• Etusivu
  • Talo

Näyttävä ja kestävä tiilijulkisivu on ekologinen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 27.12.2023
20103_20776.jpg

Kuvassa Terca-tiilitalo Mustikka.

Julkisivu on rakennuksen käyntikortti ulospäin ja se kertoo ohikulkijoille kunkin aikakauden arkkitehtuurista.Tiili onkin maailman eniten käytetty julkisivujen rakennusmateriaali. Monituhatvuotisen historiansa aikana tiili on kulkenut ihmisen ja arkkitehtuurin mukana aina tähän päivään asti.

Tiilen kauneus perustuu sen luonnollisuuteen. Se valmistetaan savesta ja poltetaan korkeassa lämpötilassa vuosituhansia vanhalla perusmenetelmällä. Valmistuksessa käytettävät tekniikat ovat kehittyneet vuosien saatossa, mutta itse tiilen perusprosessi on kuitenkin aina säilynyt samana. Tiili on myös aina pysynyt muodissa. Se istuu yhtä hyvin suomalaiseen kaupunki- kuin maalaismaisemaankin. Jos ajatellaan esimerkiksi vaikkapa perussuomalaista punatiiltä, on se aina ollut niin omakotirakentajien kuin arkkitehtienkin suosiossa. 90-luvulta näihin päiviin asti ovat vaaleat tiilijulkisivut olleet erityisen suosittuja, mutta yhä useammin nykypäivänä halutaan julkisivut tehdä myös ns. käsinlyödyistä tiilistä.

Vaikka markkinoille on ilmestynyt mitä moninaisimpia kilpailevia vaihtoehtoja, on tiili aina säilyttänyt asemansa rakentajien suosiossa, eikä suotta, sillä tiilen puolesta puhuvat sen monet hyvät ominaisuudet.

Lisätietoa TERCA-julkisivutiilistä

Turvallinen rakenne

Vielä ennen 1960- lukua julkisivumuuraus oli kiinteä osa massiivista ulkoseinää, mutta nykyään se erotetaan aina ilmaraolla varsinaisesta runkorakenteesta.

Oikeaoppinen ja turvallinen rakennustapa on pitää julkisivurakenteen takana oleva lämmöneriste kuivana kaikissa olosuhteissa. Tässä mielessä ilmaraolla eriytetty tiilijulkisivu on varmasti sekä kosteus- että lämpöteknisesti järkevä ratkaisu. Ilmaraolla eriytetty tiilijulkisivu sopii yhtä hyvin kivi- kuin puurunkoisenkin talon ulkoverhousmateriaaliksi.

Vaaleat tiilijulkisivut ovat suosittuja vuodesta toiseen.
Vaaleat tiilijulkisivut ovat suosittuja vuodesta toiseen.

Tiilijulkisivu parantaa ulkoseinän energiatehokkuutta

Ilmarako ja julkisivumuuraus otetaan nykyisin U-arvolaskelmissa huomioon vain pintavastuskertoimella, mutta käytännön pitkäaikaistutkimus on osoittanut, että julkisivutiili ja sen takana oleva ilmarako parantavat ulkoseinän todellista U-arvoa jopa yli 10 % sen laskennalliseen arvoon verrattuna. Auringon lämpö varastoituu päivän aikana julkisivutiileen ja samalla se lämmittää myös ilmaraossa olevan ilman lämpötilaa.

Pitkäaikaistutkimuksen mukaan ilmaraossa olevan ilman lämpötila on lämmityskaudella 1-2 astetta ulkoilmaa lämpimämpi parantaen näin koko ulkoseinärakenteen energiatehokkuutta.

Tumma väri luo rakennukselle arvokkuutta ja omaleimaisuutta.
Tumma väri luo rakennukselle arvokkuutta ja omaleimaisuutta.

Kosteusteknisesti erinomainen ulkoseinärakenne

Tiilijulkisivu on kosteutta läpäisevä ja hengittävä ulkoseinärakenne. Muista kivirakenteisista poiketen se on ainoa ilmaraolla varustettu rakenneratkaisu. Kun tiiliseinä kastuu, se myös kuivuu hyvin ilmaraon kautta tapahtuvan tuuletuksen ja vedenpoiston ansiosta. Myös julkisivun takana olevat lämmöneristeet pysyvät kuivana kaikissa olosuhteissa koko elinkaarensa ajan. Aiemmin ilmarako oli alle 20 mm, jolloin tuuletus oli puutteellista, mutta nykyinen ≥30 mm ilmarako edesauttaa tiilirakenteen kuivumista myös taustapinnalta.

Katso video:Julkisivun muuraus

Tiilijulkisivu on kosteutta läpäisevä ja hengittävä ulkoseinärakenne.
Tiilijulkisivu on kosteutta läpäisevä ja hengittävä ulkoseinärakenne.

Pitkäikäinen, huoltovapaa ja ekologinen ulkoseinärakenne

Muurattu julkisivu on VTT:n tekemän tutkimuksen mukaan pitkällä aikavälillä kaikkein vähiten huoltoa vaativa ulkoseinärakenne. Tämä merkitsee selkeää kustannusten säästöä muihin julkisivuratkaisuihin verrattuna. Vähäinen huollon tarve yhdessä hyvien energiatehokkuusominaisuuksien kanssa tekeekin tiilestä kaikkein ekologisimman rakennusmateriaalin. Vaikka tiilijulkisivu ei juuri huoltoa tarvitsekaan, on ihmisen oma toiminta ja ympäristö useimmiten syynä siihen, että tiilikin saattaa joskus vaurioitua tai likaantua.

Punainen tiili sopii hyvin yhteen esimerkiksi eri värein käsiteltyjen puupintojen kanssa.
Punainen tiili sopii hyvin yhteen esimerkiksi eri värein käsiteltyjen puupintojen kanssa.

Poltetun tiilen värivaihtoehdot

Savi luonnonraaka-aineena sekä sen polttoprosessi antaa laajat mahdollisuudet erisävyisten tiilien valmistamiseksi. Tiilen värisävyt ilmentävät lähes aina luonnosta eri vuodenaikoina löytyviä sävyjä ja siten ne ovat myös ajattoman kauniita.

Tiilien värisävyt voidaan jakaa viiteen perusluokkaan: punaisiin, punaisen kirjaviin, tummiin, keltaisiin sekä vaaleisiin tiilisävyihin. Lisäksi tiilet voidaan pintastruktuurinsa mukaan lajitella sileisiin, harjattuihin, karheapintaisiin, eritavoin kuvioituihin tai lohkottuihin sekä muototiiliin. Lisäksi on olemassa vielä ns. käsin lyödyt tiilet, jotka erityisesti viime aikoina ovat saavuttaneet suosiota sekä julkisivujen että tulisijojen verhoustiilenä, mutta erityisesti myös sisustustiilenä.

Tässä muutamia esimerkkejä Wienerbergerin TERCA -tiilimallistosta

Tuohi, antiikkilohko
Tuohi, antiikkilohko
Tuohi, sileä
Tuohi, sileä
Naava, harjattu
Naava, harjattu
Kuura, sileä
Kuura, sileä
Kuura, karhea
Kuura, karhea
Tunturi, sileä
Tunturi, sileä
Ruskonkirjava Retro Uutuus!
Ruskonkirjava Retro Uutuus!
Punainen antiikkilohko
Punainen antiikkilohko
Iltarusko
Iltarusko
Käsinlyöty, Veldbrand Rubato
Käsinlyöty, Veldbrand Rubato
Hehku harjattu
Hehku harjattu
Grafiitinmusta
Grafiitinmusta

RETRO -julkisivutiilet

Sileiden, harjattujen ja erityyppisten karheiden tiilien rinnalle on kehitetty muotokieleltään kauniisti vaihteleva RETRO -tiili. Tiilen olemus on käsinleivotun omainen ja se soveltuu sekä julkisivuihin että sisustamiseen. Yhdessä rouhean laastisauman kanssa tiilijulkisivu on kauempaakin katsottuna kauniin elävä. Tiilikoot ovat 285x85x60 mm tai 285x135x60 mm ja väreinä tuohenvalkoinen, punainen, iltarusko, kaakaonruskea, grafiitinmusta ja nyt myös uutuutena ruskonkirjava.

RETRO Kaakaonruskea
RETRO Kaakaonruskea
RETRO Punainen
RETRO Punainen

Käsinlyödyt tiilet - tämän päivän trendituote myös julkisivuihin

Käsinlyödyillä tiilillä aikaansaadaan kauniin elävä ja persoonallinen julkisivupinta, joka jää katsojansa mieleen. Keraamisia käsin lyötyjä tiiliä valmistetaan eri värisävyisinä ja ne soveltuvat yhtä hyvin julkisivuihin kuin sisustamiseenkin. Samoista tiiliaihioista tehdään myös kodin sisustamiseen soveltuvia saneerauslaastilla kiinnitettäviä tiililaattoja, joilla voidaan toteuttaa tiilisiä yksityiskohtia kodin eri tiloihin.

Tiili on paras rappausalusta

Poltettu tiili on maailman eniten käytetty rappausalusta, josta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Asiantuntijoiden mielestä se on edelleen myös paras rappausalusta. Tiili kuivuu kaikista kivirakenteisista materiaaleista nopeimmin, jolloin rappaustyö voidaan aloittaa varsin nopeasti heti muuraustyövaiheen jälkeen.

Tiilen alhaisesta kosteuskutistumasta johtuen rappaus ei vaadi myöskään verkottamista. Lujan ja pitkäikäisen julkisivurappauksen aikaansaamiseksi rappausalustana käytettävän tiilen pinnan tulee aina olla karhea ja sen vedenimun tulee olla 8-12 %. Kun rappaus on tehty tiilen päälle, se on elinkaareltaan pitkäikäinen ja myös eristeet pysyvät aina kuivina yhä pahenevissa Suomalaisissa sääolosuhteissa.

Kun rappaus on tehty tiilen päälle, se on elinkaareltaan pitkäikäinen ja myös eristeet pysyvät aina kuivina yhä pahenevissa Suomalaisissa sääolosuhteissa.
Kun rappaus on tehty tiilen päälle, se on elinkaareltaan pitkäikäinen ja myös eristeet pysyvät aina kuivina yhä pahenevissa Suomalaisissa sääolosuhteissa.

Rakentaja.fi -tiilikoulu

Tiilikoulussa tuodaan esiin tiilirakentamisen edut pientalorakentamisen eri osa-alueilla. Koulussa tutustutaan tiilen käytön moniin mahdollisuuksiin kuten tiilen käyttö runko- , julkisivu- ja sisustusmateriaalina. Lisäksi tiilirakentaminen ja muuraustekniikka tulevat tutuiksi tiilikoulun aikana.
Tutustu kouluun tästä

Wienerberger Oy Ab
Talo
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20072_3689.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti.Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.
20074_4308.jpg
TERCA -tiililaatat sisustamiseen
Kodin sisustamisen suosio on koko ajan lisääntynyt. Yksi tapa muuttaa kotia persoonallisemmaksi on päällystää seiniä tai seinän osia aidoilla käsinlyödyillä TERCA -tiililaatoilla. Näillä luot persoonallista tunnelmaa kotiisi. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Valikoimassa on useita eri värejä ja ne on helppo asentaa vaikka itse.
20078_5978.jpg
TERCA -tiilikoti
Wienerbergerin tiilet ja rakenneratkaisut ovat näyttävästi esillä Hämeenlinnan asuntomessuilla, sillä Wienerberger on mukana messuilla kahdella kohteella. Wienerbergerin kohteet ovat kohde numero 27, Terca -tiilikoti sekä kohde numero 44, Talo Wienerberger. Molemmissa kohteissa talon runko on tiili-villa-tiili tyyppinen ulkoseinäratkaisu, jossa runko on muurattu ohutsaumamuurausmenetelmällä Terca –runkotiilistä.Terca -tiilikoti, kohde 27Talo Wienerberger, kohde 44
Julkisivun rappaus
Julkisivun uusiminen rappauksella
Hyvään talonpitoon kuuluu säännöllinen, vähintään kerran vuodessa tehtävä ainakin silmämääräinen tarkistus kaikissa niissä rakenteissa – sisällä ja ulkona – joissa vesi tai kosteus voi mahdollisesti päästä rakenteisiin. Julkisivu, täysin pintamateriaalista riippumatta, on yksi keskeisistä tarkastuskohteista. Rapatuista pinnoista voi hakea mahdollisia halkeamia ja pinnoitteen irtoamisia silmämääräisesti ja koputtelemalla vaikkapa puupalikalla pintaa. Vaurioitunut rakenne antaa kyllä kuulua itsestään.
Kivilaatoitusta puhdistetaan Kärcher-painepesurin sekä T 7 -terassipesurin avulla
Painepesurit ja lisävarusteet: täältä pesee
Vaikka puhdistaminen ja peseminen harvoin on suoranaista välineurheilua, on siitä huolimatta hyvistä lisävarusteista suuri apu paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi.Nopeus sekä tehokkuus yhdistettynä hyvään lopputulokseen miellyttää ihan varmasti ja ihan kaikkia.
20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton