• Etusivu
  • Rakentaminen

Hirsiaitan muokkaus hirsihuvilaksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.03.2010
20103_20695.jpg

Uusi seurantamme rakennetaan upealle paikalle.

Uusi seurantakohteemme sijaitsee Luvian saaristossa kauniilla, luonnonläheisellä paikalla. Matkan varrella tullaan näkemään, kuinka vanha aitta saa uuden, arvoisensa elämän hirsihuvilana.

Lasten kesäsiirtolana 1950-60 -luvuilla toimineessa saarikiinteistössä aitta oli toiminut majoitustilana. Aitta sijaitsi saaren sisäosassa ja nyt uudella omistajalla ollut täysin käyttämättömänä. Kesäsiirtolan nyttemmin ränsistynyt keittolarakennus taas sijaitsi loistavalla paikalla heti rannan tuntumassa.

Vuosien varrella syntyi idea muokata aitan hirsistä keittolarakennuksen tilalle hirsihuvila. Mietitytti purkaa näinkin hieno rakennus, mutta koska perheellä ei kuitenkaan olisi ollut käyttötarkoitusta ko. rakennukselle, päätettiin alkaa tuumasta toimeen. Vaikka hirret olivat jo perimätiedon mukaan yli sata vuotta vanhoja, olivat ne todella kovia ja hyvin säilyneitä. Osittain yli 40 senttimetriä leveistä lattialankuista virisi lukuisia ideoita jatkohyödyntämiseen.

Tuumasta toimeen

Ennen purkamista hirret merkittiin vedenkestävillä merkinnöillä, jotta hirret löytävät varmasti vanhan tutun paikkansa uudessa rakenteessa. Varastointi suoritettiin uuden rakennuksen läheisyyteen ihan jo työskentelyn helpottamiseksi.

Aitta ennen töiden aloittamista.
Aitta ennen töiden aloittamista.

Muutossuunnitelma saatiin toteutettua muutaman lisäpilarin avulla keittolarakennuksen perustukselle. Myös hyväkuntoinen piippu säilytettiin. Suunnittelun lähtökohtana oli salvoksien säilyttäminen, näin säästyttäisiin hirsien ylimääräisestä veistämisestä. Tavoite saavutettiin onnistuneesti ja n. 70 % kauniista, alkuperäisestä liitosratkaisusta saatiin talteen.

Vanhan perustuksen ja uusien perustuspilareiden päälle asennettiin ensin hirsikehikko, jonka päälle varsinainen runko asennettiin ja muokattiin kerroksittain. Rakennuksen sitovaksi ala- ja välikehykseksi hankittiin liimapuurakenteiset höylähirret. Suurelta osiltaan vanhat salvokset toistuivat uudessa rakennuksessa.

Kun runkovaihe on saatu valmiiksi, seurataan seuraavilla viikoilla kattotöiden, sekä ikkuna- ja oviasennusten etenemistä.

Keittola ennen töiden aloittamista.
Keittola ennen töiden aloittamista.
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asunnon virhe, vanha
Asuntokauppalain 6 luvun 11 §:n mukaan asunnossa on virhe, jos- se ei vastaa sitä, mitä voidaan katsoa sovitun - asunto ei vastaa niitä tietoja, jotka myyjä on ennen kaupantekoa antanut kohteesta ja sillä voidaan olettaa olleen vaikutusta kauppaan - myyjä on ennen kaupantekoa jättänyt antamatta jättänyt antamatta ostajalle sellaisesta asunto koskevasta erityisestä seikasta, josta hänen täytyy olettaa tienneen ja josta ostaja perustellusti saattoi olettaa saavansa tiedon ottaen huomioon hänen mahdollisuutensa havaita kyseinen seikka asunnon tarkastuksessa, myyjän tietoisuus ostajan asettamisesta erityisvaatimuksista sekä muut seikat, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan - se on varustukseltaan, kunnoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan merkittävästi huonompi kuin ostajalla on ollut perusteltua aihetta edellyttää ottaen huomioon asunnon hinta, sen ikä, alueella tavanomainen varustetaso, kohtuullista asumistasoa koskevat yleiset vaatimukset sekä muut seikat - myyjä on antanut ostajalle asunnon ympäristöstä tai alueen palveluista virheellisen tai harhaanjohtavan tiedon taikka laiminlyönyt antaa tiedon niitä koskevasta, asunnon käyttöön tai arvoon vaikuttavasta seikasta.Elinkeinoharjoittajan vastuuta sääntelee myös asuntojen markkinoinnista annettavista tiedoista annetun asetuksen mukaiset säännökset.Ostaja ei saa virheenä vedota seikkaan, jonka hän on tiennyt kauppaa tehtäessä. Jos ostaja ei ole käyttänyt mahdollisuuttaan asunnon tarkastamiseen, ostaja ei voi vedota sellaiseen virheeseen, joka hänen olisi pitänyt havaita tarkastuksessa.Ostaja saa luottaa myyjän antamiin tietoihin eikä hän ole velvollinen ulottamaan tarkastusvelvollisuuttaan sellaiseen toimiin, jotka edellyttävät teknillisiä toimenpiteitä tai muita tavanomaisesta poikkeavia järjestelyjä.Asunnon virheellisyyttä arvioidaan sen perusteella, millainen asunto on ollut ominaisuuksiltaan vaaranvastuun siirtyessä myyjältä ostajalle. Vaikka virhe ilmenee vasta vaaranvastuun siirtymisen jälkeen, vastaa myyjä siitä, mikäli virhe on ollut olemassa vaaranvastuun siirtymishetkellä.
200710_6980.jpg
Asuntoministeri tunnistaa haasteet
Pientalorakentaminen on kieltämättä aika haasteellisessa tilanteessa koko rakentamisketjun osalta, toteaa asuntoministeri Jan Vapaavuori. – Rakentajan haaveet saattavat karista jo alkuvaiheessa, kun rakentamiseen soveltuvaa tonttia ei oikein tahdo löytyä tai sitten sillä on liian kova hinta. Tällä hetkellä jarruina ovat myös rakennustarviketuotteiden nousseet kustannukset ja työvoiman saatavuus. Nämä ovat asioita, jotka eivät ole yhteiskunnan ratkaistavissa ainakaan nopealla aikataululla.Valtio ei voi tehdä nyt mitään hokkuspokkustemppuja esimerkiksi tonttipulan nopeaksi ratkaisemiseksi, koska kunnilla on rakentamista säätelevä kaavoitusmonopoli. Aito pyrkimys tilanteen helpottamiseksi kuitenkin on ja uskonkin, että siihen päästään parhaiten avoimella vuorovaikutteisella keskustelulla, jollaisia nyt käydäänkin mm. pääkaupungin ja ympäristökuntien kanssa, sanoo ministeri Vapaavuori.
20116_26514.jpg
Katto- ja ilmanvaihtoremonttiin laadukkaat VILPE®-tuotteet
Ihminen viettää suurimman osan ajastaan sisätiloissa. On tärkeää, että kodin sisäilma on hallittua, laadukasta ja puhdasta. SK Tuote Oy:n erittäin laajassa VILPE®-tuotesarjassa on sopivat tuotteet uudisrakentamisen ohella myös korjausrakentamiseen. Valikoimassa on ilmanvaihtotuotteet sekä pien- että kerrostalojen katoille, olipa kyseessä tiili-, pelti- tai huopakatto.
20095_16591.jpg
Pihakiveysten suunnittelu
Kiveysalueiden suunnittelua ohjaavatkin ennen kaikkea toiminnalliset tarpeet: Tuuletus- ja kuivaustelineelle on miellyttävää kulkea siistiä ja turvallista käytävää pitkin, ja pöytäryhmä tai aurinkotuolit pysyvät mukavasti aloillaan tasaisella kiveyksellä. Kiveyksen avulla saadaan vähennettyä myös soran kulkeutumista sisälle. Niinpä sisäänkäynti tyypillisesti päällystetään pihakivillä. Pihan kivipintoina käytetään useimmiten betonikiviä. Kestävä ja muodoiltaan mielenkiintoisempi luonnonkivi on myös mainio vaihtoehto.
20183_52101.jpg
Vanhan ilmanvaihtojärjestelmän voi uudistaa
Vanhan MUH Ilmavan tilalle uusi energiatehokas koneVallox 121 SE on ilmanvaihtokone, joka sopii ilman kanaviston muutostöitä takavuosien yleisimmän omakotitalojen ilmanvaihtokoneen, MUH Ilmavan tilalle. Vallox 121 SE sopii myös monien samaan aikaan valmistettujen MUH Ilmava kopioiden tilalle. Kanavayhteet (6 kpl) ovat samat kuin vuosien 1983–2004 aikana valmistetuissa MUH Ilmava 100 ja 120 -ilmanvaihtokoneissa.Teholtaan Vallox 121 SE on keskisuuren asunnon ilmanvaihtokone. Se soveltuu erinomaisesti niin pien-, rivi- kuin kerrostaloasuntojenkin peruskorjaukseen. Sen lämmöntalteenoton tuloilman hyötysuhde on yli 80 prosenttia ja koneessa on tasavirtapuhaltimet.Vallox 121 SE -koneen käyttö on helppoa ja energiatehokasta. Vakiovarusteena on Vallox Digit SED -ohjain. Kosteus- jahiilidioksidiantureiden (lisävarusteita) ansiosta ilmanvaihto mukautuu automaattisesti asunnon muuttuviin sisäilmaolosuhteisiin ja toimii siten aina optimaalisella tasolla todellisen tarpeen mukaan. Näin vältetään turha energiankulutus.Vallox 121 SE on varustettu kesäilmanvaihtotoiminnolla, viikkokellolla, huoltomuistuttimella sekä takkakytkimellä ja siinäon sekä etu- ja jälkilämmityspatterit.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20187_54038.jpg
Kauniit pihat ja toiminnalliset kiviratkaisut valloittivat
Useisiin messukohteisiin on loihdittu kauniit pihat ja toiminnalliset kiviratkaisut Ruduksen tuotteilla. Messupihoista löytyy esimerkkejä muun muassa istutusaltaista, grillaus- ja oleskelualueista, portaista, pihapoluista ja monista muista toteutetuista ideoista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton