Vesivek-sadevesijärjestelmä kestää vedet ja lumet

Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi rakennusten homevaurioihin.

Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita. Tämän vuoksi on sekä sadevesijärjestelmien että kattoturvatuotteiden asennus syytä jättää ammattilaiselle. Antamalla asennus ammattilaisille, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennustakuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.

Lumikuorma on todellinen uhka


Sadevesijärjestelmä saattaa lakata toimimasta jo heti ensimmäisen talven jälkeen. Keskimääräisen suomalaisen omakotitalon katolla on vähälumisenakin talvena tuhansia kiloja lunta. Jollei lumiesteitä ole koko lappeen pituudelta, painaa räystäältä roikkuva lumi väistämättä joskus myös räystäskourua. Tämä tapahtuu siitä huolimatta, että kouru on asennettu rakennusmääräysten mukaan kattolinjan alapuolelle. Lumimassat on aina syytä poistaa kourun päältä, mutta lumikuormien kestävyyden osalta avainasemassa ovat kourun kannakkeet, profilointi ja materiaali. Erityisesti kannakkeiden rakenteellinen lujuus vaihtelee paljon. Turvallisuuden kannalta on ehdottoman tärkeää, että tuotteet ovat riittävän lujat, mutta lopullisesti turvallisuuden takaa vasta luotettava kiinnitys.

Suunnittelu


Sadevesijärjestelmän todellinen laatu ilmenee yleensä vasta vuosien mittaan. Saumoistaan vuotavat ja lumikuormien painosta repsahtaneet räystäskourut ovat tavallinen näky kaikkialla pohjoisen ilmaston maissa. Sadevesijärjestelmien ja kattoturvallisuusratkaisujen kiinnityksien ja yhteensopivuuksiin liittyy kymmeniä yksityiskohtia, joiden suunnitteluvaiheessa huomiotta jättäminen heikentää järjestelmien toimivuutta oleellisesti. Näiden seikkojen takia on suunnittelu tehtävä erittäin huolella.

Vesivek on jo 70-luvulla tuonut markkinoille polttomaalatusta alumiinista valmistettavan sadevesijärjestelmän. Alumiinisen kourun sileä maalipinnoite kestää väriltään ja kunnoltaan erinomaisesti auringonpaistetta ja ilmansaasteita. Polttomaalatulla alumiinilla ruostumisongelmaa ei ole: alumiini ei ruostu. Lisäksi vesikouru on “saumatonta”, eli kourut tehdään määrämittaiseksi, jotta vältytään ylimääräisiltä saumoilta.

 
Julkaistu
8.3.2010