Sisäkatossa tunnelmaa

Seurantakohteemme perinteitä kunnioittava tyyli näkyy myös sisustuksellisissa ratkaisuissa. Kaltatut hirret ja tuppeensahatut laudat ovat näyttävästi esillä Luvian hirsihuvilassa.

Kaltatut puut odottelevat pääsyä tositoimiin.Kaltatut puut odottelevat pääsyä tositoimiin.

Huvilan kurkihirsi ja välipohjan hirret kaltattiin ja jätettiin kauniisti esiin tuomaan tunnelmaa. Kalttauksella tarkoitetaan puun kuorimista, joka kannattaakin tehdä, jotta tuholaiseläimet eivät pääse pesiytymään hirren ja kuoren väliin. Puu voidaan kuoria joko kokonaan puhtaaksi tai karkeammin, jolloin viimeinen silaus tehdään hirren jo ollessa paikallaan. Tällöin varaukseen jäävää pintaa ei tarvitse turhaan työstää.

Kurkihirsikin on kuorittua puuta.Kurkihirsikin on kuorittua puuta.
Huvilan sisällä on upeita yksityiskohtia.Huvilan sisällä on upeita yksityiskohtia.

Tuppeensahattu (käytetään myös nimitystä läpisahattu) lauta oli oiva valinta sisäkaton pintaan. Tuppeensahatussa laudassa vain kaksi, vastakkaista sivua ovat sahapintaiset ja kahdessa muussa puun alkuperäinen kuoripinta on tallella. Laudan leveys voi vaihdella huomattavasti, sillä reunojahan ei tasata, ja luoda luonnonläheistä tunnelmaa myös sisätiloihin. Raot lautojen välissä ovat komea yksityiskohta.

Tuppeensahatun laudan reunoilla on vielä kuorta jäljellä.Tuppeensahatun laudan reunoilla on vielä kuorta jäljellä.
Läpisahattu lauta on hiottu ja valmis asennettavaksi.Läpisahattu lauta on hiottu ja valmis asennettavaksi.
Lautojen luontaiset muodot koristavat huvilan sisäkattoa.Lautojen luontaiset muodot koristavat huvilan sisäkattoa.
 
Julkaistu
17.3.2010