Ilmanvaihdon parantaminen käy usein helposti

Kun kiinteistönvälittäjä Heli Tamminen muutti kahden teini-ikäisen tyttärensä kanssa vasta hankittuun omaan kerrostalokolmioon Nurmijärvellä, oli huoneistoon tehty edellisen omistajan toimesta pintaremontti. Mutta ilmanvaihto kaipasi Tammisen mielestä selvästi parantamista.

- Asunnosta puuttuivat kokonaan korvausilmaventtiilit, josta mainitsin myyjällekin. Silläkin perusteella sain tingittyä hankintahintaa matalammaksi, sanoo Tamminen, jolla on pitkä kokemus asunnonvälitystoiminnasta.

Suodattimet ja suodatinkankaat Jäsentukusta

Reiän teko puiseen tuuletusluukkuun onnistuu tavallisella rasiaterällä.Reiän teko puiseen tuuletusluukkuun onnistuu tavallisella rasiaterällä.
Tamminen tietää kokemuksesta, että korvausilmaventtiilien asennus puiseen tuuletusluukkuun käy helposti.

- Asennutin myös edelliseen asuntooni Velco-venttiilit ja Filtrete-suodattimet.Toisella tyttäristäni oli aikaisemmin todettu lievää astmaa ja viimeistään siinä yhteydessä huomattiin kuinka suuri merkitys toimivalla ilmanvaihdolla on koko perheen kannalta.

- Tuttavaperheen mieheltä meni nyt reilu tunti kolmen venttiilin asentamiseen puisiin tuuletusluukkuihin. Koska luukut on helppo nostaa ulos venttiilireikien porausta varten, ei asennusta varten tarvinnut tehdä suojauksia. Ainoastaan sahanpurut piti siivota pois ulko-oven vierestä, naurahtaa Tamminen.

Velco-venttiileillä helppohoitoista ilmanvaihtoa

Makuuhuoneiden ja olohuoneen puisiin tuuletusluukkuihin asennetuissa Velco-venttiileissä oleva termostaatti säätelee automaattisesti venttiililautasen avausta muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Kylmällä ilmalla lautanen menee kiinni päin ja vastaavasti ilman lämmitessä lautanen automaattisesti avautuu.

- En voisi enää ajatellakaan tavallisen naruventtiilin käyttöä. Nyt vain muistan kerran pari vuoden sisällä suursiivousten yhteydessä vaihtaa suodattimet.

Ilman lämmitessä venttiililautanen automaattisesti avautuu.Ilman lämmitessä venttiililautanen automaattisesti avautuu.
Kylmällä ilmalla lautanen menee kiinni päin. Kylmällä ilmalla lautanen menee kiinni päin.

Suodattimien laaduissa on suuria eroja

Tuuletusluukkujen hyönteisverkkoon Tamminen kiinnitti tyttäriensä avustuksella Filtrete G-Lam suodatinkangasta.

- Suodatinpakkauksessa mukana olevan kaksipuolisen teipin ansiosta kiinnitys kävi helposti ja koska pakkauksessa on yli 1,5 m² suodatinta, jäi puolet yli vielä seuraavaa suodatinvaihtoa varten.

Filtrete suodattimissa olevan pienen sähköisen varauksen ansiosta suodatin toimii kuin magneetti. Pienet näkymättömät hiukkaset, terveydelle kaikkein haitallisimmat, tarttuvat suodattimeen kiinni. tämä sähköinen varaus tekee Filtretestä poikkeuksellisen suodattimen. Tavallisessa suodattimessa ei ole tällaista erityistä suodatusominaisuutta.

Yrittäjä LKV Heli Tammisen mielestä remonteissa käytettävien materiaalien laatuihin ei kiinnitetä riittävästi huomiota. Hyvin suunniteltu ja totutettu remontti, jossa on käytetty tutkitusti laadukkaita materiaaleja, ei jatkossa pelkästään vähennä remonttitarvetta, vaan myös merkittävästi lisää asunnon arvoa.

- Tämänkin remontin kustannus, reilu muutama sata euroa, on todella pieni kustannus verrattuna saavutettuun hyötyyn.
 
Julkaistu
16.3.2010