Yli puolet huoltoasemista automaattiasemia

Suomessa oli viime vuoden lopussa kaksi tuhatta huoltoasemaa, ilmenee Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton keräämistä tiedoista. Ensimmäistä kertaa automaattiasemien määrä on tilastossa hieman suurempi kuin muiden huoltoasemien määrä.

Huoltoasemia oli viime vuoden lopussa kaikkiaan 2002. Niistä automaattiasemia oli 1028 ja muita huoltoasemia 974. Automaattiasemat alkoivat yleistyä 20 vuotta sitten, ja niiden määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta. Viime vuonna automaattiasemien osuus bensiinikaupasta oli 53 prosenttia.

Vuotta aiemmin huoltoasemia oli 2029. Niiden kokonaismäärä on pysytellyt melko samalla tasolla viimeiset 30 vuotta, mutta kehitys on ajan mittaan vienyt siihen, että nykyisin autoilijoiden ja muiden tielläliikkujien käytössä on hyvin erityyppisiä huoltoasemia automaattiasemista isoihin liikennemyymäläkokonaisuuksiin.

Erikseen tilastoidaan raskaan liikenteen jakelupisteet, joita oli vuodenvaihteessa vajaat 800. Osa raskaan kaluston dieselpolttoaineen tankkauspisteistä on huoltoasemien yhteydessä ja osa on erillisiä jakelupaikkoja. Veneilijöiden polttoainehuoltoa palvelevia veneasemia meri- ja järvialueilla on tilastossa runsas 60.

Keskusliitto on kerännyt huoltoasematilastoonsa tiedot liikennepolttonesteitä myyvien jäsenyhtiöidensä Neste Oilin, Shellin, S-ryhmän ABC-ketjun, St1:n ja Teboilin verkostoista. Mukana luvuissa ovat lisäksi Suomalaisen Energiaosuuskunta SEO:n tiedot. Suomessa on lisäksi jonkin verran muita huoltoasemia ja liikennepolttonesteiden jakelupisteitä.

Maakaasun julkisia tankkausasemia on tällä hetkellä 15.
 
Päivitetty
29.3.2010