaisesti rakennetuissa taloissa ei ongelmia pitäisi syntyä. Perustusten ja piha-alueen rakennekerrokset on toteutettu niin, että sulamisvedet imeytyvät helposti maaperään ja salaojat ovat kunnossa.

Ole itse asiantuntija

Edellä joitain ajatuksia kevään ja lumen sulamisen mukanaan tuomista ongelmista. Pääsääntöisesti talon omistaja itse on paras asiantuntija siinä, mitä voi ja kannattaa tehdä. Mikäli ongelmia on ollut aiempina vuosina, on nyt syytä varautua entistä suurempiin ongelmiin ja pyrkiä ehkäisemään ne ennakolta.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20088_12735.jpg
Täystiilitalo Turkuun
Kohde sijaitsee Turun edustan merellisessä saaristomaisemassa, Satavan saaressa. Saareen tulee kaupungin vesijohto, mutta viemäriverkostoa ei ole.Rakentajaperhe on ostanut tontin jo vuonna 1986. Tontilla on yksi saaren korkeimmista kallioista, josta on upea näköala Airistolle. Omaa rantaa ei ole, mutta oikeus Artukan tilan yhteisiin kalavesiin Airistolla tuli tontin mukana. Tämä oli ahkeralle kalamiehelle tärkeä asia.Lasten harrastusten vuoksi perhe on asunut lähellä Turun keskustaa. Kolmesta lapsesta enää nuorin asuu kotona ja hänkin siirtyy pian valtion majoitukseen ja muonaan asevelvollisuuden ajaksi. Kuopukselle tehdään kuitenkin vielä huone uuteen kotiin.
20216_71338.jpg
Älykäs, selkeä ja moderni muodoiltaan
Mitä odotat tämän päivän hanalta? Moderneja muotoja sekä selkeitä linjoja kenties, vai kaipaatko enemmän älykkyyttä sekä ekologisuutta? Uudet Oras Stela -sarjan design-hanat vastaavat odotuksiisi. Nämä uutuudet sopivat nykyaikaiseen sisustukseen sekä vastaavat monen käyttäjän toiveisiin.Tutustukaamme Stelaan tarkemmin.
202112_74268.jpg
Älä säästä sähköä väärässä paikassa - vältä legionellatartunta hanavedestä
Sähkön hinta on nyt korkeimmillaan pitkään aikaan ja moni kikkaileekin sähkölaitteiden säädöillä säästääkseen sähköä. Ethän kuitenkaan kuulu heihin, jotka säästävät väärässä paikassa? Lämminvesivaraajan lämpötilaa ei kannata säätää kovalla otteella. Legionellabakteeri lisääntyy vesijärjestelmissä, joissa veden käyttölämpötila on liian alhainen.
8_P_153741_1.jpg
Vinkit toimivaan ilmanvaihtoon - kuuntele uusin podcast-jakso
Vanhempien talojen yksi yleisemmistä ongelmakohdista on korvausilmaventtiilien puuttuminen. Tällaisia asuntoja on Suomessa yli miljoona!Toimiva ilmanvaihto luo perustan hyvälle ja terveelle sisäilmalle. Onneksi ilmanvaihdon puutteet on suhteellisen yksinkertaista korjata.Muun muassa näiden aiheiden pariin sukelletaan Kivijalka-podcastin tämänkertaisessa jaksossa.(Podcast on tallennettu 2021 vko 44)
20232_80793.jpg
Kodin led-valaisimien himmentäminen eri automaatiojärjestelmissä
Led-valaisimien automaattiseen sytyttämiseen, sammuttamiseen ja himmentämiseen käytetään monesti kodinohjausjärjestelmää, kuten ABB:n Free at Homea tai KNX-järjestelmää. Valaistusta voidaan myös ohjata älykkäästi kodin automaatiojärjestelmässä, kun valaistus yhdistetään kodin langattomaan tietoverkkoon. Jos kodinohjausjärjestelmää ei ole käytössä, niin led-valaisimien käyttämiseen ja himmentämiseen saadaan lisää mahdollisuuksia verrattuna langalliseen seinäpainikkeeseen langattomilla seinäsäätimillä ja kauko-ohjauksella.
20095_16729.jpg
Toteuta unelmiesi kylpytila
Luonnonkivi on aito, ajaton ja kestävä sisustuskivi, jota on ilo katsella. Sisustusmateriaalina luonnonkivi on käytännöllinen ja helppohoitoinen. Moni arvostaa myös sen ekologisuutta ja paloturvallisuutta. Ja mikä parasta, kivi kestää elämää paremmin kuin moni muu pinta. Koska luonnonkivi on materiaalina pitkäikäinen ja pidetty, se merkitsee myös mukavaa arvonnousua asunnolle.Vuolukivi on ihana materiaali niin uuneissa kuin sisustuksessakin. Sen elävä ja kaunis pinta antaa lämpöä kotiin. Kylpytiloissa vuolukiven ominaisuudet ovat omimmillaan. Se ei ole märkänäkään liukas, ja kun kivilattian alle yhdistää lattialämmityksen, on kiven tuntu paljaaseen jalkaan lämpöinen ja miellyttävä.Lisätietoa luonnonkivituotteista...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton