• Etusivu
  • Talo

Ryhtiliikkeellä voimme katsoa peiliin - ja tulevaisuuteen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.03.2010
20103_20959.jpg

Tulevia suomalaisia ammattirakentajia. Rakennusalan opiskelijat rakentamassa paritaloa.

Suomalainen on aina ollut ylpeä itsestään ja suomalaisuudestaan sekä rehellisyydestään ja periksiantamattomuudestaan. Miksei siis tätä sisua voisi osoittaa nytkin, vaikka valtion- ja kenties omaakin velkaa on, että hirvittää. Kaiken lisäksi itsetuntoamme koeteltiin vahvasti, kun Vancouverista tultiin melkein tyhjin taskuin, eikä Euroviisuistakaan ole lupa odottaa kuin marginaalipisteitä. Mutta, jospa eläisimme tätä päivää niin kuin Euroopassa pitää. Kauppaa täytyy käydä, vaikka laivat seisoisivat satamissa tai ovat juuttuneina jäihin. Mutta, aina silloin kun laiva pääsee lähtemään maailmalle ruumat ja kansi täynnä suomalaisen teollisuuden tuotteita, tuo se sama laiva maailmalta meille mm. autoja, matkapuhelimia, kahvia, banaaneja – ja maitoa. Kysyä sopiikin, että oliko sinänsä ahkeran pääministerimme viesti kansalle loppuun saakka harkittu, kun hän kehotti – epäsuorasti kylläkin – boikotoimaan sipoolaisessa navetassa lypsettyä maitoa, koska se on lypsetty väärän väriseen tölkkiin. No, tämäkin asia korjaantui ja tämä Suomi-Ruotsi-maaottelu taisi päättyä tasapeliin?

Jos me lähdemme protektionismin tielle, voimme olla varmoja, että siinä pelissä menee omiin enemmän kuin erään taannoisen jääkiekko-ottelun ensimmäisessä erässä. Mitähän muuten pääministerimme tuumaisi, jos ruotsalainen virkaveli Reinfeldt tulisi lööppeihin ja julistaisi Erickssonin puhelin kourassaan sinikeltaiselle lukijakunnalle, että se on nyt loppu Nokian puhelinten osto?

Vähän talkoohenkeä ja uhrauksia

Mitäpä jos me muut suomalaiset tekisimme jatkossa tämän hieman fiksummin kuin Matti? Siirrytään ihan pikku hiljaa käyttämään suomalaisia tuotteita, vaikka ne olisivat vähän kalliimpiakin. Erään kestokulutushyödykkeen osalta voitaisiin päästä ihan merkittäviinkin kansantaloudellisiin tuottoihin. Ja se tuote on tietysti viina, alkoholi yleensäkin. Jospa esimerkiksi lopettaisimme alkoholin hankintaretket Suomenlahden toiselta puolelta ja ostaisimme tarpeemme ihan reilusti Alkosta. Tällöin montakin eri veroerää käsittävän tuotteen veroeurot jäisivät "puhtaana käteen" valtiovarainministeriön käytettäväksi. Jokunen vuosi sitten Lappeenrannan korkeudelta haettiin halpaa polttoainetta itärajan takaa koko päivän kestävällä retkellä, mutta nämä reissut lienevät hiipumaan päin? Entäpä sitten esimerkiksi auton hankinta? Vahvistavatko eurooppalaisen auton ostoon käytetyt eurot hyvinvointiamme paremmin kuin japanilaisen hankinta? Näin voisi ainakin luulla. Entäpä jos suomalainen osoittaisi niin vahvaa maitosolidaarisuutta länsinaapuriamme kohtaan että ostaisi jopa Saabin?

Rakentamisessakin tehtävää

Ottamatta kantaa ydinvoimaan sinänsä, perustelut energiatuotannon omavaraisuudesta kuulostavat oikean suuntaisilta. Sitä paitsi kolmen ydinvoimalan rakentaminen toisi näivettyneelle, joskin elpymässä olevalle rakennusalalle useiden tuhansien miestyövuosien piristyksen.

Suomalainen asuntorakentaminen on sentään aika kotimarkkinavetoista. Pääosa rakennusmateriaaleista tehdään Suomessa, tosin osa yrityksistä kuuluu kansainväliseen rakennuskonserniin ja merkittävä osa työvoimasta tulee mm. Virosta. Sen sijaan kysymyksen ja vastuun harmaan työvoiman käytöstä voi heittää koko ketjulle, eikä vähiten kuluttajalle. Kas kun tätä kautta karkaa satoja ja taas satoja miljoonia euroja verottajan kukkaron ulottumattomiin. Maksatko siis vesikaton asennuksen, parketin hionnan tai maalaustyön käteisellä ilman veroa vai laskulla, jossa on mukana asianmukainen arvonlisävero?

Näkyvän protektionismin sijaan voi siis kotimaamme taloutta auttaa ihan hyväksyttävin ja ennen kaikkea rehellisin keinoin. Se vaatii vaan uhrauksia ja asennemuutoksia, mutta muistaa täytyy, että mitä enemmän maksat suomalaisesta tuotteesta vs. vastaava tuontituote; tomaatti, matkapuhelin, vaate, polkupyörä, niin sitä enemmän maksat siitä veroa, mutta "palkintona" pääset tulevissa – ja niin varmoissa - veronkorotuksissa ainakin hieman vähemmällä.

Raimo Holopainen, viestintäjohtaja, Suorakanava Oy

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20186_53697.jpg
Ilman hallintaa pilvestä
MyVallox-ilmanvaihtokoneilla ilma vaihtuu vaivatta. Ohjaus perustuu neljään tilavalintaan: Kotona, Poissa, Tehostus tai Takkatoiminto. Valitset vain sopivan!Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
202110_72819.jpg
Kotiautomaatiojärjestelmä sopii loistavasti saneeraus­kohteisiinkin
Soitan kerrostalon ovikelloa. Sen sijaan että kuulisin summerin äänen, ovi aukeaakin automaattisesti. Sisällä liikuntarajoitteisen ystäväni kodin ovi on jo kutsuvasti auki. Hän on hoitanut homman istuen mukavasti tuolissaan.Hetki ei ole mistään tulevaisuuden utopiasta kertovasta elokuvasta, vaan arkipäivää monessa suomalaisessa kodissa. Aukeava ovi on yksi esimerkki modernin kotiautomaation toiminnasta. Sellainen on mahdollista asentaa millaiseen taloon vain, myös saneerauskohteeseen.
20233_81266.jpg
Ei se sisustaminen nyt niin vakavaa ole: Kolme ideaa seinälle
Onko kotigalleria jo kuollut? No ei suinkaan. Seinille on ripustettu ja ripustetaan jatkossakin sisustuksellisia elementtejä. Seinien koristelussa ei kuitenkaan kannata takertua pelkkiin tauluihin ja kuviin vaan nyt kannattaa ajatella seinien sisustamista hieman laajemmin. Nyt ei mennä siitä, mistä aita on matalin.
20116_26395.jpg
EkoPassin avulla
Ympäristöystävällisten valintojen tekemistä helpottava EkoPassi on ensi kertaa käytössä loma-asuntomessuilla Mäntyharjussa: Kaikkien messukohteiden ekotehokkuus arvioidaan EkoPassin avulla. Arvioinnit ovat nähtävillä loma-asuntomessuilla kesällä.Suomessa on lähes puoli miljoonaa loma-asuntoa. Loma-asuntojen määrän kasvaessa ja varustelutason parantuessa niiden aiheuttama energiankulutus ja ympäristökuorma kasvavat. Samaan aikaan energiatehokkuutta pitäisi parantaa tuntuvasti, jotta Euroopan komission asettamat ilmastotavoitteet saavutettaisiin vuoteen 2020 mennessä.Loma-asuntomessut Mäntyharjussa 27.6.-10.7.2011
betoniharkko
Kiinnitykset koviin rakennusmateriaaleihin
BetoniMaailman yleisin rakennusmateriaali, jota käytetään ensisijaisesti teollisessa rakentamisessa suuren puristuslujuutensa johdosta. Talonrakentamisessa yleisimpiä rakenneosia ovat perustukset, kantavat rakenteet, välipohjat ja porraselementit.UmpitiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa pienkiinteistöjen rakentamisessa sekä teollisessa rakentamisessa osastoivien rakenteiden rakennusaineena.ReikätiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa, osastoivien rakenteiden rakennusmateriaalina sekä kohteissa, joissa materiaalilta edellytetään jonkinasteista lämmöneristyskykyä.LuonnonkiviKäytetään rakentamisessa pääasiassa pintamateriaalina esimerkiksi julkisivuissa ja portaissa. Haurautensa johdosta luonnonkivi murtuu herkästi.
202110_72744.jpg
Tuntuuko turvalliselta jättää koti valvomatta? Mitä kotona tapahtuu, kun olet poissa?
Etätyö on voinut osaltaan häätää murtovarkaita mökiltä, mutta koti voi jäädä vartiomatta ja mökeilläkään ei vietetä välttämättä koko vuotta. Kodin ja vapaa-ajan asunnon ennakoivasti turvaaminen asuntomurroilta on järkevää jo pelkästään oman mielenrauhan vuoksi. Näiden ratkaisuiden avulla luot kodille tai vapaa-ajan asunnollesi turvaa sekä samalla itsellesi mielenrauhaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton